China nu a stat prea mult pe gânduri și a arătat Statelor Unite și lumii întregi că este foarte sensibilă în privința Taiwanului. Astfel, la câteva zile de la decizia americanilor de a extinde ajutorul acordat insulei, China a desfășurat un exercițiu militar impresionant în jurul Taiwanului, o insulă pe care China consideră că îi aparține de drept.

Situația a escaladat imediat după ce Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a vizitat insula în luna august 2022, un gest pe care China l-a considerat ca fiind o provocare și o interferență în politica domestică. Și atunci, ca și acum, China a făcut o dramă din acțiunile americanilor și s-a folosit de pretext pentru a reacționa disproporționat.

Ciștește și: Războiul Rusia-Ucraina. Scenarii posibile în 2023

Situația nu este nouă: China amenință Taiwanul cu invazia încă din 1949, când a pierdut controlul asupra insulei; America nu recunoaște suveranitatea Chinei asupra insulei, dar nici Taiwanul ca fiind un stat independent, are relații diplomatice doar cu China, dar înarmează Taiwanul. Prin promulgarea noii legi care alocă un buget de 10 miliarde de dolari, în următorii 5 ani, pentru sprijinul militar al insulei, America renunță la ambiguitate și se poziționează ca un partener de securitate strategic.

Editorialiștii The Economist se întreabă dacă Taiwanul se va transforma într-o Ucraină a Asiei. Sunt multe asemănări cu Uraina care dau legitimitate întrebării. Pănă acum două generații, insula era condusă de un regim loial Chinei, care informal recunoștea apartenența insulei la China. Astăzi, Taiwanul este o democrație vie, cu un PIB per capita de trei ori mai mare decât cel al Chinei, lucru care reprezintă o provocare pentru regimul autocrat de la Beijing. Evoluția Taiwanului a dus și la schimbarea politicii Statelor Unite, iar apărarea Taiwanului s-a transformat într-o declarație de a menține securitatea în toată zona Asia-Pacific.

The New York Times citează un comentator militar de la Beijing care afirmă că noua legislație americană testează limitele Chinei. Având in vedere creșterea importantă a capacităților militare chineze din ultimii ani, cred că întrebarea nu este dacă China va ataca Taiwanul, ci dacă va câștiga.

Dar războiul din Ucraina a schimbat calculele. Taiwanul a învățat că o armată bine instruită și dotată poate să facă față unui agresor numeric mai mare. Se pare că președinta Taiwanului va anunța un plan prin care crește perioada de înrolare, va profesionaliza armata, va crește bugetul destinat apărării și se va axa pe o strategie militară dinamică.

Invazia Ucrainei este o lecție bună pentru China.

Pe de o parte, o avantajează pentru că pune o presiune suplimentară asupra Vestului. Pe de altă parte, trage multe concluzii despre ce ar putea să nu funcționeze. O lege adoptată de China in 2005 îndreptățește conducerea țării să acționeze militar în cazul în care unificarea pașnică nu este posibilă. Greutățile Rusiei în Ucraina dau, însă, de gândit conducătorilor chinezi.

Invazia Taiwanului este o miză riscantă pentru președintele Chinei, Xi Jinping. Pe lângă dificultățile militare pe care invazia le ridică, eventualele eșecuri de etapă și oprobiul internațional sunt factori de risc pe care Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez nu doresc să și le asume pentru că ar putea periclita poziția internă. Mulți analiști consideră că opțiunile Chinei devin tot mai limitate, dar războiul este cea mai proastă dintre ele. Atâta timp cât există și alte opțiuni, pacea are o șansă. 

Citește și: Ioan Stanomir: Dacă Rusia câștigă, Europa de Est poate fi folosită ca monedă de schimb

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău