Priviți fotografiile lui Putin și Zelenski direct legate de Paștele ortodox din 2023. Putin este încarnarea Răului. Zelenski, a rezistenței la Rău. A necesității morale de a nu capota, de a nu capitula.

Ni s-a spus, apodictic, persiflator și denigrator, că suntem alarmiști ori chiar mai rău când denunțăm orbanismul și apologia „democrației iliberale”. Am fost catalogați drept cripto-marxiști când spuneam că putinismul e fascism.

Am fost acuzați că facem din țânțar armăsar când spuneam că, sub placizii ochi ai Vestului, în Est se coace un abces cu funeste efecte.

Citește și: După un an

Ni s-a sugerat că Marine Le Pen și Zemmour ar fi frecventabili. Nu Putin, FSB-ul și Partidele Ruse, formațiunile Putinternului, inclusiv Frontul Național Francez, stipendiate de Kremlin erau problema, ci liberalismul occidental.

Care, stiți dumneavoastră, e o formă de sinucidere colectivă. Una plătită, evident, de Oculta cosmopolită. Nu lui Putin trebuie sa-i ținem noi piept, ci globalismului fără neam și țară. Ucraina? O ficțiune leninistă! A spus-o limpede kaghebusul suprem.

S-a terminat cu UE și NATO, a spus-o Perteigenosse Dughin, secundat de diverșii Adrian Năstase, Ilie Bădescu și alți sputnici în zdrențe. În rest, înapoi la clasicii Prohanov, Limonov și Prilepin!

În acești ultimi patru sau cinci ani, am observat cu maximă tristețe cum oameni pentru care aș fi băgat mâna-n foc că sunt în deplinătea facultăților mentale scriu bazaconii halucinante.

Am vazut cum spirite europene sunt maculate de trepădușii atavismelor și de profeții purificărilor neo-jdanoviste. Am apărat, apăr și voi apăra, fără rezerve, valorile societății deschise. Am fost făcut „rasist”.

Citește și: Tradiția sovietologică și imperialismul putinist

Un mecanism al stigmatizării care azi îl desfigurează pe Zelenski drept „neo-nazist”. Hiper-vigilenții tovarăși și camarazi stau mereu la pândă, gata să mai găsească o țintă pentru asasinate în efigie…


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău