E vineri, 22 decembrie 1989. Într-o sală de operații de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, un tânăr asistent universitar încearcă, împreună cu echipa și cu studenții lui, să facă primul transplant de rinichi la o oaie.

„Începusem pregătirile cam cu două săptămâni înainte, nu știam că va izbucni revoluția. În ziua aceea reușisem să obținem sala de operații de la Medicină Veterinară și, mai ales, făcusem rost de oaie, de instrumentele și de medicamentele necesare.

Citește și: Vina Armatei pentru crimele Revoluției. Ordinul explicit al lui Iulian Vlad, ex-șeful Securității

Era foarte greu să obții ce aveai nevoie, mai ales atunci. Eu eram asistent universitar și adunasem în jur un grup de tineri pasionați de urologie.

Visam să facem primul transplant de rinichi la Cluj-Napoca și adevărul este că, în ziua aceea, știam ce este în oraș, dar nu mai puteam renunța.

Am intrat în sală, am pregătit oaia și am început operația. Făceam de fapt un autotransplant, schimbam  rinichii între ei de la aceeași oaie ca să nu riscăm să pierdem două oi.

Țin minte cât  eram de emoționați, fiecare era numai ochi și urechi”, povestește acum profesorul Ioan Coman, chirurg, medic urolog.

Citește articolul integral pe PRESShub

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău