În ultimii ani am avut câteva dominante complicate și foarte puțin predictibile care au setat tendințele în respectivii ani.

După doi ani în care am avut ca principal catalizator pandemia, acum avem ca dominantă principală războiul din Ucraina. Pe lângă impactul războiului la nivel geopolitic, mai trebuie să luăm în calcul inflația, situația complicată de pe piața energiei, modul în care va evolua situația post-pandemică din China, ținând cont că toate aceste dominante sunt strâns legate între ele.

The Economist a făcut un top al celor mai importante tendințe de urmărit in 2023 pe care îl prezentăm în cele ce urmează.

Primul pe listă este războiul din Ucraina. SunMedia a publicat cateva articole pe această temă, pe care le puteți urmări aici. Prin urmare, ne vom rezuma la a aminti că prețurile la energie, inflația, ratele de dobândă monetară, creșterea economică, lipsa aprovizionării cu alimente și cereale vor fi impactate de evoluția războiului.

Citește și: 2022, anul barbariei ruse

Recesiunea este un alt subiect cu un impact major in 2023. Marea majoritate a economiilor din lume vor intra în recesiune pe măsură ce băncile centrale vor continua să crească ratele de dobândă ale politicii monetare. Acesta este efectul situației post pandemice, provocat de către prețurile crescute la energie. Cel mai probabil, America se va confrunta cu o recesiune moderată, Europa va fi impactată mai puternic, iar cel mai sever vor fi lovite de recesiune țările sărace, care vor trebui să se descurce cu povara unui dolar puternic și a creșterii prețurilor la alimente.

Energia este un subiect care va fi dezbătut și mai mult in 2023. Pe măsură ce țările caută să își asigure necesarul energetic la prețuri rezonabile, vor tolera sau chiar redeschide unele surse de energie de origine fosilă. Războiul, însă, a învățat lumea deja că este bine să nu depinzi energetic de regimuri autocratice, iar acest lucru va accelera, pe termen mediu, energia produsă din surse regenerabile (energia solară, eoliană, nucleară, obținută din hidrogen).

China va primi o atenție sporită în 2023. Datele arată că există premisele apariției dificultăților economice in China. În plus, populația Chinei are un ritm accelerat de îmbătrânire, cu o populație in scădere. Acest lucru va vulnerabiliza poziția țării la nivel mondial, iar China nu va sta să privească impasibilă acest lucru. Estimările demografice arată că, în luna aprilie 2023, China nu va mai fi cea mai populată țară din lume, locul ei fiind luat de India.

America este o țară divizată pe multe foarte multe subiecte. Nouă ne este mai familiară falia politică, însă în societatea americană sunt multe subiecte sensibile care au un potențial mare de inflamare. Acest lucru va fi accentuat de nominalizările partidelor pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Diverse zone sensibile de pe glob au fost lăsate în plan secund. Acest lucru nu înseamnă că nu există riscuri de escaladare. Relația Chinei cu Taivanul a reapărut pe agendă, tensiunile dintre China și India în regiunea Himalaia ar putea să degenereze și impredictibilă rămâne și situația din Marea Egee dintre Turcia și Grecia.

Sistemul de alianțe la nivel global va cunoaște o reconfigurare. NATO va căuta să atragă de partea sa noi aliați, țări precum Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite vor dori să își consolideze cât mai bine pozițiile în noua paradigmă mondială, India va fi curtată tot mai intens de către diferiți actori statali.

Turismul este așteptat să revină aproape de valorile pre-pandemice, dar va mai avea de recuperat pentru a atinge numărul de călătorii și vacanțe din 2019. Deși estimările arată că turismul în interesul afacerilor va rămâne în continuare scăzut.

Se vorbește intens despre Metavers, de ceva vreme. Anul 2023 va fi momentul în care Metaversul se va întâlni mult mai profund cu realitatea consumatorilor. Realitatea virtuală se va dezvolta în continuare într-un ritm acerb și va rămâne de văzut ce jucători vor reuși să se impună.

Noul an va aduce si un nou jargon. Vor intra in vocabularul uzual cuvinte precum ”passkey”, ”YIMBYS”, ”post-quantum cryptography” și multe altele.

Citește și: Războiul Rusia-Ucraina. Scenarii posibile în 2023

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău