• Ajutorul acordat Ucrainei este o investiție în democrație – Zelenski
  • SUA anunță un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 1,85 miliarde de dolari
  • Bateria de apărare antiaeriană americană Patriot face parte din noul ajutor acordat de americani Ucrainei
  • Am dori să primim mai multe rachete Patriot – Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri, în fața Congresului SUA, că ajutorul acordat Ucrainei este o investiție în democrație și „nu caritate”, invocând, totodată, în discursul său, importanța luptelor americane împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest context, Zelenski a transmis SUA că Ucraina are nevoie de și mai multă asistență, pentru a susține efortul pe care țara sa îl depune pe parcursul acestui război. 

Citește și: Ioan Stanomir: Dacă Rusia câștigă, Europa de Est poate fi folosită ca monedă de schimb

Comentariile de miercuri ale lui Zelenski vin în contextul în care republicanii – dintre care unii au manifestat un scepticism tot mai mare în legătură cu trimiterea unui ajutor atât de mare Ucrainei – urmează să preia de la democrați controlul Camerei Reprezentanților din SUA, începând cu 3 ianuarie.

Unii republicani din „nucleul dur” au cerut chiar încetarea ajutorului oferit Ucrainei, precum și un audit pentru a urmări modul în care au fost cheltuiți banii alocați, arată Reuters.

„Am dori să obținem mai multe rachete Patriot. Suntem în război”, le-a declarat Zelenskiy reporterilor de la Casa Albă.


Războiul Rusia – Ucraina

Rusia afirmă că și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie pentru a o elibera de fasciști și pentru a proteja comunitățile vorbitoare de limbă rusă. Ucraina și Occidentul descriu acțiunile Rusiei ca fiind un război de agresiune neprovocat.

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost supusă unor atacuri repetate ale Rusiei, care au vizat infrastructura sa energetică, lăsând milioane de oameni fără curent electric sau apă curentă în plină iarnă geroasă.

Agenția de știri TASS l-a citat pe ambasadorul Rusiei în SUA, care a declarat că vizita lui Zelenski la Casa Albă confirmă că declarațiile SUA despre faptul că nu doresc un conflict cu Rusia sunt „vorbe goale”.

Oficialii ruși au declarat, săptămâna trecută, că sistemele de rachete Patriot, dacă vor fi livrate Ucrainei, ar fi o țintă legitimă pentru un răspuns puternic din partea Rusiei. 


Citește și: Războiul din Ucraina, rezistența și puterea presei. Corespondență din Chișinău

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău