Avem următoarea știre: joi dimineață, 5 ianuarie 2023, în jurul orei 2.00, o femeie din localitatea constănțeană Lumina a sunat la 112 și a cerut ajutor, reclamând că a fost agresată fizic de soțul ei. Informațiile ulterioare au arătat că victima este Claudia Focșa (49 de ani), soția deputatului AUR Dumitru Viorel Focșa (57 de ani).

În mod normal, în cazurile de violență domestică, numele victimei nu ar trebui să fie important, ci ceea ce s-a întâmplat cu persoana respectivă, cum poate fi ea ajutată, protejată, ținută departe de agresor. În știrea de față, însă, numele Focșa este un detaliu peste care nu se poate trece, cel puțin dintr-un motiv.

Dar să luăm faptele pe rând.

După apelul femeii la 112, polițiștii s-au deplasat la locuința familiei Focșa și, așa cum se arată în comunicatul oficial transmis presei, oamenii legii „au constatat că cele sesizate se confirmă”, iar victima prezenta „urme vizibile de violență”:

„Polițiștii au întocmit imediat formularul de evaluare a riscului, reieșind risc iminent, însă femeia s-a opus emiterii unui ordin de protecție provizoriu. A fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. Întrucât s-a constatat faptul că la incident a participat și o minoră, a fost solicitată intervenția unei echipe din cadrul D.G.A.S.P.C. Constanța, în vederea dispunerii măsurilor legale”.

Din precizările făcute de Poliție, mai reiese, așadar, o informație: anume că, în afară de femeia bătută de soțul ei, în casa familiei Focșa a mai existat o victimă. O minoră, despre care nu sunt date că ar fi fost agresată fizic, însă care „a participat la incident”.

Spre orele prânzului, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt Marian Vasilache, următorul mesaj (pe care îl puteți vedea și în format video):

„În cursul dimineții de 5 ianuarie, DGASPC Constanța a fost sesizată prin telefonul unic național 119, de către organele de control, cu privire la o situație conflictuală din localitatea Lumina. Intervenția reprezentanților DGASPC Constanța este în sensul consilierii familiei și copilului, pentru depășirea situației ivite. Cazul va rămâne în atenția DGASPC Constanța, pentru monitorizarea și consilierea copilului și a familiei. Menționăm că este o situație în desfășurare, iar în urma anchetei, DGASPC Constanța va lua măsurile care se impun. În momentul de față, mama și minorul sunt în drum spre Brăila, către bunicii materni”.

Până aici, cazul de la Constanța completează statisticile crunte din România privind violența domestică. Un exemplu: în 2021, centrul Filia, ONG angajat în lupta pentru drepturile femeilor și pentru combaterea violenței domestice, arăta că, doar în ultimii opt ani, 426 de femei și fete fuseseră ucise de un membru de familie. În peste 90% din cazurile de violență domestică, mai arăta raportul organizației, agresorii erau bărbați.

De unde începe complicitatea DGASPC Constanța?

Dumitru Focșa a intrat în politica mare odată cu alegerile parlamentare din 2020, când a fost ales deputat de Constanța, pe listele AUR. Față de prima sa declarație de avere depusă, în 2020, la Parlament, odată cu preluarea mandatului, Focșa precizează în documentul similar din 2021 un element suplimentar la categoria „Venituri”: suma de 7.200 de lei primită de la DGASPC Constanța pentru că Statul Român i-a încredințat lui și soției sale un copil în plasament. Pe lângă acești bani, Focșa mai menționează și suma de 2.160 de lei încasată ca alocație pentru copil. În declarația de avere din 2022, Dumitru Focșa precizează că a primit de la DGASPC Constanța suma de 7.200 de lei, care reprezintă „indemnizație copil”.

Conform informațiilor SunMedia, minora dată în plasament este în procedură de adopție de către familia Focșa, astfel că, în acest moment, răspunderea supremă asupra fetei o are Statul Român, reprezentat, în cazul de față, de DGASPC Constanța.

Încercând să aflăm măsurile concrete pe care Statul le ia pentru protejarea acestui copil de care ar trebui să aibă grijă, în afară de „consiliere” și „monitorizare” „pentru depășirea situației ivite”, așa cum se arată în sterila declarație dată presei de către purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, SunMedia i-a contactat pe reprezentanții instituției. Carmen Răducu, directoarea Protecției Copilului Constanța, nu a fost de găsit, „fiind în ședință”, așa cum ne-a informat Marian Vasilache, astfel că discuția noastră a fost purtată doar cu acesta din urmă.

Ofițerul de presă ne-a confirmat că, în acest moment, DGASPC Constanța are deschis un dosar de adopție prin care familia deputatului Focșa a solicitat înfierea minorei pe care a primit-o în plasament. Întrebat dacă, până în prezent, Protecția Copilului Constanța a mai înregistrat situații de violență, de orice natură, în cazul celor doi soți, din momentul în care minora le-a fost dată în plasament, Vasilache a precizat că instituția nu are astfel de informații. Acesta a mai arătat că, după incidentul din 5 ianuarie, „DGASPC Constanța a demarat o anchetă internă. I-am sesizat și pe colegii de la DGASPC Brăila, deoarece mama și copilul au plecat să locuiască în casa bunicii materne, din Brăila”.

Asta este tot ce face Protecția Copilului Constanța, după incidentul din 5 ianuarie, pentru protejarea minorei care a fost dată în plasament familiei Focșa. Dar cum se asigură Statul că, peste o oră, peste o zi sau peste un an, copilul, dacă rămâne la familia Focșa, nu va mai fi martorul (cel puțin) al unui episod violent ca cel de azi? În condițiile în care chiar poliția vorbește, în comunicatul de astăzi, de un pericol iminent”. Cum previne Statul  o astfel de situație? Este acesta, cu adevărat, primul episod violent din familia Focșa, de când i-a fost dată minora în plasament? Nu știm.

Dar, oare, DGASPC Constanța nu avea, până azi, niciun detaliu despre caracterul violent al domnului Focșa? Episodul acesta a venit, așa, de nicăieri, din partea unui om pașnic, și i-a luat acum prin surprindere pe angajații Direcției?

Chiar așa să fie, să nu mai fi ajuns la urechile Protecției Copilului Constanța absolut nimic despre caracterul violent al lui Dumitru Focșa?

Conform declarațiilor oferite pentru SunMedia, se pare că da, DGASPC Constanța nu mai are cunoștință de alte situații violente ale acestuia sau înregistrate în familie.

Și, dacă, totuși, ceva se putea face pentru a fi evitat episodul dramatic de azi? Dacă Statul, cel care are răspunderea deplină asupra minorei date în plasament familiei Focșa, putea să miște, până acum, ceva mai mult, pentru a preveni situația de azi? Dacă acest copil ar fi putut, prin grija Statului Român, să nu asiste la acest episod traumatic? Dacă măcar atât ar fi putut fi fi evitat?

În mai 2022, în presa din România vuia următoarea știre: amenințări cu bătaia în Parlament, între deputații AUR și PSD. Scandalul a pornit după ce propunerea legislativă „Legea suveranităţii – pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român”, inițiată de partidul condus de George Simion, nu trecuse de votul din plen. Unul dintre protagoniștii acestui episod a fost Dumitru Focșa, care l-a jignit și l-a amenințat cu bătaia pe colegul său de la PSD, Alfred Simonis.

Opinia publică a asistat, atunci, la următorul dialog între aleșii neamului, în Parlamentul României:

Dumitru Focșa: De ce sunteți, mă, hoți? (…)

Alfred Simonis: Coboară tonul!

Dumitru Focșa: Băi, valutistule!

Alfred Simonis: Mă-ta e valutistă, măi, porc ce ești!

Dumitru Focșa: Vrei să te pocnesc aici?

Alfred Simonis: Hai, de abia te aștept!

Dumitru Focșa: Băi, nesimțitule! Băi, valutistule!

Întrebat de jurnaliști dacă e normal să recurgă la amenințări cu bătaia în parlament, Focșa s-a răstit și la aceștia, susținând: „Nu așa-mi vorbește el mie! Nu o aduci tu pe mama în discuție. Da, i-am spus că-l calc în picioare! Mama este decedată”.

În mai 2022, când acest episod huliganic a avut loc în Parlamentul României, Dumitru Focșa primise deja, împreună cu soția sa, copilul în plasament de la DGASPC Constanța.

Dacă angajații DGASPC Constanța ar trăi și ei în România, dacă nu și-ar mai ascunde incompetența după paravane de tipul „desfășurăm o anchetă”, facem, vedem, o să stabilim și altele asemenea, măcar în cazurile unde informațiile sunt publice și absolut evidente, așa cum e situația lui Dumitru Focșa, astăzi, 5 ianuarie 2023, poate că nu am mai fi avut o știre în care o copilă aflată în grija Statului Român și dată în plasament unei familii din localitatea constănțeană Lumina a privit fără putere cum tatăl său a bătut-o pe mama sa.

PS 1:  Legea Nr. 272/2004 (actualizată în 2016) privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede, la Art. 62, următoarele: „Persoana sau familia care primește un copil în plasament (…) trebuie să fie evaluată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul acesteia sau, după caz, de către un furnizor privat acreditat, cu privire la garanțiile morale și condițiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament”.

Întrebare: Ce garanții morale are DGASPC Constanța în privința domnului Dumitru Focșa, de a decis să îi dea (și încă să lase în familia acestuia, inclusiv după episodul din 5 ianuarie) un copil în plasament?

PS 2: Pentru fanii AUR: deputatul Dumitru Focșa, foarte interesat de soarta familiilor din România, a semnat o propunere legislativă (aflată în dezbatere la Comisii), inițiată de colegul său de partid Antonio Andrușceac, pentru declararea zilei de 28 octombrie drept „Ziua națională a familiilor numeroase”. Dragi alegători sau simpatizanți AUR, poate îi propuneți domnului Focșa să fie la fel de interesat și de alte legi, deja existente. Una dintre ele ar fi că violența domestică este infracțiune.

1 COMENTARIU

  1. Un material jurnalistic marca Ramona Ursu ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. Excepțional(!) nu doar prin promptitudinea semnalării regretabilei prezențe a unor abateri grave de la lege, până și în rândul celor trimiși prin vot în Forul Legiuitor al Țării să facă legi drepte și să fie ei cei dintâi care să le respecte. Înaltul civism, prin care autoarea articolului face notă distinctă în media românească, una nu totdeauna ‘independentă’, rămâne constanta care i-a și adus Doamnei Ramona Ursu Premiul ”Oscar Berger” din parte Societății Timișoara.
    Cazul în discuție face trimitere la un aspect esențial al ofertei electorale, anume: Lipsa unei direcții în continuarea celei național-populare, sănătoase, care a dus la crearea statului național, alături de celelalte state europene, își are sursa în calitatea oamenilor care o promovează, chipurile. Impostori, lipsiți de educație și cultură, demagogi, goi de idealuri patriotice, ridicați pe seama excrocării sentimentelor firești ale dragostei de patrie; nimic mai mult.
    Felicitări, Stimată Doamnă, pentru întreprinderea ”Sun Media”, una cu adevărat solară, luminoasă ca Adevărul de partea căruia v-ați situat și vă situați constant cu fermitatea și curajul omului frumos.
    Doresc Revistei Domniei-Voastre viață lungă, Înălțare permanentă spre astrul care o guvernează – Inima Domniei-Voastre. Anul 2023 cu sănătate, putere de muncă și cu împlinirea tuturor inițiativelor de bine! La mulți ani, Ramona Ursu – Om Frumos!

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău