Antioccidentaliștii sau putiniștii mai „soft”

de Sorin Bocancea

O falangă a propagandei de război a Rusiei în România o constituie antioccidentaliștii școliți în universitățile occidentale, de unde s-au întors infectați cu acest virus. Sunt cei care, beneficiind de finanțarea și de toate condițiile oferite de lumea occidentală, alimentează ura tocmai față de această lume care le-a oferit totul. În timp de pace, astfel de comportamente au putut fi tratate la capitolul „diverse”; dar, în timp ce țările occidentale sunt implicate în conflictul din Ucraina, aceste opinii sunt contabilizate în propaganda de război a Rusiei.

Încă din prima zi a ivadării Ucrainei de către Rusia, acești antioccidentali au început să strige că țările occidentale ar trebui să nu se implice în conflict, pentru că periclitează pacea. Invadatorul este, după schema de gândire deja cunoscută a acestor persoane cu gândirea grav afectată de propria ideologie, victimă și nu agresor. Putin are dreptul să facă orice dorește în raport cu țările vecine pentru că Occidentul este vinovat apriori pentru orice, mai ales pentru sistemul capitalist.

Colonialismul european a ucis mai mulți oameni decât au făcut-o regimurile fasciste și cele comuniste, susțin ei; mai are rost să vorbim despre crimele comise de ruși în Ucraina azi, sub ochii noștri? Nuuu, sunt crime mult mai grave săvârșite de Occident, față de care crimele comise astăzi de ruși sunt glume. Nu știu de unde au scos aceste cifre, dar mai ales nu putem ști care dintre victime au murit din cauza colonialismului. În cazurile fascismului și comunismului e simplu de determinat

Probabil că, după ce se va consuma și acest episod, va urma compararea crimelor totalitarismelor secolului XX cu cele comise de Imperiul roman și, posibil, propunerea de scoatere a disciplinei „drept roman” din universități. Cum poți să înveți dreptul roman dacă romanii au fost niște criminali?! Apoi, urmează grecii, care au avut sclavi. Nici Alexandru Macedon nu se simte mai bine; păi, știți câți a omorât în campaniile sale? Și voi mai spuneți de Putin?

Problema este că cei ce propagă astfel de comparații aberante sunt oameni ce au trecut prin școli înalte, unii ajungând chiar să le răpândească de la catedre. Pentru oamenii teferi la cap, aberația se vede din avion, pentru că nu poți acuza oamenii prezentului pentru faptele petrecute în urmă cu sute de ani pe același teritoriu. Și nu poți legitima crimele de astăzi doar pentru faptul că și alții au comis astfel de acte acum niște ani. Aceste „adevăruri istorice” nu sunt altceva decât strategii discursive menite să abată atenția, să relativizeze sau chiar să legitimeze atrocitățile prezentului.


LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău