Un discurs fad, lipsit de orice elemente noi și destinat exclusiv opinie publice din Rusia. Așa a catalogat analistul politic Cristian Pîrvulescu discursul susținut marți, 21 februarie, de Vladimir Putin în fața Parlamentului Federației Ruse.

În ceea ce privește comunicarea, președintele rus este surclasat la toate capitolele de omologul său american, Joe Biden, a mai remarcat Pîrvulescu, într-un comentariu pentru SunMedia.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a susținut marți, 21 februarie, primul său discurs în fața Parlamentului Federației Ruse, de la începutul războiului, în 24 februarie 2022.

„A fost un discurs previzibil, m-am mirat că totuși răspunsul pentru vizita lui Biden la Kiev nu a existat, nu au reușit să improvizeze. A fost ceea ce cumva era normal să se întâmple, din punctul meu de vedere, să acuze Occidentul că a provocat războiul, că lupta e de apărare a Rusiei împotriva agresiunii Vestului care atacă și așa mai departe”, a spus Pârvulescu.

Citește și: Mesajele transmise de Biden la Kiev, explicate de un expert în politici de securitate. Până unde va merge SUA pentru aliații săi  

Politologul nu a fost impresionat nici de laudele dictatorului rus, care susține că economia țării sale crește spectaculos de la an la an, iar în 2022 a avut un avans spectaculos, în pofida sancțiunilor occidentale.

„Din punct de vedere economic, nu a făcut decât să laude creșterea economică semnificativă a Rusiei și să laude reziliența în fața Occidentului. Și desigur, Occidentul suferă în timp ce Rusia are creșteri economice de invidiat și rezistă foarte bine sancțiunilor inumane, acesta a fost discursul.

A fost o justificare a agresiunii, o încercare de a explica motivele agresiunii, un discurs pentru opinia publică rusă”, a adăugat profesorul Pîrvulescu.

El a remarcat și reacția audienței în timpul discursului lui Putin: „Interesantă a fost reacția sălii. De exemplu, când s-a discutat despre partea bancară, camerele s-au oprit asupra directoarei Băncii Centrale a Rusiei, care nu părea să se simtă foarte confortabil. Unii dintre tenorii propagandei păreau plictisiți, în timp ce o parte a asistenței părea de-a dreptul speriată”.

Surclasat la toate capitolele de Biden 

În opinia sa, un meci Biden – Putin la capitolul comunicare ar fi câștigat clar de liderul de la Casa Albă. Departe de a fi un politician spectaculos, Joe Biden are discursuri cursive, în care aduce de fiecare dată noutăți și de multe ori și elemente surpriză, ceea ce nu este cazul omologului său rus. Iar discursul lui Biden de luni, 20 februarie, de la Kiev, a fost cu adevărat memorabil, spune politologul.

„Discursul lui Putin în sine nu a reprezentat nimic nou, a fost doar o reluare a diferitelor teme ale discursurilor putiniene și mă aștept ca nici mâine să nu vină cu ceva nou.

În meciul Biden – Putin, Biden e în avantaj clar. A reușit să atragă ieri atenția asupra motivului prezenței sale la Kiev. La nivel comunicațional, Biden, care e totuși un politician-sistem, un politician clasic, nu e ca Zelenski, care e un politician comunicator excepțional”, susține Pîrvulescu.

Pe de altă parte, analistul politic a observat eforturile lui Putin de a capta atenția și de a întări sentimentul că este liderul de care Federația Rusă ar avea atâta nevoie în momente delicate cum e cel de acum.

„Putin a încercat să pară destins, să facă ironii, să pară sigur pe el, să pară familiar cu cei din sală. Nu a fost în Duma de stat, ci a ales o sală simbolică pentru un asemenea moment.

însă a fost un discurs fad, rostit într-o tonalitate plictisitoare și care, în afara amenințării nucleare reiterate și cu această ocazie, nu a avut nimic care să impresioneze sau să sperie”, a continuat profesorul.

„N-a reușit să fie amenințător”

Chiar dacă a vorbit din nou despre capacitățile nucleare ale Rusiei, Vladimir Putin nu a părut amenințător la adresa Occidentului.

„Nu și-a propus să amenințe NATO sau alte țări, dar a reiterat capacitățile nucleare, a insistat asupra reînarmării, a încercat să explice populației ruse de ce se fac atâtea sacrificii umane. Ați văzut momentul de reculegere.

Cum va arăta Europa după ce războiul din Ucraina se va sfârși. Expert în geoeconomie despre toate scenariile post-conflict: Războiul hibrid nu va înceta

Sacrificiile umane au fost puse în vechea logică discursivă, în tradiția marelui război pentru apărarea patriei. Și mai ales aici mi s-a părut interesant, pentru că a insistat minute în șir asupra compensațiilor care vor fi oferite veteranilor și familiilor celor căzuți în Donbas. Dar, în rest, nu a reușit să fie amenințător, nu a avut elemente care să impresioneze.”

Discursul liderului de la Kremlin a fost cu atât mai fad, spune Cristian Pîrvulescu, cu cât nici măcar nu a încercat să răspundă Occidentului sau cel puțin ultimelor propuneri de pace venite dinspre China.

„De fapt, nu a răspuns deloc Occidentului, nu a răspuns nici măcar propunerii de pace chineze. Pare să-și fi asumat, într-un fel, poziția exprimată de Macron, anume că nu e încă momentul negocierilor”, a mai afirmat profesorul.

Ce a spus Putin la Moscova 

Cu trei zile înainte de 24 februarie, dată la care se va împlini un an de la declanșarea a ceea ce rușii au numit „operațiune specială” în Ucraina, Vladimir Putin a ținut o cuvântare în fața parlamentarilor ruși. E vorba despre un discurs pe care liderul de la Kremlin îl susținea anual în fața camerelor reunite ale Parlamentului, dar a cărui tradiție a fost întreruptă anul trecut.

Dictatorul rus s-a folosit de acest prilej și nu a ratat ocazia să acuze Occidentul de toate relele posibile. El a afirmat că Federația Rusă a fost obligată să pornească „o operațiune specială” în Ucraina, iar în opinia sa SUA și țările NATO sunt vinovate de acest lucru, alături de regimul de la Kiev.

„Noi am făcut tot posibilul să rezolvăm pe cale pașnică situația din Donbas, dar Occidentul s-a pregătit pentru un alt scenariu” și „SUA l-ar folosi și pe diavol împotriva noastră”, au fost doar câteva dintre ideile susținute de liderul de la Kremlin. El a vorbit și despre starea economiei Rusiei, susținând că economia țării sale s-a acomodat perioadei pe care o traversează și a estimat că inflația în Rusia este de 4%”.

Citește și: Marea dilemă: este războiul lui Putin sau al Rusiei? Iulia Joja: În Ucraina, timpul este acum de partea rușilor – Interviu

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău