Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, s-a deplasat luni, 20 februarie, la Kiev, pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse, în urmă cu un an, într-o vizită neanunțată.

Expertul în relații internaționale și politici de securitate Marius Ghincea consideră că Biden a dorit să transmită Ucrainei un mesaj consistent de susținere, pentru a-și recupera teritoriile ocupate de Rusia după 24 februarie 2022. În schimb, în opinia sa, americanii arată în continuare că nu sunt dispuși să susțină Kievul pentru a-i alunga pe ruși inclusiv din Crimeea.

Președintele Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizita sa având loc cu patru zile înainte de împlinirea unui an de la lansarea invaziei ruse.

Citește și: Marea dilemă: este războiul lui Putin sau al Rusiei? Iulia Joja: În Ucraina, timpul este acum de partea rușilor – Interviu

Cu această ocazie, Joe Biden a anunţat un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina și i-a spus omologului său ucrainean că în această săptămână va impune noi sancţiuni împotriva Federației Ruse.

Cercetător la Institutul European Universitar de la Florența, expert în relații internaționale și politici de securitate, Marius Ghincea spune că vizita lui Joe Biden transmite mai multe mesaje, dar că principalul este că Statele Unite ale Americii nu-și vor abandona aliații, în frunte cu Ucraina.

„Vizita lui Biden la Kiev semnalizează, în primul rând, sprjinul acordat în continuare de SUA Kievului, faptul că acest sprijin nu se va opri sau diminua în următoarea perioade.America semnalizează Moscovei că e acolo pentru a sprijini Ucraina, iar Rusia nu ar trebui să se aștepte la o diminuare a sprijinului occidental”, a declarat expertul, pentru SunMedia.

Pe de altă parte, această vizită vine și ca un răspuns la cea făcută de Zelenski, la finele anului trecut, la Washington.

„Vizita asta mai vine și drept vizită de răspuns la vizita lui Zenelski la Washington. Cutumele diplomatice spun că atunci când faci o vizită într-un alt stat îl inviți pe șeful statului în care mergi să vină și el la tine”, a adăugat Marius Ghincea (foto stânga).

Mesaj și pentru ucraineanul de rând și pentru Kremlin

Dincolo de orice alt sprijin, financiar sau care constă în armament, Statele Unite ale Americii au vrut să transmită și un alt fel de mesaj, direct pentru ucraineanul de rând, nu numai pentru administrația de la Kiev.

„Vizita lui Biden are și acest rol simbolic de a oferi poporului ucrainean o formă de sprijin care nu e doar materială, ci și emoțională”, a explicat cercetătorul român.

Iar dacă vizita a fost una neanunțată, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o surpriză, ținând cont de contextul dat. Pe de altă parte, e foarte posibil ca vizita să fi fost precedată de contacte între serviciile de intelligence ale SUA și ale Rusiei, prin care partea americană i-a informat pe omologii de la Kremlin de ceea ce urmează.

„Nu știu cât de mult s-a pus Biden în pericol, e totuși zonă de război, așa că nu puteam să ne așteptăm din partea Casei Albe să fi telegrafiat înainte că merge la Kiev.

Având în vedere acest context de război, era de așteptat ca vizita să fie făcută pe neașteptate. Posibil ca serviciile americane să fi discutat în prealabil cu cele ruse, nu știm, dar putem specula că au existat niște informări reciproce”, a mai adăugat profesorul.

Pe de altă parte, vizita lui Biden are un rol simbolic atât opentru audiențele internaționale, cât și pentru publicul intern, mai spune acesta. Iar dacă președintele SUA nu a mers la Kiev exact pe 24 februarie, acest lucru ține exclusiv de faptul că a vrut să o lege de vizita în Polonia.

Teoria victoriei rămâne neschimbată

În schimb, Ucraina și țările flancului estic al NATO, în special Polonia și Țările Baltice, nu au reușit să convingă America să-și schimbe teoria victoriei în privința războiului ruso-american. Astfel, deși americanii își declară tot sprijinul pentru Ucraina și chiar susțin exemplar această țară, SUA și-a fixat propria linie roșie pe care nu vrea să o depășească în raport cu Rusia.

Citește și: De ce pretențiile Kremlinului lui Putin, cum că ar exista o civilizație specifică rușilor și că aceasta ar fi superioară celei dominante la nivel global, sunt penibile

Asta deși discursul oficialilor americani, în frunte cu președintele Joe Biden și vicepreşedinta Kamala Harris este la fel de dur împotriva Moscovei. Însă chiar dacă Harris a acuzat pentru prima dată Rusia de comiterea unor „crime împotriva umanităţii” în Ucraina, poziția SUA rămâne neschimbată.

„Există diferite teorii ale victoriei în Ucraina, iar fiecare vine cu propriile strategii. Din punctul meu de vedere, dacă urmărim discursurile lui Biden și Kamala Harris de la Munchen, vedem că nu s-a schimbat poziția SUA.

Altfel spus, ei susțin în continuare Ucraina pentru a-și recupera teritoriul ocupat, invadat de Rusia începând cu 24 februarie 2022.

În același timp, nu există dorință, o apetență foarte mare din partea administrației americane pentru Crimeea. Administrația de la Washington are dubii, percepe asta ca fiind o linie roșie, un punct care odată depășit ar putea duce la o escaladare a războiului.

Și din acest motiv nu s-a schimbat nimic, asta în pofida unor presiuni făcute de pe flancul estic al NATO, americanii nu sunt de acord cu o perspectivă super maximizată. Americanii vor să erodeze cât mai mult capacitățile militare, dar fără a-l face pe Putin să utilizeze armele nucleare sau să ofere un stimulent Chinei să-și schimbe poziția cu privire la sprijinirea militară a Rusiei”, a conchis Marius Ghincea.

Citește și: Până unde poate Occidentul sprijini Ucraina fără a deveni parte din război. Generalul Barbu: Nimeni nu le-a dat arme cu care pot lovi Rusia

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău