Futurologul Ciprian Stănescu este de părere că, odată cu terminarea războiului în Ucraina, ambele părți vor obține mai puțin decât și-au propus. Totuși, Ucraina va avea un avantaj important, crede expertul, pentru că va rămâne în mentalul colectiv ca un simbol al luptei pentru libertate.

Ciprian Stănescu este printre puținii futurologi români, în condițiile în care în Occident au fost fondate, în ultimele decenii, institute dedicate futurologiei, la universități de top precum Harvard, Cambridge sau Oxford.

În România, încă, futorologia este un domeniul mai puțin cunoscut, având ca obiect de studiu explorarea și cercetarea viitorului. Modalitatea prin care aceste predicții sunt făcute, prin intermediul futurologiei, au la bază, printre altele, matematica, statistica, dar și analize de probabilități și analiza efectelor. 

Metodele futuriștilor

Ciprian Stănescu a făcut prima dată cunoștință cu futurologia la o vârstă încă fragedă, pe când era elev în clasele primare.

„Aveam 9 sau 10 ani când am auzit prima dată de futurism. Am avut și un test despre principiile acestei mișcări artistice, care a pornit în Italia la început de secol XX, la școala de Arte la care eram înscris.

După 20 de ani, m-am apropiat de celălalt tip de futurism – acela în care diverși experți sau scriitori povestesc în spațiul public despre viitor. Futurismul este, dacă pot să fac o paralelă cu arta, manifestarea aproape culturală a domeniului mai larg numit futures studies (studii ale viitorului – n.r.)”, explică futurologul.

Necunoscută în România, futurologia este o știință care i-a cucerit pe occidentali. De altfel, din Statele Unite ale Americii și până în Germania și din Marea Britanie până în Franța există institute de futurologie, unele în cadrul unor universități prestigioase.

„Un futurist prezintă, mai degrabă, viziuni personale despre viitor, într-un mod calitativ nu cantitativ, având adesea și o misiune de popularizare a acestei abordări. Trăim într-o țară și regiune în care gândim mai degrabă pe termen scurt. Dacă am avea obișnuința să ne uităm mai des în viitor, cu sau fără metodologii complexe, probabil că am fi într-un loc mai bun”, mai spune Ciprian Stănescu.

El a explicat și ce metode utilizează pentru a stabili viitorul probabil: 

„Un expert în foresight, însă, utilizează o serie de metode științifice cantitative și calitative pentru a explora cele mai probabile tipuri de viitoruri, inclusiv foarte specifice și nișate. Așa că m-aș descrie că un futurist modern, care ia în calcul nu doar imaginația, ci și diferite seturi de date sau alte metode științifice.”

Citește și: De ce Putin nu are rival în Rusia și e atotputernic. Expert în spațiul ex-sovietic: „Pleacă doar mort”

Între pandemie și război

Chiar dacă nu sunt infailibile, predicțiile futurologilor experimentați pot aduce informații serioase cu privire la viitor.

„Rolul principal al scenariilor pe care le facem în diferite sesiuni de foresight este acela de a descoperi cele mai probabile scenarii. Prognozele pe care le poate face cineva care utilizează seturi de date complexe – de la evoluția populației la schimbări climatice – au probabilități suficient de mari pentru a ne fi utile în a înțelege viitorul.

Într-o mare măsură, mai ales când discutăm despre scenarii colaborative, în care mai mulți experți sau decidenți ajung la un numitor comun despre viitorul probabil, este un tip de viitor subiectiv. Ce e important de înțeles în munca unui expert în foresight sau a unui futurist sunt viitorurile cele mai probabile și acțiunile pe care le luăm pentru a fi mai bine pregătiți”, subliniază el.

Chiar dacă scenariul pandemiei din 2020 nu a fost luat în calcul, au existat futuriști care au anticipat-o.

„Nimeni nu ar fi putut să aibă o prognoză, înainte de toamna lui 2019, că în anul 2020 vom aveam o pandemie globală. Mulți futuriști sau scenariști de filme au spus că e posibil să existe, iar unii chiar și-au imaginat cum ar putea arată un viitor de acest tip.

Experții în foresight, de exemplu, sau persoanele cu alte tipuri de expertiză specifică pe pandemii, au pus pe masă, însă, scenarii asemănătoare și inclusiv evoluțiile acestora”, adaugă expertul.

Ce spune despre Ucraina și posibilul război din Pacific

Chiar dacă toți ochii europenilor sunt acum pe războiul din Ucraina, în SUA și China se vorbește inclusiv despre un posibil război într-un viitor între cele două superputeri. În opinia lui Ciprian Stănescu, un război în Indo-Pacific poate fi încă evitat.

„Cred că avem nevoie să evităm un război în Pacific, pentru că efectele acestuia ar face că impactul economic și umanitar al pandemiei să pară infime. Văd improbabil, în primul rând, un conflict militar între Federația Rusă și țările NATO și la fel de improbabil unul între China și Statele Unite, în ciuda posibilității utilizării Taiwan-ului ca punct de presiune în zona Asiei de Sud Est.

Cheia următorilor ani cred că este în capacitatea forțelor ucrainene, cu ajutor NATO, să împingă la maxim forțele rusești, ideal în afară granițelor pre-2014. Dacă acest lucru se întâmplă în următorii ani, oricât de complicat este, de fapt, atunci cred că și probabilitatea unui conflict militar în Pacific scade”, susține Ciprian Stănescu.

În opinia sa, Ucraina este deja câștigătoarea morală a acestui război sângeros, declanșat de Rusia.

„Într-o mare măsură, Ucraina a câștigat deja – dacă nu războiul armelor, cu siguranță pe cel al adevărului.

Această țară tocmai a intrat în mentalul colectiv al tuturor ca luptătoare pentru libertate.  Rusia ar putea obține mici victorii legate de regiunile separatiste pe care le va vinde ca mari victorii, iar Ucraina ar putea scăpa de presiunea militară și umanitară, chiar dacă ar pierde din teritoriile sale. În același timp, Zelenski și guvernul său nu sunt pregătiți să lase nimic din mână, mai ales pe acest fond de aparentă victorie”, vede expertul.

Programați să ne autodistrugem?

Există temerea că omenirea s-ar putea autodistruge, că am putea avea un nou război mondial, care s-ar transforma în unul nuclear și ar distruge însăși Terra sau, dacă omenirea ar supraviețui, regresul ar fi enorm. Este scenariul care îi îngrozește pe mulți, nu însă și pe Ciprian Stănescu. Deși admite că un astfel de viitor nu poate fi 100% exclus, al distrugerii omenirii printr-un război nuclear, el crede că este puțin probabil. Asta nu înseamnă însă că omenirea nu trebuie să rămână vigilentă în acest aspect.

„Ca om care lucrează cu viitorul, lucrez mai bine cu probabilități decât cu posibilități. Evident că un astfel de scenariu apocaliptic este posibil, dar este foarte improbabil”, mai arată specialistul. 

Citește și: Cât de mult depinde soarta războiului de Bahmut. Opinia unui general NATO: „Asta ar putea fi o problemă”

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău