Viața ca un proiect cu final ales

de Oana Fazakas

„Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”, spunea Mahatma Gandhi

M-am bucurat de acest strop prețios de înțelepciune de atâtea ori, dar l-am înțeles deplin abia acum, după ce am văzut concret că minunile sunt la îndemână și noi înșine putem fi făuritorii lor, dacă avem credință în ce facem și obiectivele ne sunt fapte curate.

Cotidianul poate rămâne obișnuit, trecând fără urme, dizolvându-se tăcut într-un ieri. Dar dacă atunci când începe ziua și deschizi ochii îți propui să alegi altfel, altceva decât ordinarul, să lucrezi o altfel de zi, bucurându-te de provocări pe care să le cizelezi până la esență? 

Totul a început ca o simplă poveste din viața unui ong-ist.

Activam într-o asociație și o colegă îmi spune că ar vrea să facă un proiect în care să personalizăm cu mesaje despre educație juridică treptele din școli. Avea ideea și dorea să o propună echipei. Credea în ea. Își dorea să o materializeze cu atâta bucurie încât m-a prins energia ei.

Având foarte mulți ani experiență în marketing, i-am propus să mă lase să o transform într-o prezentare, să o propună într-o formă atractivă: împreună am dezvoltat conținutul, i-am făcut o simulare grafică.

A venit momentul prezentării, toată lumea a fost (aparent) încântată și…propunerea a rămas acolo, suspendată între politețe și ignoranță. A trecut o lună, au trecut două, au trecut mai multe, proiecte preferențiale și-au găsit resursele. S-a scurs timp în care nici eu și nici colega mea nu ne-am mai găsit locul acolo.

La ceva vreme, soțul meu s-a hotărât să înființeze o asociație care să se ocupe cu educarea non-formală a copiilor și tinerilor. Mă vedea că tânjesc după a face bine, vedea că ideile cele multe pe care le aveam și fără mediu de dezvoltare, mă fac să sufăr. Așa a apărut Amprenta de Bine-Minuni la îndemână! Energia apariției ei a fost atât de magică încât s-au alăturat oameni frumoși cu idei fantastice, într-un timp foarte scurt.

Am stabilit cu toții că primul proiect care merită să fie dezvoltat și lansat este proiectul ignorat al colegei mele din fosta asociație și colegă și prietenă dragă sufletului meu în noua conjunctură. Singura regulă după care ne-am ghidat a fost libertatea fiecăruia în idei și exprimare. Am hotărât că mai de folos ar fi ca treptele să poarte mesaje care să îi învețe pe copii despre drepturile lor, dar și despre responsabilități și astfel a apărut și numele proiectului: Treptele Drepturilor Copiilor.

Nicio secundă nu am ezitat să ne implicăm cu toată forța și bucuria, fiecare și-a găsit rostul atât de firesc și tot ce s-a construit s-a făcut cu ușurință și rapiditate, chiar dacă fiecare dintre noi are familie și job full-time: machetarea treptelor, strângerea fondurilor pentru producție, crearea conținutului, platforma, comunicarea, materiale sub toate formele: video, scris, limbajul semnelor.

Și iată că în aproximativ jumătate de an: 440 de școli, licee, dgaspc-uri, centre de detenție minori, școli speciale, chiar și grădinițe, au implementat proiectul care în primă fază părea mort din fașă. Curg cererile, am ajuns și în școli din Republica Moldova și iată că ne-am trezit și… internaționali. Acum avem aripi mari.

Nu ne-am dezis de reușita proiectului nicio clipă și de la bun început am valorizat fiecare coechipier, fiecare idee, fiecare secundă dedicată pro-bono unei cauze minunate: educație timpurie a copiilor privind drepturile și responsabilitățile lor pentru un viitor mai bun cu adulți responsabili.

Noi am ales finalul proiectului nostru și atitudinea noastră ne-a dus spre succes. Noi suntem cei care alegem finalul proiectelor din viața noastră.

Mai mult de atât, când ești hotârât, curat și consecvent în cauza ta, adevărul vine singur spre tine. Așa am aflat că citatul original al lui Mahatma Gandhi nu este cel de la început ci este, de fapt, acesta:

„Noi doar oglindim lumea. Toate tendințele prezente în lumea exterioară se găsesc în lumea corpului nostru. Dacă ne-am putea schimba pe noi înșine, tendințele din lume s-ar schimba și ele. Așa cum un om își schimbă propria natură, așa se schimbă atitudinea lumii față de el. Acesta este misterul divin suprem. Este un lucru minunat și sursa fericirii noastre. Nu trebuie să așteptăm să vedem ce fac alții.”

Gandhi said, 

„We but mirror the world. All the tendencies present in the outer world are to be found in the world of our body. If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. This is the divine mystery supreme. A wonderful thing it is and the source of our happiness. We need not wait to see what others do.”


Oana Fazakas este jurist de profesie, consilier în cabinet parlamentar, activistă civic – fiind în acest moment membră și Coordonator de Programe în Asociația Amprenta de Bine. Deține o bogată experiență în proceduri legislative, marketing, management de proiecte și a obținut de-a lungul timpului diverse specializări: evaluare, mediere școlară. formare.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău