De vreo 20 de ani de când fac presă, am scris de multe ori despre problemele din Biserică. Despre afaceri, despre legăturile cu politicienii, despre relațiile cu fosta Securitate ale unor popi, despre diverse aberații, cum a fost reacția BOR în cazul Colectiv, despre jigodismul unora în pandemie. Ca în cazul lui Teodosie (sprijinit puternic de „aripa” Adrian Năstase să crească în Biserică).

Am scris lucruri pe care le-am știut, le-am verificat și am considerat că publicul trebuie să le cunoască. Niciodată nu m-am ferit să scriu adevăruri legate de Biserică, la fel cum nu m-am ferit să scriu orice alt adevăr despre orice subiect de interes public. Și nici nu mă voi feri.

Pentru mine, relația mea cu Dumnezeu este ceva ce mă ține vie, îmi dă speranță, încredere și foarte multă putere, inclusiv în momente extrem de grele. Îmi dă și tăria de a căuta și de a spune adevărul. Și nu l-am confundat niciodată pe Dumnezeu cu o instituție, fie ea și BOR, sau cu vreun om al bisericii.

Ăsta e și motivul pentru care acum scriu lucrurile astea, pentru că mi se pare mizerabil ce i se întâmplă lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, supus la un adevărat asasinat moral de către ActiveNews.

Și, cum știu că este o minciună ce scriu aceste gunoaie securiste, care ajung până la a ataca și a inventa lucruri legate de Vasile Bănescu și de familia lui, cred că noi, cei care știm cât de important e să spui adevărul și să nu taci ca un laș atunci când îl cunoști, avem această minimă datorie morală. Măcar de a condamna ce fac niște putiniști care intoxică spațiul public.

Despre Silviu Curticeanu, fostul șef al cancelariei lui Nicolae Ceaușescu și tatăl soției lui Vasile Bănescu, ActiveNews scrie că a fost implicat în vânzarea evreilor și a germanilor. N-a fost, iar asta o spune Mădălin Hodor, istoric în cadrul CNSAS, la el pe Facebook, istoric care a studiat tema asta.

Securiștii din presă încearcă, bineînțeles, să îi aducă o vină soției lui Bănescu, aceea de a fi fiica tatălui ei. Nu are nicio vină, iar chestia asta nici nu cred că trebuie explicată oamenilor normali.

Un detaliu pe care îl cunosc: spre deosebire de mulți, mulți securiști sau foști apropiați ai lui Ceaușescu, care după Revoluție au profitat din plin de pozițiile lor, în cazul de față nu s-a întâmplat asta. Spală asta din ce păcate o fi avut Curticeanu? Habar n-am, nu sunt eu în măsură să judec păcate. Doar spun ce știu, iar lucrurile așa au stat.

ActiveNews spune că soția lui Vasile Bănescu, care e profesoară de română și fosta directoare a Colegiului Goethe (pe care l-a și absolvit), ar fi autoarea unor cărți despre sex. Nu este. Puteți citi despre asta AICI, dar puteți verifica și singuri pe site-ul editurii Polirom. Este o coincidență de nume, asta este tot. Autoarea acelor cărți este din Iași și nu are nicio legătură cu Cristina Popa, soția lui Vasile Bănescu.

De ce face mizeria asta ActiveNews? Pentru că Vasile Bănescu, așa cum tot singuri puteți verifica, a avut luări de poziție foarte corecte, în utimii ani, referitoare la pandemie, război, apropierea de AUR și de Rusia a unor popi, extremismul religios al altora, calendarul Învierii etc. Chestiile astea cred că au fost importante pentru public, pentru că BOR are obligația să se distanțeze de foarte clar de minciuni și de tot felul de ticăloși care, din păcate, încă fac parte din ea.

Dar lucrurile astea au și deranjat foarte mut, iar Teodosie a fost unul dintre cei deranjați. De altfel, „Mache” a fost primul care a atacat, recent, familia lui Vasile Bănescu. Una dintre minciunile pe care le-a spus e că purtătorul de cuvânt al BOR ar fi la a doua căsnicie. Nu că asta ar conta pentru oamenii întregi la minte, doar că e o minciună.

La fel cum e și faptul că soția lui Vasile Bănescu ar fi necredincioasă. Din nou, pentru oamenii normali, lucrul ăsta nici măcar n-ar însemna nimic, deoarece credința e ceva extrem de intim și nu trebuie să dea nimeni socoteală nimănui pentru credința sau necredința lui. Doar că, în acest caz, e o minciună, iar ce a făcut Teodosie a fost o mizerie de bătrân securist.


Ramona Ursu este redactor-șef al SunMedia 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău