L-am întâlnit pe ilustrul istoric Alain Besançon la Paris, pe 25 iunie 2015, grație prietenului nostru comun, profesorul de literatură comparată de la University of Chicago, Toma (Thomas) Pavel. A fost o discuție de neuitat. Eram împreuna cu Marius Stan, pregăteam o serie de articole despre Putin si putinism. Profesorul Besançon ne-a vorbit despre prietenia sa cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Departe de a fi devenit anacronice, cărțile lui Besançon vorbesc cu maximă luciditate despre Ideea Rusă și variile ei avataruri. Să menționez aici volumul despre Vladimir Soloviov și George Orwell. Conceptul de falsificare a Binelui mi se pare cât se poate de actual din punct de vedere etic și politic. În aprilie 2022, Alain Besançon a împlinit 90 de ani. Îmi exprim aici recunoștința pentru tot ceea ce-am învățat de la el.

Pentru a pricepe geneza putinismului, modalitățile sale de acțiune simbolică, utilizarea fantasmelor și nevrozelor colective pentru întărirea controlului asupra minții, este util să recuperăm tradiția sovietologică. Putinismul este deopotrivă ideologie, mitologie și cosmologie politică.

Acesta este sensul acțiunilor de resuscitare a unor identificări emoționale cvasi-mistice dintre Lider si mase. „Unchiul Vova” este celebrat precum „Părintele popoarelor”: Omniscient, omnipotent, clarvazator, profet, semizeu, Dumnezeu. Controlul este exercitat sistematic asupra lexicului. Războiul împotriva Ucrainei este desemnat prin sintagma „operațiune militară specială”. Conceptele sunt deposedate de orice înțeles rațional. Confuzia semantică e menită să creeze haos etic. Aceasta este miza cea mai mare: extincția personalității morale, acestezia simțului critic.

Este ceea ce putinismul are în comun cu bolșevismul si cu fascismul. Putin este legea. Corupția este ubicuă, în plan mental, lingvistic, politic și economic. Vorbim despre o kleptocrație autocratică întemeiată pe mitul Cetății Asediate. Liderul este echivalentul Mântuitorului, deține puteri miraculoase. Puterea politică o controlează pe cea spirituală. Patriarhul Moscovei este membru al camarilei putiniste.

Personalitatea liderului contează decisiv. Deputinizarea va începe atunci cand, într-o formă sau alta, Putin va părăsi scena. Cum scria cândva distinsul istoric și politolog Robert C. Tucker, destalinizarea nu a început la Congresul al XX-lea al PCUS, în februarie 1956, cand Hrușciov a denunțat cultul lui Stalin. Ea a început pe 5 martie 1953, când tiranul a încetat din viață.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău