Când spui „Mihaela Miroiu”, spui „feminism”. În calitatea sa de profesor universitar și teoretician, Mihaela Miroiu și-a adus profund contribuția în materia drepturilor femeilor în România, fiind inițiatoarea primelor cursuri de teorii feministe în țara noastră și a primului masterat de studii de gen în anul 1998, scriu jurnaliștii de la INVESTIGATORIA.

Și, desigur, nu i-a fost ușor, pentru că trăim într-o societate în care femeile au, la nivel declarativ, drepturi egale cu ale bărbaților, însă în practică multe dintre ele simt încă discriminarea.

O scenă politică în care femeile nu au loc sau, dacă îl au, îl au pe alte criterii decât performanța, o societate civilă care judecă încă victimele violurilor, o lume în care accesul femeilor în funcții importante e încă pus sub semnul îndoielii, toate acestea sunt caracteristice azi României. Dar au fost și timpuri mai grele, iar Mihaela Miroiu a fost omul care a știut să lupte pentru propriile convingeri.

De aceea, am contactat-o pe Mihaela Miroiu și i-am propus o discuție pe marginea condiției femeii în România actuală. Am aflat astfel de la ea cum se explică prezența precară a femeilor pe scena politică românească, dar și de unde vine tendința unei părți importante a societății de a judeca mai aspru situații diverse, dacă protagonistul lor e femeie.

De unde vine agresivitatea femeilor în judecarea altor femei și, mai ales, care e calea prin care aceste nedreptăți sociale se pot depăși. Despre toate acestea, dar și despre alte probleme ale societății românești actuale, puteți citi în acest interviu, oferit în exclusivitate publicației noastre.

Citește dialogul dintre jurnalista Carmen Dumitrescu și Mihaela Miroiu pe INVESTIGATORIA

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău