INVESTIGAȚIE PRESSHUB: Un funcționar din Ministerul Educației și-a rezervat „pe viață” catedra la două colegii din Focșani, fără să fie angajat al acestora

Redacția

Există o categorie de angajați din sistemul public care beneficiază pe viață de două locuri de muncă. Unul este cel în care își desfășoară activitatea și al doilea le este rezervat, denumit generic „plasă de siguranță”, aratp jurnaliștii PRESShub.

Această situație se înregistrează în educație. Din când în când, se discută despre catedrele rezervate de politicienii ajunși în diverse funcții.

Cel mai vizibil caz este cel al președintelui Klaus Iohannis, care are rezervat un post în învățământ în cazul în care, teoretic, iese din politică. Situația poate fi abordată doar in punct de vedere moral, căci legal cei în cauză sunt acoperiți.

Legea 1/2011 a Educației Naționale permite blocarea posturilor pe termen nedeterminat.

Citește și: Canalul Bâstroe. Trei motive pentru care autoritățile române ar fi transformat problema într-un scandal internațional

Legiuitorul a considerat că un politician ales, de exemplu, pentru un mandat de patru ani în Parlament nu trebuie să își piardă locul de muncă. La fel se întâmplă și în cazul președinților și vicepreședinților de consilii județene, primarilor, viceprimarilor, prefecților, subprefecților. Este vorba de funcții ocupate vremelnic, pe durata unui mandat sau cât consideră Guvernul.

Pe lângă acești oameni, cu vizibilitate, unde situația este clară, mai avem o categorie, a „specialilor” din educație. 

Citește investigația completă pe PRESShub

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău