Comisia de Etică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj a publicat miercuri, 11 ianaurie, o a doua analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, concluzia fiind că lucrarea „este profund viciată”. 

Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în acest caz ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan, în publicația Pressone, prin care arăta că „ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat”.

Deși constată „grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de «plagiat», (…) repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale”, Comisia de Etică a UBB se rezumă la a-i cere „domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică”.

De asemenea, „Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021”.


Câteva dintre concluziile Comisiei de Etică a UBB, conform analizei publicate pe site-ul universității

În considerarea concluziilor de mai sus, Comisia reia concluziile din Hotărârea 7/2022 în sensul că:

1. Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

2. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.

3. Conform Hotărârii 7/2022, sancțiunile prevăzute de legea 206/2004 nu pot fi aplicate domnului Lucian Bode, nefiind membru al comunității academice sau de cercetare. După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.

4. Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.

Hotarare Comisie de Etica UBB – teza doctorat Lucian Bode

5. De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: „România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

6. Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

7. Comisia constată că au fost însușite solicitările ferme către Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate din Hotărârea 7/2022 de adoptare a unor standarde clare de citare pentru lucrările științifice realizate în cadrul acesteia. Ghidul de redactare a tezei de doctorat și Reguli antiplagiat se regăsesc acum pe pagina școlii doctorale.

Citește și: Ce treabă aveau politicienii să se echipeze cu diplome de doctor, indiferent de materiile de studiu? Simplu

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău