În Statele Unite ale Americii, este tot mai vocal un curent de opinie publică cum că războiul de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei ar fi doar o dispută teritorială, adică un conflict local, în care America nu ar trebui să se implice și nici să suporte costurile susținerii cu armamente, cu bani și cu diplomație a guvernanților de la Kiyv.

În cadrul Partidului Republican s-a creat chiar o facțiune care promovază teza că războiul ăsta nu este războiul Americii și că ajutorul pe care îl acordă Statele Unite nu ar trebui să fie finanțat în detrimentul altor amenințări de securitate națională, cum ar fi permeabilitatea frontierei cu Mexic.

În aceste condiții și cum la americani opiniile exprimate public nu aduc direct voturi, dar aduc fonduri de campanie cu care să fie convinși alegătorii să își dea voturile lor, nu este de mirare că un candidat la nominalizarea Partidului Republican pentru Președintele Statelor Unite, cum este guvernatorul Floridei Ron DeSantis, a afirmat de la începutul campaniei sale că implicarea Americii în acest conflict european nu ar fi „în interesul vital al Statelor Unite”.

Adică, DeSantis merge după banii celor care au asemenea opinie, ca cea descrisă de mine mai sus.

Nu este clar însă cât de populară este această opinie în partid.

În 16 martie, la un eveniment de strângere de fonduri, în statul New Hampshire, fostul vicepreședinte și potențial candidat la președinție Mike Pence a apreciat că o dezbatere pe această temă, în partid, ar fi una sănătoasă, dar că rezultatul acelei dezbateri ar trebui neapărat să fie accepțiunea generală că republicanii înțeleg că America este arsenalul democrației și că americanii trebuie să continuie să le dea curajoșilor militari ucraineni sprijinul de care au nevoie pentru a alunga Rusia de pe teritoriul lor suveran („Republicans need to speak clearly that we understand that American is the arsenal of democracy… we must continue to provide the courageous Ukrainian military the support they need to drive Russia off their sovereign soil”).

Citește și: Cât de teamă le mai este europenilor de un conflict nuclear și cât mai sprijină Ucraina, după un an de război. România și Italia, „verigile slabe” 

Din România, eu am imaginea că Pence are mai mult succes decât DeSantis (și Donald Trump este un critic al politicii Biden privind Ucraina, dar este nuanțat /ca să nu zic confuz/ în ceea ce privește soluțiile de viitor, dacă ar ajunge el din nou președinte), în cadrul Partidului Republican.

Și mai am convingerea că gândirea colectivă americană este serios ancorată în înțelegerea responsabilității pe care și-au asumat-o Statele Unite pentru a fi garantul securității pe continentul Europa, cel sfâșiat de două războaie mondiale, în secolul trecut.

Pentru că despre asta este vorba cu războiul de agresiune, neprovocat, nejustificat și ilegal, al Federației Ruse asupra Ucrainei. Este vorba despre pacea și securitatea continentală, în întregul lor. Și cum din Europa s-au iscat ultimele două războaie mondiale.


Hari Bucur-Marcu este expert internațional în materia politicilor de apărare națională. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău