Filme ca “The Batman” sau “Avatar: Calea apei” și-au propus să ofere spectatorilor “zile de fior și râs”, chiar dacă au reușit asta doar parțial.

2022 este un an esențial pentru piața filmului comercial, așa-numitele “blockbuster-e” și francize cinematografice. Aceasta pentru că, după prea lungii ani pandemici, care-au afectat grav industria cinematografică și exploatarea în săli, studiourile și-au propus, odată cu relativa relaxare din 2022, să-și “scoata pârleala” din anii trecuți și s-au îmbulzit să-i ofere publicului noile producții, pe ecrane mari și doldora de efecte speciale, să-i asigure “zile de fior și râs”.

Au făcut aceasta cu filme ori turnate în “anii grei” ai pandemiei, pe genunchi și în condiții de “gherilă”, ori cu filme făcute mai înainte, dar cu lansarea mereu amânată, în așteptarea unui moment mai propice, ori cu unele realizate, “pe repede înainte”, spre final de pandemie. În general, nu vorbim de subiecte noi (inspirația a murit de mult la Hollywood), ci de francize, nu “reîncălzite”, ci fierte la foc mărunt, până aproape-au dat în clocot.

Citește și: Zece filme de artă care au strălucit în 2022

Va mai supraviețui vizionarea în sala de cinema?

La moment de bilanț, însă, mai toate aceste filme nu au făcut decât niște… “bulbuci” într-un pahar de apă. Suntem departe de Epoca de Aur a blockbusterelor, care au fost anii 2010. Mai este un fenomen de care trebuie ținut seama: concurența (neloială) a platformelor de streaming, care pot să ofere filmul în cauză, de-abia terminat, aproape instantaneu.

Confruntate cu acest fapt, studiourile au apelat la mai multe soluții și strategii: ori au lansat filmul în același timp și în săli, și pe streaming (pierzând, evident, la încasările din rețeaua de săli, dar câștigând la streaming), ori au lansat exclusiv video, pe streaming, “uitând” complet de sălile de cinema, ori s-au ținut tare și au spus un “niet” hotărât invazivelor platforme de streaming (dacă și-au putut permite asta).

Am ales pentru tine 15 titluri de francize și de filme de mare public care-au rulat pe marile ecrane românești în 2022, pe care merită, dacă nu le-ai văzut la vremea lor, să le “recuperezi” pe ecran mic, măcar pentru a afla cu ce se mai “mănâncă” filmul comercial (ca de obicei, filmele vor fi prezentate în ordinea datelor de premieră românești). Nb: Selecția s-a făcut din, totuși, peste 50 de titluri, așa că… “are balta pește”. 2022 a văzut, însă, și resurecția unor (alte) francize, precum “Scream”, “Doctor Strange”, “Jurassic World”, “Minions”, “Thor”, “Halloween”, “Puss in Boots”, precum și numeroase filme (interesante, în ciuda “cotațiilor” și notelor mici) de tip thriller/horror/mystery sau de animație, care nu au “făcut lista” și nu vor fi prezentate aici.

  1. Death on the Nile” / “Moarte pe Nil” (SUA-Marea Britanie, 2022), regia Kenneth Branagh (data premierei: 11 februarie).

Măcar pentru varietate, și ar trebui inclus aici acest film atipic pentru zilele de azi, ecranizare după Agatha Christie, dar și remake al filmului omonim din 1978. Regia îi aparține lui Kenneth Branagh (este cel de-al doilea film al lui Branagh care-a rulat anul acesta la noi, alături de titratul “Belfast”, prezentat anterior), care și-a propus să realizeze remake-uri la clasicele “Crima din Orient Expres” și “Moarte pe Nil” (ceea ce a și făcut), și, la fel ca și în variantele originale, s-a înconjurat de o distribuție compusă din multe vedete, așa-numita all-star-cast. “Moarte pe Nil”, varianta veche, a fost unul dintre filmele preferate ale copilăriei mele, așa că…

  1. The Batman” / “Batman” (SUA, 2022), regia Matt Reeves (data premierei: 4 martie).

Un (nou) “Batman” nu se ratează, mai ales când constituie o reboot-are a celebrei francize, după deja legendara trilogie realizată de Christopher Nolan. Actualul film beneficiază de regia lui Matt Reeves, care a făcut treabă bună cu “Cloverfield” și filmele din seria “Planeta maimuțelor”, și propune în rolul lui Bruce Wayne, justițiarul mascat, o nouă figură: Robert Pattinson. Din păcate, nu prea s-a vorbit de acest film și nu a făcut “gaură în cer”, departe de impactul primelor filme Batman realizate de Tim Burton sau de Nolan.

  1. Turning Red” / “Roșu aprins” (SUA-Canada, 2022), regia Domee Shi (data premierei: 11 martie).

Filmele de animație trebuie incluse pe o astfel de listă, și cum animațiile Pixar sunt cele mai bune din lume… Aceasta este prima producție Pixar lansată anul acesta (din cele două), despre “o fetiță de 13 ani care se transformă într-un panda roșu uriaș de fiecare dată când se enervează”.

  1. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore” / “Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” (Marea Britanie-SUA, 2022), regia David Yates (data premierei: 8 aprilie).

Franciza aceasta, derivată din filmele cu Harry Potter, se află la intersecția unui dublu proces de cancelare: cea a lui Johnny Depp, din cauza binecunoscutului scandal domestico-sexual, și cea a scriitoarei J.K. Rowling, pentru opinii neconforme. “Mașina de bani” trebuie să meargă însă mai departe, așa că s-a mai făcut un nou film din această poveste inutilă, cu soluția de a-l trage pe Johnny Depp pe “linie moartă”, ceea ce desigur a afectat încasările.

  1. The Northman” / “Vikingul” (SUA-China-Marea Britanie), regia Robert Eggers (data premierei: 29 aprilie).

Merită inclus, ba chiar nu trebuie ratat, acest film ieșit din comun, plasat în legendara lume a nordicilor și a vikingilor, cu Alexander Skarsgård și Nicole Kidman în rolurile principale, despre “un tânăr prinț viking aflat în căutarea răzbunării tatălui său” (sună cunoscut?; pe prinț îl cheamă Amleth, iar pe regină Gudrún). Vikingii sunt foarte “la modă” în ultima vreme, dar de data aceasta avem povestea originală care a inspirat celebra tragedie “Hamlet”, pusă în imagini de un regizor care s-a cam apropiat de zona “filmului de artă”: Robert Eggers (“The Witch”, “The Lighthouse”).

  1. Top Gun: Maverick” (SUA, 2022), regia Joseph Kosinski (data premierei: 27 mai)

Mult-așteptata continuare a filmului “Top Gun” din 1986 (regia Tony Scott, la acea vreme) s-a plasat lejer, pe parcursul lui 2022, ca unul dintre cele mai de succes financiar filme din istorie. Ce să mai spunem? Decât, poate… Tom Cruise. Şi valul de militarism și trumpism care mătură întreaga lume și întunecă mințile multora dintre tineri.

  1. Lightyear” (SUA, 2022), regia Angus MacLane (data premierei: 17 iunie).

Aceasta este cea de-a doua animație Pixar de anul acesta și, totodată, un spin-off al seriei “Toy Story”, urmărind aventurile jucăriei Buzz Lightyear, celebrul cosmonaut miniatural. Un Pixar nu se ratează, filmul a fost definit drept “un Interstelar pentru copii”, așa că nu vă rămâne decât să-l vedeți (eventual de Crăciun și împreună cu întreaga familie).

  1. Bullet Train” / “Trenul asasinilor” (SUA-Japonia, 2022), regia David Leitch (data premierei: 5 august).

A fost o surpriză apariția acestui thriller de acțiune, extrem de bine cotat, și de critici, și de public, în plină vară cinematografică. Dacă vedem însă că este făcut de către David Leitch, autor cu state vechi în filmul de acțiune (“John Wick”, “Atomic Blonde”, “Deadpool”), că povestea derivă, este originară dintr-o carte japoneză și că rolul principal este interpretat de marele Brad Pitt, supriza nu mai este atât de mare, doar plăcută.

  1. After Ever Happy” / “După ce am găsit fericirea” (SUA, 2022), regia Castille Landon (data premierei: 26 august).

Seria de cărți “After”, scrisă de Anna Todd, și filmele realizate după aceasta sunt un fenomen contemporan, și chiar dacă filmele nu sunt la nivelul (oricum, destul de subțirel) al cărților, ele nu pot fi ignorate, ca propunere în zonele young adult sau de romance-uri pentru doamne. De aceea i l-am preferat unui “Ticket to Paradise” / “Bilet pentru paradis” (data premierei: 16 septembrie), despre “vara indiană” a vedetelor Julia Roberts și George Clooney, film oarecum previzibil.

  1. Three Thousand Years of Longing” / “3000 de ani de dorință” (Australia-SUA, 2022), regia George Miller (data premierei: 2 septembrie).

Noul film al regizorului australian George Miller (celebru, în primul rând, pentru seria “Mad Max”), cu Tilda Swinton și Idris Elba, despre o femeie contemporană care eliberează un djinn arhaic în schimbul clasicelor trei dorințe, s-a bucurat de succes mai ales la… critici, care l-au considerat unul dintre cele mai interesante filme ale anului, chiar dacă publicul l-a cam ignorat.

  1. Don’t Worry Darling” / “Nu îți face griji, dragă” (SUA, 2022), regia Olivia Wilde (data premierei: 23 septembrie).

Ex-cuplul Olivia Wilde și Harry Styles este unul dintre subiectele cele mai “fierbinți” ale planetei, Olivia Wilde regizează această dramă cu accente de thriller (sau invers), pe care o interpretează Harry Styles, așa că… În film, “o casnică din anii 1950, care trăiește împreună cu soțul său într-o comunitate utopică experimentală, începe să se îngrijoreze că strălucitoarea companie de care se înconjoară ar putea ascunde secrete deranjante”.

  1. Medieval” / “Invincibilul” (Republica Cehă, 2022), regia Petr Jákl (data premierei: 7 octombrie).

Foarte interesant acest film ceh, despre tribulațiile războinicului medieval Jan Žižka (a luptat, în secolul 15, de partea husiților, care pârjoleau la acea vreme tot ce însemna Biserică catolică și autoritate). Este cel mai scump film ceh ever și și-a asigurat o vizibilitate internațională, prin prezența în rolul titular a actorului Ben Foster, precum și, într-un rol secundar, a lui… Michael Caine. Žižka este unul dintre puținii comandanți, lideri militari din istorie care nu au pierdut nici una dintre bătăliile susținute (pentru că și Hanibal a mai pierdut, până la urmă, nu?; “și n-au învins”). Filmul este visceral, plin de sânge, noroi și atrocități, așa cum îi stă bine unui astfel de film, cu un astfel de titlu.

  1. The Woman King” / “Femeia rege” (SUA, 2022), regia Gina Prince-Bythewood (data premierei: 28 octombrie).

Filmul acesta, realizat de o femeie și având-o pe Viola Davis în rolul principal/titular, constituie (ca și cel care urmează) o încercare de recuperare de către americani a culturilor periferice, exotice, față de care Occidentul se simte vinovat (“la mauvaise conscience”), în cazul de față a celor africane. Este “o epopee istorică, inspirată de evenimente adevărate care au avut loc în regatul Dahomey-ului, unul dintre cele mai puternice state din Africa în secolele 18 și 19”. Așadar, o (dublă) “plătire” a datoriei atât față de femeile oprimate, cât și față de rasa neagră, pentru care Hollywood-ul nu poate fi decât felicitat.

  1. Black Panther: Wakanda Forever” / “Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna” (SUA, 2022), regia Ryan Coogler (data premierei: 11 noiembrie).

Este singurul film Marvel pe care-l mai iau în considerare, pentru că filmele acestei francize prea s-au întins “cât o zi de post” (“ce-i mult, strică”, spune, în înțelepciunea sa, românul). În mare parte, pentru motivele de mai sus, de la filmul precedent. Filmul continuă aventurile din “Black Panther” (2018), în absența intepretului principal și titular, Chadwick Boseman (1976-2020), din păcate plecat (prea repede) dintre noi. “Poporul din Wakanda se luptă să-și protejeze căminul de puterile mondiale intervenționiste, în timp ce oamenii jelesc și moartea regelui T’Challa”, celebra “Panteră Neagră”.

  1. Avatar: The Way of Water” / “Avatar: Calea apei” (SUA, 2022), regia James Cameron (data premierei: 16 decembrie).

De 13 ani, din 2009 (fix 13 ani, premiera californiană a “Avatar”-ului, din Los Angeles, a avut loc pe 16 decembrie 2009), este așteptat acest film (care mută acțiunea de pe Pandora din aer în… apă), această continuare a celebrului “Avatar” (Cameron mai anunță încă vreo câteva, transformând și acest film într-o franciză “lungă cât o zi de post”), părerile sunt (foarte) împărțite după recenta lansare, așa că nu vă rămâne decât să-l vedeți!

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău