Era sfârșitul iernii, izbucnise războiul. Mii de ucraineni se refugiau în România. Suntem o țară vecină, membră NATO, mai sigură. La fel se întâmpla și în celelalte țări din jur. Cu trenul, pe jos sau cu mașinile lor, ucrainenii plecau din calea bombardamentelor.

La sosirea în graniță, nu se plângeau, nu cereau nimic, aveau un soi de împietrire demnă, care ascundea suferința. Lăsau în urmă tot. Luau cu ei doar copiii și viețățile casei. Unii erau nevoiți să mai ia ceva cu ei: boala.

Fugeau din calea morții care venea din afara lor , dar rămâneau cu cea care amenința dinlăuntrul. Spitalele erau bombardate. Unele localități rămâneau fără apă, lumină sau căldură. Medicii erau mobilizați pe front.

Ministrul Sănătății ucrainean, Viktor Liașko, anunța că peste 1.000 de unități medicale erau avariate, 120 fuseseră demolate, iar 300 erau în curs de renovare, dar „o renovare parțială”, din cauza atacurilor rusești repetate. Este bombardat chiar și un spital de copii din Mariupol.

Guvernul României emite, în chiar primele zile după izbucnirea războiului,  o ordonanță de urgență conform căreia „cetățenii străini (inclusiv cetățenii ucrainieni) sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României din Ucraina, în condiții legale, beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale de sănătate curative”.

Era în februarie 2022, când conducerea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu și echipa sa se întrunesc să stabilească cum să se organizeze cât mai eficient și mai rapid pentru a veni în sprijinul bolnavilor ucraineni. Odată cu pregătirile fac și un anunț public în acest sens. 

Anunțul apărut în presă are parte de sute de reacții negative, în care cetățeni români se arată revoltați de faptul că bolnavii ucraineni urmează să beneficieze de tratamente gratuite, în timp ce ei cotizează la sistemul de sănătate. Li se pare nedrept și discriminatoriu.

Citește continuarea pe Presshub.ro

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău