Orașul Bahmut rezistă tot mai greu atacurilor devastatoare ale rușilor, iar președintele Zelenski și importanți analiști militari spun că situația e disperată. Există însă și voci care susțin că Bahmut nu este chiar atât de important strategic și că o victorie a rușilor ar avea o importanță limitată.

Zeci de mii de soldați ucraineni și ruși se înfruntă la Bahmut, unde ultimii avansează tot mai mult, fără a putea însă să înfigă steagul și să-și clameze victoria totală. Aici, moartea este la ea acasă și pândește hâdă pentru a-și ridică tribut din ambele tabere.

Inițial, ucrainenii, susținuți de vocile unor analiști occidentali, au transmis că Bahmut nu prezintă un punct strategic atât de important și că presiunea este pe ruși, pentru care o înfrângere ar echivala cu un dezastru. Printre cei care au susținut această variantă s-au aflat inclusiv generali ucraineni, dar și secretarul de stat al Apărării din SUA, Lloyd Austin.

Numai că, între timp, printre vocile care vin să afirme că miza este enormă se numără însuși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO sau șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley.

Toți au avertizat că o eventuală cădere a Bahmutului ar putea avea rezultate grave, iar liderul de la Kiev a spus chiar că o victorie aici i-ar permite adversarului să avanseze spre puncte vitale ale Ucrainei.

O miză aparte

Generalul Cristian Barbu, consilier al miniștrilor Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, crede că pot apărea situații imprevizibile.

În opinia sa, rușii nu ar mai avea resurse să avanseze periculos din cauza pierderilor suferite, însă ar putea să apară alte probleme, poate chiar mai grave.

„Orice retragere, în momentul ăsta, pentru ucraineni ar însemna o recunoaștere a faptului că, așa cum au condus până acum ostilitățile, Zelenski împreună cu cei doi-trei generali de vază ai armatei ucrainene nu au avut cele mai bune socoteli tactice și nici operațiile n-au fost cele necesare pentru a-i opri pe ruși.

Citește și: Motivele pentru care NATO se concentrează pe regiunea Baltică mai mult decât pe zona Mării Negre. Explicațiile experților

Chestiunea asta e cu două tăișuri. S-ar putea ca Bahmut să pice și ați văzut că și Stoltenberg a tras un semnal de alarmă că asta s-ar putea întâmpla nu peste foarte mult timp. Și nu numai Stoltenberg.

Analiștii germani au pus această problema: n-ar fi bine să se retragă ucrainenii totuși ca să nu înregistrăm un număr de victime extraordinar de mare și fără nicio acoperire din punct de vedere militar?

Chestiunea aceasta, pentru ucraineni, devine puțin complicată ca ecuație: rămân acolo să lupte și pierderile vor putea fi unele extraordinar de mari, poate greu de justificat, sau rămân acolo și găsesc o altă operație militară, o altă tactică pe zona respectivă, prin care să reușească nu numai să îi oprească pe ruși, dar să-i introducă cumva într-o poziție din care va fi greu să iasă, greu să înainteze.

Despre o retragere strategică nici nu se pune problema. Ei au spus o retragere strategică, dar au greșit termenul, era vorba despre o eventuală retragere tactică”, a declarat generalul, pentru SunMedia.

De ce nu trebuie cedat Bahmut

În opinia sa, ucrainenii trebuie să găsească soluții pentru a rezista cu orice preț, fără a ceda orașul invadatorilor. O victorie a rușilor la Bahmut ar complica enorm lucrurile și i-ar pune pe ucraineni într-un dezavantaj vizibil. Asta deși nici rușii nu ar putea profita și nu ar fi capabili, în opinia generalului, să avanseze mai mult.

Expertul militar explică faptul că rușii au suferit pierderi uriașe, ceea ce începe să conteze tot mai mult. De altfel, spune el, rușii au greșit, la rândul lor, când au insistat să cucerească Bahmut fără să țină cont de pierderi, pentru că ar fi avut și alte soluții pentru a forța o înaintare spre centrul Ucrainei.

„Bahmut trebuie să reziste cumva, din punctul meu de vedere. Este o ușoară inepție militară, e un termen interesant pe care îl folosesc: inepție militară.

Pentru că și rușii aveau alte căi pe care puteau să meargă către centrul țării, dar s-au înverșunat pe acest Bahmut mai mult pentru faptul că așa cum au făcut probabil în Mariupol, au vrut să pună mâna mai repede pe un teritoriu pe care să-l poată ocupa și reconstrui.

Mă gândesc că asta a fost logica pe care au folosit-o și în Sud și Sud-Est, localități unde s-au grăbit să construiască, să aducă firme și cetățeni ruși pentru a le arăta că lucrurile intră pe făgaș normal, din punctul lor de vedere, în acele localități. Pentru că altfel Bahmutul nu arată a marea poziție tactică de apărare.”

Pierderea Bahmutului poate însemna ani în plus de război

Pe de altă parte, ucrainenii țin cu dinții de Bahmut pentru că o retragere ar putea să însemne enorm în economia războiului.

„Și ucrainenii sunt probabil la fel de împătimiți în apărare pentru faptul că pentru ei în spate lucrurile sunt un pic mai complicate. Doi, dau un avânt rușilor în cazul în care se retrag sau pierd poziția.

Pentru că sunt două lucruri diferite: ei pot avea o retragere ordonată sau pot pierde poziția, inclusiv capacitatea de retragere și lucrurile ar degenera. Și atunci se lasă cu prizonieri, va fi o cu totul altă poziție foarte complicată pentru partea aceasta a armatei ucrainene”, mai spune generalul.

Citește și: Cât de mult depinde România de deznodământul războiului din Ucraina. Toate scenariile economice ale Europei

Mai grav ar fi că odată pierdute pozițiile de la Bahmut, rușii și-ar construi un sistem defensiv care ulterior ar fi greu, aproape imposibil, de cucerit fără eforturi imense. Iar asta ar presupune dublarea sau triplarea efectivelor trupelor ucrainene, în timp ce aliații ar trebui să trimită mult mai mult armament și muniție.

Asta ar însemna alte sute de miliarde de dolari investite în arme și timp mult pierdut, poate chiar ani. Totul într-o perioadă în care republicanii par să câștige teren important în SUA și încep să i se opună președintelui Biden, iar europenii au depozitele de armament și muniții aproape goale.

„Atunci se întrevăd următoarea situație: Ucraina nu va putea să treacă la o contraofensivă, lucrurile se pot stabiliza pe granița Donbasului, probabil că forțele vor fi unele dintre ele repoziționate pe partea de sud, Zaporojie, Herson.

Se poate atinge și acolo, în timp scurt, eventual o nouă poziție, adică pe o parte din granița administrativă și Rusia să își îndeplinească obiectivul. Ce a făcut Ucraina? În momentul acela, a cam pierdut războiul.

În momentul în care rușii ajung pe granițele administrative de la Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, lucrurile sunt cam delicate.

Pentru că din acel moment calculele pentru a-i scoate din nou înseamnă ani de zile de luptă, înseamnă un consum, față de ce a fost până acum, de 3, 4, dacă nu de 5 ori mai mare”, mai spune generalul.

„Calculele sunt zdrobitoare. La 160 de miliarde de euro, până acum, bani investiți în acest război, lucrurile par cumva că nu ies chiar așa cum ne gândeam, dacă s-ar retrage ucrainenii din Bahmut.

Iar asta ar putea fi o problemă și ar putea duce la o diminuare a sprijinului acordat Ucrainei, fără a mai vorbi de faptul că necesarul estimat până mai ieri ar fi depășit de două sau trei ori, ceea ce ar însemna alte sute de miliarde, mult mai multe arme și mult muniție, ceea ce s-ar putea să fie prea mult pentru oricine”, a completat generalul.

Citește și: Orgoliul nuclear al Rusiei

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău