Ne-am gândit la un moment dat, Matei Călinescu şi cu mine, să scriem o carte de istorie intelectuală şi politică. Un compendium despre pasiunile radicale ale secolului XX, în literatură, în politică, în artă, în filosofie. Un mic tratat despre neliniștile modernitătii și despărțirea de utopie.
Matei a menționat proiectul într-un dialog la Europa Liberă cu Monica Lovinescu. Vârtejul existențial în care am fost prins în acei ani m-a împiedicat să avansez cum mi-aş fi dorit. Discret și elegant, Matei n-a mai revenit asupra subiectului. Aştepta, cred, un semn, un semnal. Ne-am revăzut, am vorbit despre câte-n luna şi în stele. Mi-e teribil de dor de Matei, neuitatul meu prieten de idei…
Monica Lovinescu: Aş vrea să începem prin a vorbi, – despre ce se poate vorbi? – decât despre situaţia din România. Cititorii din ţară nu au la dispoziţie ultimul eseu, pe care Matei Călinescu l-a publicat împreună cu Vladimir Tismăneanu în Problems of Communism, aşa că aş vrea să ne spună marele linii ale acestui eseu, ca şi părerea lui, aprecierea lui aspura situației din România.
Matei Călinescu: „Am să încep a spune prin ceea ce cred despre situaţia din România. Anul trecut, după episodul de barbarie de la 13-15 iunie, am folosit într-o scrisoare către un prieten parizian formula pe care el mi-a reamintit-o recent – un amestec între un stalinism târziu şi un fascism timpuriu.

Nu știu dacă această combinaţie explozivă defineşte neocomunismul despre care se vorbeşte atât de mult în România sau dacă această combinaţie are, metaforic vorbind, un sens mai larg şi poate chiar un sens care depăşeşte, din păcate, limitele neocomunismului însuşi.”

Monica Lovinescu: De ce spui fascismul timpuriu? N-ai impresia că de-a lungul ceauşismului s-a dezvoltat deja această combinaţie între stalinism şi fascism? Nu este întâmplător, cum se spune la Bucureşti, faptul că resurgenţa fascistă la momentul ei de faţă se petrece sub semnul fostei săptămâni şi actualei Românii Mari, deci ceaușist? Ceauşismul n-a fost în sine un fascism-neocomunism?
Matei Călinescu: „Bine, dar situaţia este mai deschisă acum. Acest fascism este, într-un fel, mai spontan, din păcate.”
Continuarea dialogului poate fi cititiă aici:
https://tismaneanu.wordpress.com/2015/04/07/voci-in-eter-monica-lovinescu-in-dialog-cu-matei-calinescu/?fbclid=IwAR2C9KPOfW4-34h6vXJu-okEphTM4H_c866NNZzSnjacnHs4Adh6ekYWZvk

Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău