Un festival de film cu totul special, printre cele care abundă în acest început de primăvară, se deschide marți, 28 februarie, la Cinema Muzeul Țăranului, cu o proiecție a deja „clasic”-ului românesc „A fost sau n-a fost?”, în memoria regretatului Teodor Corban.

Directoarea cinematografului, Mirona Radu, explică pentru cititorii SunMedia despre ce este vorba și cum poți ajuta, participând la proiecții, pe cei care, la Kiev și în toată Ucraina vecină, trec prin suferințe inimaginabile.

Film O’Clock International Festival, eveniment anual și competitiv, se va desfășura în perioada 28 februarie – 4 martie, cu proiecții simultane în spații fizice din șapte țări. Este special prin această dimensiune internațională și prin accentul pus la această ediție pe Ucraina și pe situația actuală din țara vecină.

Fiecare bilet cumpărat la proiecții oferă o șansă, o „gură de oxigen”, prietenilor de la cinematograful partener din Kiev, după cum explică, special pentru SunMedia, Mirona Radu, directoarea cinematografului de la MȚR și „sufletul”, curatorul/directorul Film O’Clock International Festival.

O șansă la viață

Festivalul se va desfășura, în timpul celor cinci zile, cu proiecții simultane în cinematografe/spații fizice din șapte țări: Lituania, Ucraina, România, Grecia, Bulgaria, Egipt și Africa de Sud, precum și cu o serie de discuții și dezbateri online. În România, Film O’Clock International Festival, aflat la cea de-a treia ediție, se va organiza la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Fiecare bilet cumpărat la proiecțiile Film O’Clock International Festival de la Cinema Muzeul Țăranului oferă o șansă prietenilor de la cinematograful partener din Kiev să vadă un film din festival. Tariful unic al biletelor din festival este de 15 lei.

La despărțirea de Teodor Corban

Marți, 28 februarie, de la ora 19.00, are loc deschiderea festivalului, urmată de proiecția filmului românesc „A fost sau n-a fost?”, în regia lui Corneliu Porumboiu, câștigător al prestigioasei distincții Caméra d’Or (decernată pentru cea mai bună opera prima), la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din anul 2006.

Citește și: Zece filme de artă care au strălucit în 2022

Proiecția, organizată in memoriam Teodor Corban (unul dintre interpreții principali ai filmului, dispărut recent prea devreme dintre noi), va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Corneliu Porumboiu, desfășurată în sala de cinema și transmisă live în celelalte spații ale festivalului.

„Dragostea depășește granițele”

Dar să-i dăm cuvântul, pentru a ne introduce în „culisele”, în dedesubturile organizării și desfășurării acestui festival, Mironei Radu, directoarea Cinemaului Muzeul Țăranului și autoarea, de-a lungul vremii, și a altor evenimente excepționale desfășurate aici.

„Am creat acest festival cu scopul de a forma punți între oamenii care împărtășesc aceleași valori și pasiuni, dar sunt despărțiți de distanțe fizice, uneori uriașe, poate și cu gândul de a(-mi) demonstra că dragostea pentru ceilalți și cinema depășește orice tip de granițe”, afirmă Mirona Radu.

„Am fost în Odesa, la 24 de ani”

De ce Ucraina? „Ca în fiecare an, cea de-a treia ediție a Film O’Clock International Festival aduce și un nou teritoriu în lista țărilor participante. De data aceasta – Ucraina”, răspunde curatorul festivalului.

„Am fost în discuții cu managerul celui mai vechi cinematograf din Kiev – Cinema Zhovten – încă de la primele două ediții, dar, straniu, lucrurile nu s-au legat. O cunosc pe Yuliia Antipova de câțiva ani, am participat împreună la câteva conferințe dedicate cinematografelor de artă, și este un profesionist dedicat ca și mine”, continuă Mirona Radu.

„Personal, Ucraina pentru mine înseamnă foarte mult, căci la Odesa mi-am inaugurat prima expoziție personală și internațională de fotografie, la doar 24 ani. A avut loc într-un spațiu efervescent de cultură, într-o clădire în care, odinioară, unul dintre artiștii mei preferați – Kandinsky – se juca în copilăria sa.

O compozitoare de mare excepție, Ludmila Samodaieva, a compus special pentru mine și expoziția mea o lucrare pentru clarinet care să se cânte la vernisaj. Am găsit de-atunci în Ucraina un ecou gândurilor și sentimentelor mele și am păstrat legătura cu artiști pe care am avut șansa să-i cunosc la acea vreme.”

Un cinematograf sub asediu

Situația actuală din Ucraina este, însă, cu totul diferită și este descrisă impresionant de Mirona Radu: „Situația din Ucraina în acest moment este cu adevărat teribilă, și este uimitor, emoționant și totodată plin de inspirație cum partenerii noștri ucraineni continuă programul de cinema, oferind comunității în primul rând un sprijin mental, psihologic.

Cinema Zhotven este un adevărat far al speranței și al normalității. Sunt perioade în care nu este electricitate în Kiev, cinematograful funcționează cu un generator pe benzină. Sunt perioade în care alarmele cuprind tot orașul, spectatorii se pot baricada la subsolul cinematografului, pot fi împreună, își pot încărca bateriile la telefon, se pot încălzi”.

„Cinema Zhovten și echipa Yuliei sunt un adevărat exemplu de forță, curaj și iubire pentru viață. Ar trebui să ne inspire și să încercăm și noi, pe cât se poate, să ne prețuim timpul și viața”, mai spune Mirona Radu.

Bilete pe Eventbook

O lăsăm tot pe Mirona Radu să facă recomandările din programul festivalului și să prezinte focusul pe Ucraina de la această ediție, pentru că nimeni nu cunoaște mai bine festivalul decât curatorul acestuia. Programul complet, precum și restul detaliilor necesare, pot fi găsite pe site-ul special dedicat, www.FoC-IFF.com, precum și pe pagina evenimentului de facebook: https://www.facebook.com/events/773525633696796/.

Biletele pentru proiecțiile ce vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din București sunt disponibile prin intermediul platformei Eventbook: https://eventbook.ro/festival/film-o-clock-international-festival.

Filmul prinde din urmă războiul

„Legat de conținut, avem trei filme ucrainene de mare excepție – două chiar în competiția de scurtmetraj. Unul dintre ele este un scurtmetraj documentar – „Liturgy of anti-tank obstacles” (Sundance, IDFA etc.) –, realizat de Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, regizor care a fost prezent la Cannes în Director’s Fortnight (Quinzaine des Realisateurs) în 2022 cu filmul său de debut “Pamfir”.

Acțiunea se petrece în vestul Ucrainei, unde sculptori care făceau statui religioase se recalifică. Acum construiesc obstacole antitanc pentru a ajuta la respingerea invaziei rusești.

Celălalt film ucrainean din competiție este un scurtmetraj de ficțiune extrem de emoționant, intitulat „Dad’s Sneakers”, în regia Olhei Zhurba (prezentat la Locarno IFF). Prezintă o incursiune în ultimele ore din viața lui Sasha, în vârstă de 13 ani, într-un internat pentru copii lipsiți de îngrijire părintească. El este unul dintre cei mai norocoși, urmând să fie adoptat de o familie americană.”

Un film de marea regizoare Kira Muratova

„În ce privește secțiunea clasică, am inclus în această ediție filmul „Acordorul” (“Nastroyshchik”, 2004), realizat de Kira Muratova (1934-2018), una dintre cele mai interesante voci din cinematografia estică din punctul meu de vedere, care din păcate nu a avut parte de expunerea pe care consider că o merita din plin. Filmul a fost prezentat în 2004 la Festivalul de la Veneția și este o comedie alb-negru acidă, în stilul regizoarei, și totodată plină de sensibilitate și de o mare forță de expresie.

[Importantă regizoare sovietică și ucraineană – a se vedea, în primul rând, capodopera „Sistemul astenic”, din 1989 –, Kira Muratova s-a născut, în 1934, în Soroca (în Regatul României, actualmente Republica Moldova) și a decedat în 2018, în Odesa, Ucraina – n. mea.]

Publicul românesc are ocazia să se delecteze, simultan cu publicul din celelalte 6 țări: Lituania, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Egipt și Africa de Sud, cu scurtmetraje de top și filme clasice de referință într-un festival unic pe întreg mapamondul: Film O’Clock International Festival”, încheie Mirona Radu.

Citește și: Cinci filme românești care te-au marcat în 2022

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău