Autoritățile se laudă cu o creștere economică consistentă, însă tot mai mulți economiști spun că lucrurile sunt departe de a merge bine. Analistul economic Adrian Negrescu nu este deloc impresionat de cifrele fluturate de guvernanți și avertizează că ne îndreptăm spre stagflație și recesiune. În acest context, a explicat expertul, pentru SunMedia, costul vieții va continua să crească și va sufoca inclusiv clasa mijlocie.

România a avut creștere economică importantă, de 4,9%, în 2022, iar PIB a avansat cu 49 de miliarde de euro. Însă în pofida cifrelor, care pe hârtie arată bine, inflația continuă să fie la cele mai înalte cote, iar prețurile scăpate de sub control dau mari bătăi de cap populației.

Citește și: Cât de mult depinde România de deznodământul războiului din Ucraina. Toate scenariile economice ale Europei

Analistul economic Adrian Negrescu spune că cifrele nu arată starea reală a economiei, iar situația s-ar putea complica și mai mult în următoarele luni, odată cu prăbușirea consumului. Ar fi momentul în care România ar intra în stagflație, iar de aici și până la recesiune ar fi doar un mic pas.

Analistul spune că guvernanții au luat o serie de decizii greșite, dar una dintre acestea va avea și cele mai nefaste conscecințe.

„Cea mai mare eroare pe care a făcut-o statul român în ultimii trei ani este că s-a lacomit să crească prețurile la energie și gaze, în condițiile în care prin firme de stat noi ne producem mare parte din energie și gaze. Ne-am lacomit să adunăm mai mulți bani la buget, să stimulăm, practic, inflația, pentru a asigura găurile din buget, pentru a asigura banii pentru pensii și salarii.

Iată că, acum, această decizie se întoarce împotriva statului român. Pentru că, da, a fost un an, un an și ceva în care statul a adunat mai mulți bani din perspectiva creșterii inflației, dar s-ar putea ca ulterior statul să înceapă să piardă. Iar pierderile nu vor fi unele de moment”, e avertismentul expertului.

Anul 2023 ar putea amplifica probleme, iar la final am putea asista chiar la o intrare în recesiune. Primele semne că situația se degradează au apărut deja. Tot mai multe firme mici și mijloci sunt în faliment, iar statul nu doar că nu ia măsuri ca să stopeze fenomenul, dar noile taxe accentuează pierderile companiilor.

„Din păcate, 2023, având în vedere această inflație galopantă, având în vedere efectele conexe cum sunt creșterea dobânzilor la credite, măsurile de ordin fiscal care au fost anunțate începând cu 1 ianuarie. Toate aceste noi taxe și impozite puse pe mediul de afaceri vor duce, din păcate, spre o recesiune.

Noi suntem ca un bolnav care trebuie să treacă prin boală, adică prin recesiune, pentru a ne face bine. Iar această recesiune va însemna, bineînțeles, pierderi de locuri de muncă și închideri de companii. Deja toate datele legate de companii de la Registrul Comerțului arată că numărul firmelor cu probleme crește de la o luna la alta”, adaugă Negrescu.

Laudele nu țin de foame

El a comentat și declarațiile premierului Nicolae Ciucă, după ce acesta s-a lăudat cu creșterea economică „solidă” din 2022 și a anunțat că România va avea o creștere economică și în acest an.

Citește și: François Bloch, CEO al BRD: „N-aș pronunța, cel puțin deocamdată, cuvântul criză” 

„Autoritățile ne proiectează o realitate paralelă, o realitate statistică care nu vine să se întrepătrundă cu realitatea economică a lumii în care trăim. Da, pe hârtie stăm bine. Pe hârtie avem creștere economică, avem încasări la buget mai mari, avem vreo 50 de miliarde de lei în plus la buget, dar, din punct de vedere al puterii de cumpărare, al modului în care evoluează dinamica economică, toate aceste semnale, coroborate cu evoluția inflației, mama tuturor taxelor pe care nu reușim să o stavilim, toate acestea vor duce spre un deznodământ inevitabil.

Toate cărțile de economie ne spun că, atunci când stimulezi inflația, trebuie să te aștepți la recesiune.

Și asta se va întâmplă, din păcate, în România pentru că așa sunt regulile economice pe care cei de la guvernare par să nu le înțeleagă sau par să nu le accepte”, atenționează analistul economic.

Chiar dacă economia României ar rezista și ar încheia și acest an pe plus, la nivel macro e puțin posibil ca situația să se îmbunătățească.

„Din păcate, vom avea în 2023 ori o recesiune tehnică, ori o recesiune dură. Una dintre aceste două variante le vom simți, mai ales că nu reușim să facem un lucru esențial pentru a evita această scădere economică.”

Inflația crește costul vieții

Iar situația nu se va îmbunătăți atâta timp cât inflația nu va coborî până spre 2-4%. Chiar dacă autoritățile se laudă că au domolit creșterile, în relitate o scădere a inflației cu un procent sau chiar cu mai puțin de atât nu va aduce nimic pozitiv pentru economie.

Tototdată, prețurile vor continua să crească și vor afecta tot mai mult populația. Astfel, costul vieții va fi din ce mai ridicat, iar oamenii vor ajunge să nu își permită să cumpere aproape nimic. După ce scumpirile i-au afectat în primă fază în special pe cei cu venituri reduse, persistența și proporțiile inflației au afectat serios și nivelul de trai al clasei de mijloc, una tot mai subțire în România.

„Marea problema în România o reprezintă inflația. Inflația care ne-a erodat puternic atât economia, cât și puterea de cumpărare a oamenilor, care a săpat puternic în încrederea investitorilor, în modul în care se face business în România.

Blocajul financiar din această perspectiva s-a accentuat foarte mult, investitorii nu mai au curaj să deschidă noi afaceri în condițiile în care prețurile cresc de pe o zi pe altă, iar principalul vector negativ din punctul meu de vedere îl reprezintă prețurile la energie, gaze și carburanți pe care dintr-odată nu reușim să le stavilim prin niște măsuri sustenabile care să nu ducă economia la recesiune”, este avertismentul final.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău