Trupele ucrainene pregătesc o contraofensivă pentru a-i alunga încă din următoarele luni pe invadatorii ruși.

Totuși, părerile analiștilor militari sunt împărțite în privința șanselor de succes ale Kievului. Generalul (r) Cristian Barbu a analizat, pentru SunMedia, șansele ucrainenilor și a explicat cum ar trebui să acționeze aceștia pentru a reuși să-și elibereze un teritoriu cât mai larg.

Cu studii la National Defence University, Washington DC, generalul Barbu este consilier al miniștrilor Apărării Naţionale din 2018 și până în prezent şi a fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare. 

Războiul din Ucraina este pe muchie de cuțit, iar ambele tabere susțin că se află în avantaj și anunță o iminentă victorie. Și părerile experților militari sunt împărțite. Dacă mulți sunt convinși de declarațiile ucrainenilor, care anunță că îi vor alunga pe ruși din țară până la sfârșitul verii, alții spun că obiectivul este mult prea ambițios și irealizabil, cel puțin pe termen scurt.

Citește și: Presa ca propagandă

Context

Generalul american în rezervă Ben Hodges, comandant al trupelor SUA în Europa în perioada noiembrie 2014 – decembrie 2017, susține că forțele armate ale Ucrainei sunt capabile să respingă invazia rusă, inclusiv din peninsula Crimeea, până la sfârșitul lui august anul acesta.

În schimb, șeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a estimat drept puţin probabil, cel puţin în acest an, ca Ucraina să își recupereze toate teritoriile ocupate de ruși.

Generalul român Cristian Barbu a explicat cum ar putea sta lucrurile pe teren, cu mențiunea că situația pe front se poate schimba de la o oră la alta și că analiza e făcută în funcție de informațiile care parvin de pe teren, care pot fi supuse propagandei ambelor tabere și sunt greu de decelat.

Generalul Barbu este, mai degrabă, de acord cu șeful Statului Major american, însă spune că ucrainenii au șanse mari să câștige la final. Acest final nu se vede, însă, precum luminița de la capătul tunelului, ci este mai îndepărtat decât ar crede cei mai optimiști analiști.

Victoria ucraineană, foarte probabilă, dar nu și rapidă

„Realist vorbind, ucrainenii pot câștiga războiul, dar nu cred că asta se poate întâmpla până la sfârșitul verii. Sunt unele declarații optimiste care au ca scop ridicarea moralului eroicei armate ucrainene și populației, dar nu cred că se pune problema ca războiul să se termine atât de curând”, a spus generalul, pentru SunMedia.

Recent, aliații Ucrainei s-au întâlnit la Ramstein, unde au stabilit ajutorul care va fi acordat în continuare Kievului.

„Este cât se poate de clar și sunt conștienți și ucrainenii că au nevoie de multe arme. Mă gândesc aici la tancuri, dar la foarte multe tancuri. Mai sunt și obuzierele autopropulsate, din care au primit de la americani, francezi și nemți, dar și o mulțime de drone și avioane. La toate acestea aș adăuga și nave pe Marea Neagră, pentru că e nevoie să își întărească apărarea de coastă împotriva navelor rusești.

În plus, dacă Rusia va mai trece o mobilizare așa cum se spune, și ucrainenilor le-ar mai trebui vreo 400.000 de luptători, însă unii bine antrenați care să poată să facă diferența”, a adăugat generalul.

 

Stalingradul Ucrainei

În schimb, el are îndoieli în privința șanselor pe care le au rușii la o victorie finală. Generalul Cristian Barbu spune că ucrainenii vor rezista atât cât va fi nevoie, însă armata rusă nu are aceeași motivație.

„Rușii ar trebui poate să-și amintească de Stalingrad. Așa cum ei au rezistat la Stalingrad și apoi i-au învins pe nemți, la fel se va întâmpla acum. Diferența este acum că rolurile sunt inversate, în sensul că acum ucrainenii sunt cei care rezistă și cei care vor lovi decisiv când va veni momentul”, a mai spus el.

Generalul a explicat și de ce șansele Rusiei de a câștiga războiul sunt aproape de zero, deși armatele sale mai pot câștiga anumite bătălii.

„Rușilor le lipsesc ofițerii de comandă, duc lipsă de leadership. Nu mai au generali capabili și nici nu sunt lăsați să decidă ei, ordinele le dă Putin.

Asta nu e de bine pentru ruși. Dacă a ajuns unul ca Putin, care nu are niciun fel de pregătire militară să-i învețe leadership militar, însemnă că situația e gravă la ei”, a arătat generalul.

Și pentru că se tot vorbește de o contraofensivă puternică ucraineană, el a explicat cum ar putea să arate aceasta, în viziunea sa.

„Frontul ar trebui rupt în două ca să-i poți aduce mai ușor în manevră tactică. Pe undeva pe zona Zaporojie-Mariupol trebuie, cumva, ar trebui coborât și ar trebui rupte liniile de aprovizionare ale rușilor, între Crimeea, Herson și Zaporojie, de partea teritorială a Rusiei.

Și, apoi, din Sud-Vest să împingă forțele către Nord-Est și să coboare de undeva din Nord, așa încât gruparea să fie împinsă pe teritoriul Rusiei continentale, partea din răsăritul Ucrainei, iar partea din Sud să fie împinsă către Crimeea”, este opinia sa.

Un scenariu de mijloc

Pe de altă parte, peste Ocean există o adevărată dezbatere până unde ar putea merge sprijinul aliaților. Declarația secretarului de stat Antony Blinken, de la finalul anului trecut, a făcut puțină lumină.

Influentul oficial american a anunțat, atunci, că Statele Unite vor sprijini Ucraina atât cât are nevoie și cu tot ce are nevoie pentru a a-și recupera teritoriile pierdute din februarie 2022.

Acest lucru ar însemna însă că americanii nu vor merge mai departe și că Crimeea, teritoriu ocupat abuziv de ruși în 2014, va face obiectul altor discuții, poate chiar a trativelor ulterioare de pace.

„E clar că, totuși, că Crimeea întră într-o altă discuție. Și din punct de vedere politic, și din punct de vedere militar, Crimeea se pare că intră intr-o discuție unilaterală numai din partea Kievului, în acest moment. Alte entități politice și politico-miliare refuză să vorbească despre Crimeea.

Să ne gândim la acest fapt luând în calcul că atât europenii, și aici mă refer la Macron, la Scholz, chiar la Salvini, sunt cumva dispuși să discute despre Rusia cu Crimeea de partea ei. America nu a avut o exprimare absolut clară față de de Crimeea, lăsând să se înțeleagă că îi vor sprijini pe ucraineni până își vor recupera teritoriile luate cu forța de ruși din 2022.

Pentru că de acolo în colo s-ar putea să fie aproape imposibil de eliberat Crimeea. E un sens pe care îl descifrăm printre rânduri, dacă îl descifrăm bine”, a încheiat generalul român.

Citește și: Antioccidentaliștii sau putiniștii mai „soft”

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău