Istoria Comunismului în România și Istoria Evreilor. Holocaustul au fost incluse ca discipline obligatorii în liceu, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, prezentat zilele acestea de Ministerul Educației.

Proiectul privind disciplina Istoria Comunismului în România îi aparține parlamentarului Alexandru Muraru și a fost susținut de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

„După intrarea în vigoare a Legii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va trece, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi ceilalţi parteneri instituţionali şi academici, la elaborarea conţinuturilor şi a planurilor didactice şi ştiinţifice necesare aplicării imediate a acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al IICCMER. În prezent, Istoria Comunismului este doar o materie opțională în școli. 

„Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generaţii vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă şi dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înţeles, pentru a conştientiza necesitatea apărării democraţiei şi libertăţilor de care ne bucurăm cu toţii astăzi.

IICCMER, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză şi investigaţie în domeniu, folosind şi expertiza altor instituţii, precum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), vor pune la dispoziţie toate resursele necesare implementării acestui proiect educaţional, aşa cum se stipulează în proiectul de lege”, a declarat Daniel Şandru, preşedinte executiv IICCMER (foto)

Într-un interviu oferit de Daniel Șandru, pentru SunMedia, la jumătatea lunii februarie 2023, acesta a vorbit pe larg despre importanța educării tinerelor generații cu privire la ce a însemnat comunismul, în contextul în care 63% dintre români, conform unui sondaj din toamna anului trecut, consideră că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. 

Pe de altă parte, deputatul Alexandru Muraru a precizat pe blogul său, referitor la introducerea ca disciplină obligatorie în liceu a Istoriei Comunismului în România: 

„Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în țările NATO, în contextual în care avem nevoie de narațiune puternică care să întărească România de mâine, consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată față de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. 

După 32 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist”. 

Ce prevede proiectul de Lege al Învățământului Preuniversitar: 

„Planurile-cadru ale învățământului liceal includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» și «Istoria Comunismului din România», ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Comunismului în România» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).”

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău