România e needucată. Asta ar fi principalul argument pentru pachețelul de două legi ale educației, pe care se screme marea găină guvernamentală să le producă, fără prea mare succes (aluzie la Punguța cu doi bani, de Ion Crangă).

În ideea că, prin lege, România va deveni educată, așa cum a promis președintele Klaus Iohannis, de ani buni deja, că se va ocupa domnia sa de chestia asta.

Și așa cum scrie într-un raport al unei comisii formată din anonimi, care au întrebat câteva mii de respondenți voluntari ce cred ei că ar fi România educată, după care au scris asta pe o hârtie și l-au pus pe Președintele României să semneze că așa e!

Citește și: Ce treabă aveau politicienii să se echipeze cu diplome de doctor, indiferent de materiile de studiu? Simplu

Raport din care nu rezultă nici care ar fi principalele zece probleme sau disfuncții, din cauza cărora România este needucată, nici care ar fi primele zece obiective pe care o reformă instituțională a domeniului public al educației naționale ar trebui să le atingă, nici de ce și mai ales nici cu cine să se facă asta. 

Adică, din raportul prezidențial, intitulat România educată, nu rezultă cum s-ar face educarea României. Așa că, cu atât mai puțin, poate înțelege cineva cum s-ar face educarea României prin lege.

Ceea ce e cu intenție, desigur. Doar în prezența acestei incapacități de înțelegere ar putea toate segmentele de public cu interese materiale sau morale în educația națională din statul România să își promoveze, prin lege, acele interese, sub pretextul că ar contribui la o reformă a educației naționale, cum nu s-a mai văzut în întreaga lume.

Vorbim aici despre sindicate, despre profesori și personalul auxiliar din școli și universități, despre părinții care vor să își vadă copiii cu diplome și nu cu cunoaștere, despre constructorii de clădiri de școală și săli de sport, despre negustorii de manuale, despre vânzătorii de material didactic și așa mai departe. Dar mai ales vorbim despre copiii și tinerii care nu știu de ce ar merge la școală și nici la ce le trebuie să facă așa ceva.

Cu toții și fiecare segment în parte vor fi foarte fericiți cu noile legi. Și mai fericiți decât ei vor fi impostorii academici în număr de mase, care se vor liniști, după emoțiile date de scandalurile meteorice despre câteva cazuri de impostură, aduse în atenția publicului general. Pentru că legile vor fi și de partea lor, desigur.

Citește și: Radu Vancu – Cu 12% din PIB alocați pentru Educație, ani la rând, s-a construit conștiința națională, după Unire. Acum, 2% este ridicol


Hari Bucur-Marcu este expert internațional în materia politicilor de apărare națională. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău