Modificarea Legii 82/1993, privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prin ordonanță de urgență, este soluția prin care ar putea fi deblocat proiectul privind restaurarea sitului arheologic Cetatea Histria, demarat în anul 2014. Valoarea proiectului este de 10 milioane de euro.
Aceasta este concluzia la care au ajuns factorii de decizie din Constanța și cei de la nivel central, împreună cu reprezentanți ai UNESCO și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, în cadrul unei întâlniri de lucru organizate marți, 14 martie, de către autoritățile județene.
Proiectul de reabilitare a Cetății Histria, sit întins pe o suprafață de 67 de hectare, s-a blocat în hățișuri legislative, timp de aproape un deceniu, deoarece monumentul istoric, întemeiat în secolul VII î.Hr. și considerat prima așezare urbană de pe teritoriul actual al României, face parte din zona protejată a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Conform legii, orice intervenție în zona protejată a Deltei Dunării, în afara acțiunilor de cercetare și control, este interzisă, ceea ce înseamnă și interzicerea lucrărilor de reabilitare a Cetății Histria.
Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, a declarat, în cadrul întâlnirii de la Constanța, că soluția cea mai simplă și rapidă de rezolvare a problemei este modificarea, prin OUG, a Legii 82/1993, astfel încât Proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” să primească avizul de mediu și să poată demara. Varianta a fost susținută și de reprezentantul Ministerului mediului, secretarul de stat Dan Ștefan Chiru.
Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (foto), a explicat că modificarea legislativă, prin ordonanță de urgență, ar fi, în acest moment, cea mai bună soluție pentru deblocarea proiectului, cu atât mai mult cu cât, în luna iunie, certificatul de urbanism va expira.
„Există, așadar, motive întemeiate de urgentare, cu ajutorul unui OUG, a modificării legislative, astfel încât să nu expire certificatul de urbanism, să putem obține avizul de mediu și să demarăm priectul.
Sunt deja nouă ani de când acest subiect trenează. Vorbim despre Cetatea Histria, unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din România, cu un dosar depus deja la UNESCO.
Pentru noi, ca asociație de dezvoltare durabilă, proiectul privind reabilitarea Cetății Histria este o prioritate, având mai multe componente care se interesectează cu unii dintre cei 17 piloni de dezvoltare durabilă, precum cei ce țin de mediu.
În perioada următoare, vom face toate demersurile necesare către Ministerul Mediulului, pentru a ne sprijini în demararea proiectului, prin modificarea legislativă necesară”, a precizat Ana-Maria Vătămanu, pentru SunMedia.