„Sunt foarte recunoscător pentru premii, dar știu că sunt o chestiune subiectivă și în mare măsură accidentală”. Răspunsul acesta, dat în cadrul interviului acordat PRESShub, îl definește pe unul dintre cei mai mari fotografi români, care de obicei preferă să fie în spatele aparatului de fotografiat, nu în fața lui.

„Nu prea dă înterviuri, nu îi place să fie în prim plan”, ni s-a spus. Ne-am bucurat cu atât mai mult că acum a acceptat, mai ales că discuția cu PRESShub vine la doar o lună de când Vadim Ghirdă a primit, împreună cu echipa AP, una dintre cele mai importante distincții din lume pentru fotojurnalism, premiul Pulitzer.

Citește și: Anda Vahnovan, scriitoare din Republica Moldova: Au apărut voci care pretind că procesul de rusificare nu a fost chiar așa de dur

Vadim Ghirdă lucrează pentru Associated Press de la începutul anilor ‘90. Distincția obținută în 2023, pentru imaginile din războiul din Ucraina, reprezintă doar apogeul unei serii numeroase de alte recunoașteri primite de-a lungul carierei, printre care, Marele Premiu al US National Press Photographers Association (2013).

Dar cariera fotografului român nu este definită de premii, așa cum bine spune, ci de imagile sale, dintre care unele au devenit simbolice. Aproape că au intrat în folclor, românii le știu, le recunosc, le țin minte, chiar dacă uneori numele autorului lor rămâne în umbră.

Citește interviul cu fotograful Vadim Ghirdă, pe PRESShub. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău