AUR este vârful de lance al Partidei Ruse. Scopul acestui partid-mișcare extremist este să rupă România de alianțele ei politice, militare și economice. În acest sens, și nu numai, AUR este opusul a ceea ce proclamă.

Există cadre legale care garantează relațiile interstatale în Europa. Există Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Discuțiile despre modificările de frontiere și dezmembrarea Ucrainei suverane și democratice nu servesc României, Ungariei ori Slovaciei, ci Rusiei putiniste. Revizionismul populist este insatiabil și nu se oprește de la sine.

Au auzit liderii AUR de Dictatul de la Viena? Joaca de-a hotarele este cât se poate de riscantă. Cuvintele au consecințe. O afirm cu deplină responsabilitate academică, politică si civică.

La originea ideologiei AUR se află „strămoșismul”. Ori, „străbunismul”. Cultul rădăcinilor, originilor, brazdelor, sângelui si gliei. Exaltarea miturilor nebuloase și neguroase, inclusiv ale celor precreștine.

Arhaismul, atavismul, autarhismul. Misteriosul domn Călin Georgescu, pendulând între Clubul de la Roma și Clubul Valdai, uns în februarie 2022 președinte de onoare al partidului-mișcare extremist AUR, ulterior „separat” de grupul Simion-Târziu-Lavric, vine din zona laboratoarelor securist-geopolitic-futurologice ale epocii Ceaușescu.

A fost unul dintre apropiații fostului consilier prezidențial al Geniului Carpaților, ambasador la Washington în cea mai neagra perioada a mizeriei multilateral dezvoltată, academicianul Mircea Malița (1927-2018). Au scris împreună cel puțin o carte. Dl Georgescu și-a exprimat public prețuirea pentru Mișcarea Legionară și liderul acesteia, Corneliu Zelea Codreanu. AUR este barocul stalino-fascist al României acestui deceniu.

Specialist în agricultura solului, dl Călin Georgescu este președintele Asociației „Pământul Strămoșesc”. Vicepreședinte este (ori era) înfocatul militant AUR, fundamentalistul ortodoxist Ovidiu Hurduzeu. În anii 80, dl. Hurduzeu era redactor la Editura Politică, secția de traduceri din română în limbi străine.

Ce se traducea acolo e ușor de ghicit. Operele tovarășului. Dl Hurduzeu a trăit o vreme în California, a obținut un doctorat în literatură la Universitatea Stanford. S-a reîntors în România în 2017. A colaborat intens și frecvent cu dl Mircea Platon, și el cu un doctorat în istorie în Statele Unite (la Ohio State University), revenit în țară acum câțiva ani.

Actualmente redactor-șef la „Convorbiri literare”, lunarul ieșean subvenționat de Uniunea Scriitorilor din România. În al său discurs-apel către intelectualii conservatori (termenul poate fi discutat), dl Sorin Lavric îi invită, între alții, pe domnul Platon să se alăture AUR. Nu știu să o fi făcut.

Acum câțiva ani, academicianul Malița a intervenit într-o dezbatere despre Gheorghiu-Dej și a insistat pe bonomia și blândețea personajului. Malița s-a dus, dar duhul ceaușismului plutește în aer. Mai exact, în AUR…

P.S.: Domnul Claudiu Târziu se plânge că discursul său de la Iași ar fi fost „răstălmăcit”, că nu a spus ceea ce a spus. Se autovictimizează în victima globaliștilor, el, suveranistul fără de prihană. A celor care vor răul României. Va urma curând și vorba magică: „neomarxiștii”.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău