Dosarul de la Securitate al lui Ion Monoran, omul care a oprit tramvaiele în 16 decembrie 1989, la Timișoara

de Daniela Rațiu

  • Numele poetului Ion Monoran este fundamental legat de Revoluția din 1989 izbucnită la Timișoara. Monoran a oprit tramvaiele în Piața Maria, pe ambele sensuri. Alături de el se afla și Dan Zăgănescu. Mulțimea a ocupat piața, circulația a fost oprită.
  • Momentul este unul declanșator, protestul începuse pe 15 decembrie, Securitatea se afla la domiciliul pastorului Lazslo Tokes, pentru a-l evacua.
  • Manifestația de stradă a strâns mii de timișoreni. Tăvălulgul nu mai putea fi oprit.
  • Monoran spune mulțimii că este nevoie de „lideri”. Atmosfera este tensionată, se negociază cu vatmanii. Monoran detensionează situația, spune mulțimii: „Doamnelor, poftiți la revolutie!”.

Securitatea ia în serios protestul tăcut început pe 15 decembrie. Pe 16 decembrie, după ce Ion Monoran și Dan Zăgănescu opriseră tramvaiele, Securitatea va trimite trupe și mașini cu tunuri de apă. Autorătățile trimit autospeciale de pompieri, dar și un pluton de interventie. Primul secretar al Comitetului Judetean PCR, Radu Balan, dă ordine clare: mulțimea trebuie dispersată.

Jeturi de apă, câini, au loc primele rețineri. Ordinul venise de la dictatorul Nicolae Ceausescu. Mulțimea însă nu se sperie, se adună tot mai multă lume, coloane de timișoreni se deplasează spre Comitetul Județean de Partid. Mulțimea ocupă  zona, sparge geamurile, smulge stema aflată pe peretele clădirii, unii pătrund în clădire. Cărțile cu omagii dedicate dictatorul sunt aruncat în stradă. Scutieri și autospeciale cu tunuri de apă ocupă zona. Gaze lacrimongene, jeturi de apă peste mulțime. Au loc rețineri de personae. Confruntarea este brutală, mulțimea se împrăștie. Protestarii reținuți vor fi arestați.

Dosar de Securitate pe numele Ion Monoran

Poetul Ion Monoran nu este un novice în relația cu Securitatea. În 1971, pe când era elev de liceu, a fost exmatriculat pentru încercarea de trecere frauduloasa a frontierei. Vina era de a fi pus la cale, împreună cu colegi de școală, să fugă din țară. Intenția este pedepsită și i se face dosar după temrinarea liceului pe care l-a absolvit în 1978. Nu va putea da admitere la facultate. Mai mult, va fi trimis să facă armata la Batalionul Disciplinar. Traseul vieții fusese astfel brutal schimbat. Deși nu va mai putea intra la facultate, avea „dosar”, Monoran va fi un membru activ și important la Cenaclului litrerar „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara. Cenaclul este unul dintre cele mai importante. 

Monoran a fost unul dintre fondatorii ziarului Timișoara

După căderea regimului Nicolae Ceaușescu, poetul Ion Monoran va fi unul dintre fondatorii cotidianului Timișoara, unul dintre cele mai importante publicați ale anilor ’90. De asemenea, va fi si unul dintre fondatorii Societății Timișoara, alături de cei care au scris mai apoi Proclamația de la Timișoara. Ion Monoran și-a adus de acasă mașina de scris și au fost chiar perioade în care a găzduit întreaga redacție în apartamentul său.

Poetul Ion Monoran și Generația ’80

Ion Monoran debutează în literatură în anul 1976, în revista Forum Stundențesc. A murit în 1993, cu câteva zile înainte să apară primul său volum de poezii. Înainte de 1989 nu a putut publica, era persona non grata. Considerat unul dintre numele de referință ale Generației ’80, primul volum de poezie, „Locus periucundus”, editura Marineasa, va cuprinde poeme scrise în perioada 1975-1989, într-o selecție realizată de autor însuși, volum pe care nu a mai apucat să îl vadă.

Despre poezia lui Ion Monoran va scrie Mircea Cartarescu, care a declarat că este „poezie biografică”, iar scriitorul Marcel Tolcea va scrie că Monoran este „model totemic al generației ’80”. În scurtul său destin literar, Ion Monoran a  obținut o serie de premii, printre care: Premiul pentru Poezie al revistei literare Orizont (1987), Premiul „Nichita Stănescu” pentru Poezie Contemporană (1987), Premiul Concursului de Creație Literară (Satu-Mare, 1987), Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Filiala Timiș, pentru volumul Locus periucundus și este declarat, post-mortem, Cetațean de Onoare al Municipiului Timișoara.

Programul Festivalului Ion Monoran, de la Timișoara

La Timișoara are loc Festivalul Ion Monoran – ediția a IV, în periaoda 16 – 18 decembrie 2022. În cele trei zile de manifestări culturale, 16-18 decembrie 2022, vor fi susținute lecturi publice, lansări de carte, muzică, film, tur ghidat „Pe urmele Revoluției”; evenimentele vor avea loc în Tramvaiul istoric al Revoluției, la Porto Arte, Teatrul Merlin și Centrul Reformat Noul Mileniu. Președintele festivlaului este scriitorul Robert Șerban.

Programul se conturează festivalului:

Vineri, 16 decembrie ’22, ora 16.00-17.45 – MONOTRAM

Lectură în tramvaiul istoric, al Revoluției, Piața Libertății, pe linia moartă

Invitați: Alexandru Potcoavă, Ela Iakab, Borco Ilin, Alexandru Higyed, Mădălina Aldescu, Ionuț Manea, Alina Dumitrescu, Marian Oprea, împreună cu cei mai activi membri ai Cenaclului „Pavel Dan”.

Porto Arte, ora 18.00 – UNDERGROUND TM. Orașul care nu se vede. (Antologie de proză scurtă coordonată de Cristian Vicol), Lansare de carte și recital jazz.

Evenimentul, prezentat de Cristian Vicol, îi are ca invitați pe Daniela Rațiu, Bogdan Munteanu, Borco Ilin, Cosmin Leucuța, Andrei Ursu, Vlad Marko Tollea, Alexandru Maniu, Daniel Timariu, Lucian-Vasile Szabo, Tudor Crețu, Mugur Ioniță.

În pauzele de lectură va fi un recital susținut de trupa Jazz à la Jais (Alina Giurgiu și Ion Dorobanțu), duo timișorean ce interpretează teme clasice de jazz și compoziții evergreen într-o manieră originală.

Intrarea este liberă.

Sâmbătă, 17 decembrie ’22, ora 15.30-17.45 – Pe urmele Revoluției. Tur ghidat

Invitați: Scriitorii invitați la Festival și elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Timișoara

Teatrul Merlin, ora 19.30 – Proiecție film documentar. „We don’t die”

Proiecție film „Omul care a oprit tramvaiele”, de Daniela Rațiu

Lansare de carte, Dragă Poezie, de Ion Monoran, ediția a treia, revizuită.

Invitat: Viorel Marineasa

MARATON Literar cu și despre Revoluție. Poezie. Libertate

Invitați: Adrian Bodnaru, Milica Milovanovici, Alexandru Potcoavă, Ela Iakab, Sorin Sunshine Stanca, Mădălina Aldescu, Ionuț Manea, Alina Dumitrescu, Alexandru Higyed, Traian Abruda.

Prezintă: Marcel Tolcea

Seara va fi acompaniată de un mic târg de carte, de Librăria La Două Bufnițe.

Intrarea liberă.

Duminică, 18 decembrie ’22,

Centrul Reformat Noul Mileniu

ora 19.30 – MARATON DE POEZIE

DUMINICĂ, de la ora 19:30, avem parte de o seară cu SIR BLUES NIGHT – Raul Kusak & Vali Răcilă care ne vor încânta la propriu, iar cei 10 poeți invitați vor susține un recital poetic special.

Invitați: Péter Demény, Doru Arăzan, Radu Vancu, Nicolae Silade, Dana Catona, Marius Morariu, Adela Dragomir, Doina Magheți, Liubița Raichici.

Prezintă: Robert Șerban

Suport artiști: 60 lei.

Biletele se pot cumpăra și online de pe site-ul monofest.art.

Organizator: Asociația Memoria Culturii

Co-finanțat de: Consiliul Județean Timiș

Pentru prima dată Festivalul a fost susținut de OAMENI solidari, cu Revoluția de la Timișoara donând bani, în cadrul campaniei MONOfest Poetry organizată pe platforma sprijină.ro. 

Parteneri: Asociația Culturală și Socială „Ion Monoran”, Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie din Timișoara, Teatrul Merlin, Centrul Reformat Noul Mileniu, Muzeul Consumatorului Comunist, Societatea Transport Public Timisoara, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin TItel”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Timișoara, Teatrul Auăleu, Scârț. Loc lejer, Editura Brumar, Timisoara Tour Guide, Societatea Timișoara.

Parteneri media: Agenția de carte, Observator cultural, Banatul Azi, Pressalert, TVR Timișoara, Ziarul Timișoara, Revista Orizont, O mie de semne, Actualitatea literară.

portret afiș: Ovidiu Batista, desen în creion

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău