Mă întreb uneori dacă personajele precum Mihail Neamțu e mai bine să fie ignorate sau, dimpotrivă, demascate constant. Părerea mea e că ultima variantă e mai bună, dar m-am gândit, recunosc, și la atenționările pe care le-am tot primit din partea cititorilor, anume că atunci când sancționăm tâmpeniile lui George Simion, ale AUR, ale lui Șoșoacă etc, mai mult i-am promova.

Mihail Neamțu, pentru cei care se întreabă de la ce m-am luat acum, a început pe Facebook un atac mizerabil la adresa lui Vasile Bănescu și a lui Vladimir Tismăneanu. Pe primul îl acuză că „și-a pierdut mințile” și publică, absolut jegos, un scurt fragment dintr-o conversație privată cu Bănescu, în care acesta din urmă i-a spus: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Pe Tismăneanu îl găsește vinovat că-i ia apărarea lui Bănescu.

Neamțu încearcă, de fapt, o manipulare de doi bani pe Facebook, spunând că Vasile Bănescu i-a trimis „mesaje de hărțuire și amenințare”.

Aș vrea să-l rog pe domnul Neamțu, care oricum și-a dovedit deja ticăloșia prin a publica chiar și o parte dintr-o discuție privată, să o facă, mai bine, până la capăt.

Adică să publice integral mesajul lui Vasile Bănescu, pentru ca publicul să judece singur ce i-a scris acesta. Dacă tot ești cavalerul dreptății și al adevărului absolut, dacă tot te vicimizezei aiurea pe Facebook, nu mai bine spui tu exact despre ce a fost vorba în discuție și lași oamenii să tragă singuri concluziile? Eu cred că ar fi mai bine, dar mă îndoiesc că o va face. Și nu mă îndoiesc degeaba, credeți-mă.

Ce are Mihail Neamțu cu Vasile Bănescu, mai ales că, în trecut, i-am putut vedea parteneri de dialog în niște emisiuni culturale? Cel puțin asta putem vedea la liber, la o simplă căutare pe Google. Părerea mea e că Neamțu are fix ce are toată șleahta putinistă AUR – ÎPS Teodosie – Activenews cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sunt total de acord că Biserica Ortodoxă are multe de reformat, multe tare. Că sunt și preoți buni, dar și unii de-a dreptul ticăloși, corupți, deviați mintal, sexual sau mafioți, pur și simplu. N-am cum să nu văd și că, de-a lungul timpului, BOR le-a dat o platformă bună și a girat tot felul de indivizi alunecoși precum Mihail Neamțu.

Dar nu pot să mă fac că nu văd și că nu înțeleg – pentru că doar prost și chior să fii să nu pricepi – că, de vreo trei ani, Vasile Bănescu le dă peste bot slugilor lui Putin din România, de la Teodosie, AUR și până la sluguțe ca Neamțu – pe toate temele importante: de la pandemie până la războiul din Ucraina sau folosirea creștinismului și a Bisericii pe post de sloganuri politice. Iar asta, în vremurile în care trăim, mi se pare foarte important.

Revenind la Neamțu, cei care-l cunosc știu că personajul e un oportunist, un om pentru care cuvântul dat nu are nicio valoare. Iar pentru cei care nu-l cunosc, măcar câteva lucruri care au fost la vedere, în ultimii ani, pot fi amintite.

Precum anul 2018, când era Referendumul pentru familie, iar Neamțu, îmbrăcat în straie bisericești, ținea prelegeri în biserică, în fața altarului și la invitația preoților, în care mințea și manipula grosolan, cot la cot cu tot felul de siniștri din Coaliția pentru Familie.

Sau în 2021, când Neamțu aplauda AUR pentru inițiativa de a strânge semnături ca să-l demită, prin referendum, pe Iohannis. Explicația lui era asta: „Era timpul ca Iohannis să fie suspendat. A sfidat milioane de creștini care s-au dus la Referendumul pentru familie”.

Sau în 2012, când tot Neamțu, pe atunci vicepreședinte al Alianței România Dreaptă, recita, cu ocazia lansării candidaților la alegerile parlamentare, pozeia „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!”, a legionarului Radu Gyr.

Atunci, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului îl acuza Neamțu de „incitare la extremism, la crime și violențe”. Tot pe atunci, Neamțu zicea că „pe la 15-16 ani, am fost cumva prins de acest suflu romantic” al Mișcării Legionare, dar spunea că, între timp, s-ar fi vindecat. Probabil că nu suficient, dacă și la maturitate recita versurile unui poet legionar.

Sau în 2020, când Neamțu le făcea concurență lui Șoșoacă și George Simion pe tema pandemiei sau a conspirațiilor precum că „România nu este în Schengen din cauza lui Bill Gates”.

Sau în mai 2022, când Mihail Neamțu cuvânta la Constanța, alături de Teodosie, la nu știu ce conferință pe tema creștinismului.

Deci, nu pot să mă fac că nu văd cum personajele astea ca Neamțu pun umărul din plin la tot răul pe care-l trăim acum.

Rău pe care anul viitor îl vom vedea și mai bine, cu AUR, Șoșoacă și toți extremiștii care vor lua lejer 25-30% din voturi. Să nu ne arătăm surprinși anul viitor (la fel ca în 2020), când vom vedea rezultatul votului. Sper că ne putem imagina cum va fi când acești nenorociți vor avea control pe bugete locale, județene, probabil și naționale. Și vor avea un mare cuvânt de spus în parlament.

PS: Activenews, care îl promovează constant pe Neamțu, preluându-i inclusiv aberațiile de acum cu Vasile Bănescu, publică astăzi un articol cu titlul: „Sabotorii Referendumului, Sabotorii României. Elita homosexualistă de la Dilema: Pleșu, Baconschi, Cărtărescu – intelectualii preferați ai lui Bănescu. Căsătoriile homosexualilor triumfă la CEDO după torpilarea Referendumului pentru Familie”.

Nu, tăcerea nu poate fi, în vremurile astea, o soluție.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău