De câteva zile vedem știri despre chinezii care încep să călătorească în număr foarte mare, după o carantină națională impusă de către autorități ca parte din politica „zero Covid”.  Timp de aproape trei ani, China a fost o țară in care puteai să intri greu și să ieși foarte greu sau deloc.

Studenții străini care studiau în China au părăsit țara la începutul pandemiei, turiștii nu au mai vizitat țara, specialiștii chinezi din diferite domenii nu au mai participat la conferințele internaționale, expaților li s-a interzis reîntoarcerea la afacerile din China.

Încetarea interdicțiilor de călătorie din 8 ianuarie înseamnă reluarea activităților comerciale, și culturale, fapt care va avea un impact, in principal, benefic.

Redeschiderea granițelor nu înseamnă și sfârșitul pandemiei in China.

Virusul Covid-19 face ravagii în țară și spitalele sunt copleșite. Oficial, China înregistrează un număr zilnic foarte mic de decese cauzate de virus, dar acest lucru este greu de crezut în condițiile în care numărul zilnic de infestări estimate independent este de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane. Analizele The Economist indică un potențial de aproximativ 1,5 milioane de decese cauzate de Covid-19 în China, în lunile care urmează.

Introducerea politicii „zero-Covid” a salvat multe vieți, dar renunțarea la această politică fără o pregătire prealabilă minuțioasă riscă să facă ravagii în China. Guvernul chinez nu a reușit să facă stocuri de medicamente anti-virale, să vaccineze categoriile vulnerabile într-un număr mare, să ajusteze protocoalele medicale referitoare la triajul în spitale. În plus, China a refuzat cu obstinență orice ajutor extern. Partidul Comunist Chinez nu își permite să pară slab, prin urmare a refuzat inclusiv ajutoarele de a primi gratuit vaccinurile folosite în Europa.

Schimbarea politicii chineze referitoare la ”zero Covid” va avea implicații în toată lumea. Economia Chinei ar putea să se contracte în primul trimestru din 2023, mai ales dacă oficialitățile hotărăsc să restricționeze libertatea de mișcare la nivelul orașelor. Însă aceasta nu va fi cheia definitorie în care să analizăm evoluția situației. Cererea de produse și servicii de pe piața chineză va crește, chinezii vor călători în locurile pe care le îndrăgesc, iar banii cheltuiți de chinezi vor impacta pozitiv economia globală.

Pe măsură ce valul Covid se va estompa, mulți chinezi se vor întoarce la locurile de muncă, iar cumpărătorii și turiști chinezi vor cheltui fără restricții. O astfel de revenire într-o economie de anvergura Chinei va avea un impact pozitiv semnificativ în creșterea economică mondială de la sfârșitul anului 2023 și pe tot parcursul anului 2024.

CITEȘTE ȘI: Se va transforma Taiwan într-o Ucraină a Asiei? Cum ar putea evolua relația cu China

Aceasta este o veste bună și pentru Partidul Comunist Chinez, care va putea să se laude cu realizările economice post-pandemie. În felul acesta, speră partidul, va fi uitată politica defectuoasă de adresare a pandemiei și îngrădirea libertăților individuale în numele unei rezolvări rapide a situației pandemice, care în final nu a avut rezultatele dorite.

Destinațiile turistice preferate de chinezi (Tailanda, Hong Kong) vor beneficia din plin și vor recupera pierderile cauzate de carantina chinezilor. Exportatorii produselor pe care chinezii le folosesc cu predilecție vor avea și ei creșteri economice generoase.

Deschiderea granițelor Chinei și creșterea abruptă a consumului chinezilor ar putea să aducă inflație și creșterea dobânzilor bancare.

Creșterea consumului chinezilor ar putea să aducă și mai multă presiune inflaționistă iar acest lucru va forța băncile centrale să mențină dobânzile ridicate. Țările care importă bunuri din China, sunt expuse acestui risc. Prin urmare nu este o situație veselă pentru toată lumea.

Estimările băncii Goldman Sachs arată că o revenire rapidă a consumului în China ar duce la o creștere a cererii de petrol si, în consecință, la o creștere de aproximativ 25% a prețului la barilul de țiței Brent neprelucrat. Același mecanism va determina și creșterea prețului la gaz natural lichefiat. Cum acesta a fost un substitut bun al gazului rusesc, Europa a avut posibilitatea să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat la prețuri relativ decente. În anumite circumstanțe, este posibil ca prețul să fie ultima problemă.

Unul dintre scenariile Agenției Internaționale pentru Energie prevede că o iarnă capricioasă la începutul anului 2023 coroborată cu o creștere mare a cererii de gaze venită din China ar putea să conducă la situații de raționalizare a consumului de gaze în Europa.

Și pentru China se vor schimba multe lucruri. Lucrurile nu vor mai arăta ca înainte de carantină. Percepția investitorilor referitoare la abilitatea guvernului chinez de a gestiona situații majore se va schimba iar China va fi percepută ca fiind o țară cu un grad mai mare de risc. Investitorii vor accepta creșteri de costuri cu relocarea afacerilor în țări cu un grad de risc mai scăzut pentru operațiunile curente. Acest lucru se reflectă în numărul mare de companii care își mută operațiunile din China, în timp ce investițiile străine noi par a încetini.

Autoritățile chineze se străduiesc să repare situația. Istoria Chinei ne arată că precedenta mare „deschidere”, care a urmat lui Mao, a adus bunăstare și prosperitate de care a beneficiat poporul chinez și întreaga lume. Cu noroc, China va beneficia și de data aceasta. Rămâne de văzut dacă măsurile paranoice si xenofobe de care Partidul Comunist Chinez a dat dovadă în anumite situații, în perioada carantinei, vor dispărea sau se vor transforma în reflexe.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău