25 decembrie, prima zi de Crăciun, ora 8.50 dimineața. Mă sună o prietenă: „Mona a murit. A adormit aseară pe live cu candela aprinsă și a luat foc patul”. Mi se taie respirația. Nu puteam să zic nimic, așa că rămân cu telefonul la ureche timp de câteva minute, în timp ce ea continuă să plângă în hohote. „Promite-mi că nu ai să-i lași să o terfelească în presă, așa cum au făcut cu Vasilica. Promite-mi că nu ai să-i lași să-și bată joc de ea”!   

Cum să promit eu așa ceva? Nu știu eu cum e în presa din România? Deja vedeam valul de ură total gratuit care urma să se declanșeze la adresa Monalisei. Nu pentru că ar fi făcut ceva greșit în viața asta, ci că făcea parte din, probabil, una dintre cele mai stigmatizate și discriminate categorii sociale din România – comunitatea trans.

Monalisa era superbă. O femeie frumoasă, delicată, elegantă, bună la suflet și caldă. Era credincioasă. Mergea la biserică, se ruga, iar după moartea prietenei ei cele mai bune, Vasilica Narcisa, a simțit nevoia să se apropie și mai tare de Dumnezeu.

Ajunul Crăciunului a prins-o acasă, în live pe Facebook. A adormit pe pat, cu mâna pe icoană și candela lângă ea. Pisica s-a urcat în pat și a dat peste candelă, care a aprins o bucată din salteaua pe care dormea Mona. Echipajele de pompieri care au ajuns la fața locului, după ce cineva care a văzut-o pe live a sunat la 112, au găsit-o fără suflare. Focul s-a stins de la sine, Mona murind din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, din precizările făciute de reprezentanții ISU.  

O moarte aproape stupidă, o tragedie pentru toți cei care au cunoscut-o și pentru comunitatea trans din România și o știre de cancan pentru presa care a căutat senzaționalul acolo unde nu erau decât durere și lacrimi.

Oamenii înțeleg, de multe ori, puțin și prost

Societatea e cea care se încăpățânează să îți zică ce înseamnă să fii femeie sau bărbat. E cea care îmbracă fetițele în roz, băieții în albastru, le dă o păpușă, respectiv o mașinuță în mână, iar când mai cresc, ea primește produse de make-up, iar el un pistol cu bile.

Societatea e cea care, imperativ, spune cum trebuie să arate și să se comporte o femeie sau un bărbat, pe baza unor reguli ce se numesc norme de gen. Altfel spus, sexul e cel cu care te naști (femeiesc, bărbătesc, intersex), în timp ce genul (feminin, masculin, non-binary etc.) e ansamblu de caracteristici sociale, comportamentale și psihologică pe care societatea le consideră despre tine.

Acum, imaginează-ți că treci pe lângă oglindă și vezi un corp care nu te reprezintă. Deși arăți ca un bărbat, tu știi cu toată ființa ta că nu ești altceva decât femeie. Acest discomfort nu e o alegere. Te naști cu el și te apasă de fiecare dată când societatea îți cere să te comporți în conformitate cu sexul cu care te-ai născut. Sentimentul acesta poate să aibă urmări psihologice grave, să simți angoase, anxietăți sau depresie. Atunci poate să apară o dorință perfect firească de a vrea să te comporți și să arăți în conformitate cu genul cu care te identifici. Vrei ca și societatea să te vadă așa cum te simți tu pe interior.

O persoană care are identitate de gen diferită de sexul de la naștere se numește transgender. Dacă o persoană s-a născut cu sexul bărbătesc, dar se simte de gen feminin, atunci spunem că este o femeie transgender, în timp ce o persoană născută cu sexul femeiesc, se identifică cu genul masculin, spunem că este un bărbat transgender. Dacă nu știm aceste detalii sau vrem să fim cât mai neutri în limbaj, putem să folosim termenul de „persoană trans”.

Termenul „transgender” nu este același cu „travestit”, cel din urmă fiind folosit atunci când ne referim la o persoană care se îmbracă în conformitate ca alt gen, chiar dacă nu se identifică neapărat cu acesta. E un termen folosit adesea în zona de entertaining, putând să vedem persoane în travesti în drag show-uri, piese de teatru, Vacanța Mare și emisiuni rasiste ca Te cunosc de undeva

În afară de câteva publicații, majoritatea au numit-o pe Mona oricum le-a venit lor: „un bărbat travestit”, „bărbat care se transformase în femeie”, „unul din cei mai cunoscut travestiți din Iași” și așa mai departe, aratând cât de multă indiferență și neștiință există în această breaslă.

Mona nu era „un bărbat în fusă”, era o femeie trans, lucru pe care nu l-au înțeles nici autoritățile

Citeste articolul integral pe VICE.COM

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău