Procutorul militar Cătălin-Ranco Pițu, șeful Secției Parchetelor Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cel care a făcut rechizitoriul dosarului „Revoluției”, se pensionează începând cu data de 15 martie 2023.

Magistratul a depus la CSM cerere de pensionare în data de 24 februarie 2023. În aceeași zi, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât mutarea dosarului „Revoluției” de la Curtea Supremă la Curtea de Apel București. 

Explicația judecătorilor de la Înalta Curte a fost că nu au competență să judece acest dosar, motivând că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu nu fost președinte, respectiv viceprim-ministru al României, în perioada 22 decembrie – 30 decembrie 1989.  

În 28 februarie 2023, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotărârea Nr. 149, care prevede:

„Art. 1: Propune Președintelui României eliberarea din funcție, prin pensionare, începând cu data de 15.03.2023, a domnului general de brigadă magistrat Pițu Cătălin-Ranco, procuror militar șef al Secției parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Art. 2: Prezenta hotărâre se înaintează Președintelui României, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcție.”

Citește și: Curtea Supremă s-a „lepădat” de dosarul „Revoluției”. L-a trimis la Curtea de Apel București, pe motiv că Ion Iliescu nu a fost președinte în decembrie 1989

În Hotărârea CSM din 24 februarie 2023, se mai arată că magistratul are o vechime în funcția de judecător și procuror de peste 25 de ani, Cătălin Pițu având vârsta de 50 de ani.

Conform site-ului Parchetului General, Cătălin-Ranco Pițu „a fost numit procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 17 martie 2020.

Citește și: EXCLUSIV Procurorul Cătălin Pițu despre decizia Înaltei Curți de a pune în discuție competența judecării dosarului „Revoluției”: Dacă Iliescu nu a fost atunci președinte, atunci și Legea siguranței naționale e în aer

Anterior numirii în funcție a ocupat poziții de conducere și de execuție în cadrul Judecătoriei Oravița (Jud. Caraș Severin), Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara și Secției Parchetelor Militare, având vechimea în magistratură de 23 de ani.

Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice București (universitate particulară – n.r.)  și deține un master în Securitate Judiciară, obținut la Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu”.

Citește și: Controversa de la Înalta Curte: a fost sau nu Iliescu șeful statului, la Revoluție? Hodor: Dacă instanța va decide că el nu avea această calitate oficială, probabil va afecta și rechizitoriul – INTERVIU

1 COMENTARIU

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău