Luni, 26 decembrie, ultimele 100 de porții de mâncare gătite de refugiații ucraineni și angajații de la Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina Iași vor fi distribuite oamenilor fără adăpost din oraș.

În total, din ajunul Crăciunului și până acum, la Iași, în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina s-au gătit 500 de porții de mâncare ucraineană și românească. Mâncarea a fost dăruită refugiaților ucraineni și oamenilor fără adăpost din Iași. Acest Crăciun a fost marcat de recunoștință, iubire pentru oameni, solidaritate și prietenie.

”În centrul în care sunt cazați acum, în perioada sărbătorilor, 80 de oameni, ideea de a face din sărbătorile Crăciunului un act de recunoștință și solidaritate a apărut în desele discuții cu ucrainenii care au spus că și ei vor să facă ceva pentru români, că le sunt recunoscători pentru sprijinul oferit. Așa că am discutat cu colegii din organizațiile cu care manageriem acest centru și ne-am gândit că am putea să creem contextul potrivit pentru ca ucrainenii să poată împărți din bucatele lor cu români care nici ei nu au un adăpost deasupra capului, decât prin bunăvoința cuiva.

În plus, pentru ca sărbătoarea să fie așa cum se cuvine, toate cele trei mese din Ziua de Crăciun au fost gătite împreună cu refugiații și tot împreună am stat la masă în holul mare al centrului. Așa am împărtășit bucuria și recunoștința pentru aceste momente”- declară Mihaela Munteanu, coordonator al centrului și director de comunicare și advocacy la FONSS.

Prin urmare, la Centru s-au făcut întâlniri de planificare, în care cei care au dorit să se implice s-au înscris pentru diverse activități pe liste, s-au făcut cumpărături, s-au igienizat perfect spațiile de lucru, s-au făcut circuite pentru bucătărie, s-au pregătit echipamente de protecție, s-au împrumutat oale, lighene, ustensile de bucătărie și a început munca, cam de când colindătorii s-au trezit în ziua de ajun, gata de colindat.

Ajunul Crăciunului a fost despre a dărui, despre recunoștință, solidaritate.

În ajunul Crăciunului peste 100 de portii de mâncare – ciorbă de afumătură și tochitură moldovenească, au fost gătite pe terasa centrului și distribuite la Adăpostul pentru oamenii străzii de la Baia Publică Iași și în locurile din oraș unde între ruinele unei foste fabrici locuiesc câteva familii.

Echipa centrului a asigurat coordonarea și a muncit cot la cot cu ucrainenii. Au participat mai ales cei care stau în centru de mai mult timp. Unii dintre ei nu au mai gătit de peste 200 de zile, de când și-au pierdut casele, și bucuria lor a fost foarte mare.

Șapte ucrainence și șapte angajați ai centrului au preluat mâncarea și au făcut prima oprire la adăpostul de la Baia Publică. ONG-urile au comunicat între ele, așa cum fac de regulă, și, pentru că mâncare a venit de la Centrul Nicolina, Fundația Emmaus, care de regulă distribuie prânzul de noapte, a avut o seara liberă.

Serviciul Voluntar de Ambulanță, care gestionează activitatea la adăpostul pentru oamenii străzii, a asigurat preluarea mâncării, distribuirea ei împreună cu cei care au dăruit-o, și a însoțit grupul de ucrainence și angajați de la Centrul de refugiați la al doilea loc în care s-a făcut distribuirea de hrană.

Între ruinele de la fosta fabrică de țigarete din Iași, ucrainencele și-au amintit de ruinele lăsate în urmă în țara lor. Pocnetul petardelor auzit în apropiere le-a facut să privească cu teamă în sus. Întunericul serii și spațiile insalubre în care locuiesc 10-15 oameni le-au impresionat.

Oamenii fără adăpost au fost primitori și bucuroși de daruri. Între ruine, unii se încălzeau la lumânări. Alții, care stau de mai mult timp acolo, își făcuseră și sobă și ne-au arătat cu mândrie că au brad.

La întoarcerea în centru, coordonatorul a oferit ucrainencelor informații suplimentare despre cei pe care i-au întâlnit și mai ales despre felul în care ONG-urile au organizat această distribuție de alimente, cu grijă pentru siguranța refugiaților. Bucuria de a dărui a fost și mai mare când au înțeles mai mult.

Prima zi de Crăciun a fost despre timp petrecut împreună, comunitate, iubire față de oameni.

De dimineață, a venit un oaspete la centru- Volodea, bucătar ucrainean, marinar în scurt concediu, tatăl uneia dintre traducătoarele ucrainence de la centru, care a avut ca misiune: borșul ucrainean. Familia lui- fiică, soție, cumnată, nepoată, mamă și bunică e întreagă refugiată la Iași. În loc să petreacă ziua de Crăciun cu familia lui a venit să ajute la gătirea borșului căruia ucrainenii îi duc dorul demult. Pentru cei 80 de refugiați din centru, Volodea a adus gustul de acasă.

Sub coordonarea lui Volodea și a lui Victor, antreprenorul ieșean care de nouă luni lucrează și la Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina Iași, s-au gătit încă 400 de porții de mâncare.

Micul dejun, prânzul și cina au fost foarte apreciate. Am gătit împreună, am pus masa împreună, ne-am făcut urări în limba în care am putut sau asistați de aplicațiile de pe mobil. Vârsta, limba vorbită și priceperea nu au fost bariere de netrecut.

Evident borșul ucrainean, cerut în porții duble, a fost bucuria cea mai mare.

”E impresionant să vezi cum un om rămas fără casă, fugit din calea războiului, se bucură de un preparat alimentar pentru că acolo e o bucățică din viața lui de dinainte, o particică din ”acasă”, care pentru majoritatea nici nu mai există”- a menționat Mihaela Munteanu.

În ziua a doua de Crăciun, alte 100 de porții de mâncare vor fi dăruite oamenilor fără adăpost din Iași

De data aceasta, mâncarea va fi preluată de către oamenii de la Fundația Emmaus și distribuită ca prânz de noapte, spre ora 18, așa cum fac ei de obicei.

Viața în centru reintră în normal, dar cu sufletele încărcare de un strop de bucurie, venită din iubire, recunoștintă, solidaritate.

Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina este manageriat de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Afterhills, Asociația ParentIS, Asociația Grupul Zâmbetul Nostru în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău