Cine suntem

Dragii noștri cititori,

SunMedia este un proiect media independent, lansat, în decembrie 2022, de jurnalistele Ramona UrsuDaniela Rațiu și Teodora Munteanu.

Publicația este susținută de Asociația Fabrica de Bine, fondată de Ramona & prietenii ei. SunMedia se finanțează din donațiile cititorilor și din contracte de publicitate.

Spiritul acestui proiect este în deplin acord cu valorile jurnalismului făcut cu bună-credință, cu multă pasiune și aflat întotdeauna în slujba interesului public.

SunMedia își propune să fie platforma de media care, pe lângă prezentarea realității dure pe care nu o putem ocoli, să dea și speranță. O provocare care poate părea imposibilă atunci când vorbim despre jurnalism, unde lupa este pusă, de cele mai multe ori, doar pe rău.

SunMedia le va aduce cititorilor interviuri, reportaje, anchete, analize și opinii. Publicația va fi, totodată, o platformă deschisă tuturor celor preocupați de binele comun, de educarea și construcția sănătoasă a întregii societăți, oameni pe care îi așteptăm să împărtășească cu noi, ceilalți, experiențele lor de viață. Experiențe din care tot noi, ceilalți, să învățăm și să creștem.

SunMedia își propune, mai presus ca orice, să înțeleagă cu rigoare trecutul, să prezinte factual prezentul și să construiască, alături de comunitate, viitorul așa cum îl visăm. 

Cu prietenie,
Ramona, Daniela & Teodora

 

Despre fondatoarele SunMedia

Ramona Ursu este jurnalistă și scriitoare. În 2006, într-o zi de ianuarie, după o perioadă în presa locală din Iași, şi-a citit prima ştire în Evenimentul zilei și s-a îndrăgostit definitiv de jurnalism. Au urmat doi ani la „Bulina roşie“, unde a fost reporter la ediţia de Moldova. Din martie 2008, s-a alăturat trustului Adevărul Holding. A fost redactor-şef adjunct la Iaşi. În octombrie 2010, a început cea mai frumoasă experienţă, la Chişinău, unde a format echipa Adevărul Moldova. Timp de opt luni a fost redactor-şef la singurul ziar naţional al unui trust românesc de presă de peste Prut.

Din iunie 2011, timp de zece luni, s-a alăturat redacţiei Adevărul de la Bucureşti, unde a fost, pe rând, redactor-şef adjunct la Adevărul de seară, apoi la ediţiile locale ale ziarului-mamă. Din 2010 a contribuit şi cu editoriale în paginile ziarului Adevărul. Începând cu 2013 și până în 2017, a coordonat echipa de corespondenți Adevărul, iar din februarie 2017 a fost jurnalist și editorialist la revista 22.

Din martie 2018, timp de doi ani, a fost senior editor la revista Newsweek România, pe care a fondat-o alături de mai mulți jurnaliști. În mai 2020 a fost redactor-șef și publisher la publicația Ziare.com. În 2021, a primit din partea Societății Timișoara Premiul „Oscar Berger”.

În 2019, a fost invitată la TEDxBrașov, unde a vorbit despre puterea societății, printr-o scrisoare adresată fiului ei, Matei.

A publicat volumele Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității (Editura Integral, 2016), Noaptea, ca hoții! (Humanitas, 2017), Vă vedem! (Humanitas, 2018) și Statul paralel (Humanitas, 2019).

 

Daniela Rațiu este licențiată în Jurnalism și în Drept. A urmat un master de Foto-Video la Facultatea de Arte a Universității de Vest Timișoara. În 2021, a primit din partea Societății Timișoara Premiul Oscar Berger.

A făcut parte din Ariergarda, fondată de Daniel Vighi și Viorel Marineasa, alături de care s-a format ca scriitor. Daniela Rațiu se consideră un „discipol” al celor doi, de la care a moștenit preocuparea pentru cercetarea în arhivele fostei Securități, pentru recuperarea istorică. Istoria e materia primă pentru scriitor și jurnalist, în special pe această filiație „vighiliană”.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara și a PEN România, a publicat o serie de volume de autor: poezie „Ciorap cu firul dus”, editura Marineasa (2005), „Staniol”, editura Charmides (2018), „Anestezia. Un singur poem”, editura Casa de Pariuri Literare (2022); roman „Ochelari cu damă”, editura Brumar (2005), „In Vitro”, Cartea Românească (2007), „Ultimul an cu Ceaușescu”, editura Litera, 2022; teatru „Măcelarul îi citea pe ruși”, editura Tracus Arte (2016); cronică-jurnal „Cinci luni care au salvat România. Matrioșka. Războiul Hibrid și războiul lui Dragnea cu România”, editura Casa de Pariuri Literare (2022).

În 2015, a fost unul dintre finaliștii concursului de scenarii HBO, co-autor „Pauker” (biopicture despre Ana Pauker). A realizat o serie de eseuri vizuale cu scriitori (Dan Coman, Lavinia Bălulescu, Tatiana Țîbuleac, Petronela Rotar, Robert Șerban, Claudiu Komartin), dar și de recuperare istorică – Vom lupta și vom fi liberi, cu Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Petru Ilieșu și Radu Vancu, și Omul care a oprit tramvaiele, despre Ion Monoran.

A lucrat la Timpolis, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei – Editia de Vest, Ziare.com, a scris editorial la evz.ro, adevărul.ro. A publicat în newsweek.ro, lapunkt.ro. A coordonat UVT TV/UVT Media Hub.

 

Teodora Munteanu este colaborator VICE România și expert în comunicare. A lucrat la Ziare.com, Mediafax, PSnews, Rise Project și a fost redactor-șef la Ediția de Dimineață. A mai publicat materiale în Observatorul Cultural, Suplimentul de Cultură, Presshub și avut contribuții editoriale la Radio Iași.

A intrat în mediul ONG în 2006, ca voluntar, și a lucrat în mai multe organizații neguvernamentale din țară, activând în zone ce țin de ajutorarea persoanelor din grupuri vulnerabile. În prezent, lucrează la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și la Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina (Iași).

A absolvit facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și a continuat cu masterul de Politici, Gen și Minorități, în cadrul aceleiași universități. În prezent, studiază masterul de Relații Publice și Publicitate din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.