Într-un interviu oferit pentru SunMedia, scriitorul Radu Vancu, conferențiar la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Lucian Blaga din Sibiu, a vorbit, între altele, despre subfinanțarea sistemului de educație, despre eșecul proiectului România Educată, asumat de președintele Klaus Iohannis, precum și despre „minciuna generalizată” a clasei politice. 

Din interviu: 

Ramona Ursu: Am văzut, recent, reacția ta, pe bună dreptate foarte dură la adresa liderilor țării, după ce a fost anunțat că doar 2% din buget merge spre educație. De ce crezi că se întâmplă asta? Nu vor, cu bună știință, politicienii să investească în educație? Sau sunt, pur și simplu, ignoranți?

Radu Vancu: Într-un fel, Ramona, pentru mine nici nu contează de ce. Efectul este același, indiferent că există sau nu un plan de a ne ține proști. De fapt, de a ne prosti, de a construi o Românie stupidă, și nu o Românie educată. Dacă dai 2% la Educație, adică o treime din cât ar trebui să dai, evident că vei avea doar o treime din România la care visezi, în cel mai bun caz. Ăsta e efectul concret.

Pentru mine, lucrurile arată cam așa: după Marea Unire, efortul guvernărilor publice a fost de a construi o conștiință națională care să integreze provincii. Era destul de dificil, pentru că veneau provinciile din imperii diferite, din lumi diferite. Trebuia să construiești pe deasupra lor o conștiință națională. Și au bugetat pentru asta, foarte generos, cam 10-12% din PIB pentru Educație. S-a întâmplat asta decenii la rând, iar efectul s-a văzut. Conștiința noastră națională a fost construită.

Citește și: Mircea Cărtărescu – Theodoros c’est moi. Nu cred că altcineva putea scrie cartea

Eu cred că acum suntem într-o epocă istorică în care trebuie, peste acest cortex al conștiinței naționale, să construim un neocortex al conștiinței europene, care nu va nega, evident, conștiința națională, ci o va integra, așa cum neocortexul și cortexul colaborează în creierul nostru pentru a construi o imagine precisă despre lume. Dar asta costă.

Dacă vrei să construiești acest neocortex, trebuie să îl finanțezi măcar cum au făcut-o acum o sută de ani predecesorii noștri. Dar când tu dai 2% pentru educație, este ridicol și cu atât mai trist cu cât noi am avut președinți care au fost profesori – Emil Constantinescu, Klaus Iohannis – care ar trebui să priceapă ceva mai mult din asta. Desigur că, tehnic vorbind, președintele nu alocă banii din buget pentru Educație.

DAR E LA FEL DE LIMPEDE CĂ DACĂ TU, CA PREȘEDINTE, ÎȚI ASUMI UN PROGRAM NUMIT ROMÂNIA EDUCATĂ, PE CARE ÎL VÂNTURI DE 10 ANI ÎNCOACE, ATUNCI EȘTI DIRECT RESPONSABIL PENTRU ACEST PROIECT.

A fost un proiect care a cântărit greu în câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis.

Pentru mine, Klaus Iohannis este cel mai mincinos dintre președinții României. Din două motive. Unul privește minciuna numită România Educată, iar al doilea privește minciuna numită votul anti-PSD.

Citește și – Radu Paraschivescu: Nu mă car din țară. Cerul este plumburiu 100%

„Votați-mă ca să scot PSD de la guvernare”, așa ne-a spus. Și, după ce i-a fost dat votul pentru asta, el a readus PSD la guvernare. Ceaușescu, Iliescu, Băsescu erau oameni foarte ușor de citit. Știai despre ce e vorba cu fiecare dintre ei. Iliescu n-a zis să-l vătăm, iar după aia să aducă dreapta la guvernare. Acești președinți au fost mai puțin mincinoși decât Iohannis, pentru că acesta din urmă a cerut votul popular explicit pentru un lucru și, la fel de explicit, a făcut opusul acelui lucru.

Asta cred că e cel mai rău lucru care i se întâmplă româniei: această minciună metastazată care pleacă de la președinte, ajunge la prim ministru – plagiatul tot o formă de minciună masivă este – și, apoi, toată clasa politică e infestată, e metastazată de această minciună.

Citește interviul integral cu scriitorul Radu Vancu, oferit pentru SunMedia, AICI

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău