S-a apreciat o perioadă că cel care a dus nivelul prestației publice sub eticheta de „jurnalism” până la cele mai joase cote în România ar fi fost Dan Diaconescu.

Publicistica imundă a lui Corneliu Vadim Tudor a pălit atunci când „Șoricelul”, cum îl alinta tribunul de tristă amintire, a început să chițăie printre dinții lui stricați din grasoniera mediatică. „Oglinda TV” a început să fie oglinda în care au început să se recunoască din ce în ce mai mulți români.

Cu ce a dat lovitura Dan Diaconescu? Cu industria mediatică a mizeriei umane. Întrebată cum își explică faptul că mulți oameni se uită la telenovele, actrița Tora Vasilescu a răspuns: „pentru că acolo văd oameni mai proști ca ei”.

La OTV, emisiunile nu erau cu actori, oamenii mai proști sau la fel de proști decât telespectatorii erau reali și-n direct. Dan Diaconescu a adus pe micul ecran prostia și mitocănia, în general ceea ce indicăm prin sintagma „mizerie umană”.

Și a făcut mulți bani din asta. Ba, mai mult, a avut și succes politic cu partidul său populist, pentru că mulți telespectatori au crezut că, odată ajuns la guvernare, „Domnu’ Dan” le va da câte zece mii de euro.

Măcar proștii din studio erau plătiți; cei ce l-au votat au făcut-o degeaba.

Dispariția OTV de pe piață nu a lăsat locul gol pentru mult timp, acesta fiind ocupat imediat de postul România TV (RTV), care a preluat rețeta lui Diaconescu și a aplicat-o la scară mai mare. Dacă Diaconescu a fost pe cont propriu, RTV-ul era și este al cuiva, al politicianului Ghiță și al structurilor ce-l susțin.

De aceea își permite această hazna mediatică să încalce orice regulă, pentru că este protejată. Pentru a lua fața contribuabilului, Consiliul Național al Audiovizualului îi mai aplică din când în când câte o amendă și gata, treaba merge mai departe.

Nu amenzile au închis OTV, ci anularea licenței; și-n cazul RTV, amenzile nu au avut și nu vor avea efectul scontat.

Ba, mai mult, orice amendă îi va face pe cei de acolo să se autovictimizeze și să se prezinte ca eroi în lupta cu puterea ce le încalcă dreptul la libera exprimare.

Un lucru e clar: nicio măsură administrativă nu va corecta acest post, nu-l va face să devină ceea ce pretinde în statutul său, pentru că motorul său, ceea ce-l ține pe piață este tocmai încălcarea oricăror legi, reguli și deontologii. El prosperă din orice mizerie împroșcată zilnic pe piață.

Cu cât mizeria e mai mare, cu atât mai bine pentru el. Pentru rating, ia și de pe viu și de pe mort, calcă pe cadavre.

S-a oripilat lumea? Foarte bine, important e să vorbească despre el, pentru că postul trăiește tocmai din mizeria umană. Pierderile lui vor fi mereu mai mici decât profitul, iar „banii n-au miros”. Așa că orice discuție despre RTV este în avantajul postului.

 „Din coadă de câine nu faci sită de mătasă”. Ca-n cazul OTV, nici din RTV nu va face nimeni post de televiziune conform regulilor, indiferent de cât de dure măsuri administrative ar lua. La fel ca-n cazul OTV, singura măsură eficientă este închiderea. Sigur, veți spune că „ciutacii” vor migra la Metropola TV. Este posibil, dar măcar, pentru o perioadă, se va lua o pauză.

Să ne amintim replica și rânjetul sinistrului personaj Pavel Puiuț, maestru în exploatarea milei, de la finalul celebrului film Filantropica: „Vă e milă de jigodia asta mică și stricată, de scursura asta, de gunoiul ăsta de cartier? Vă e milă? V-am luat banii!”

Privind prin retrovizoarele mașinilor lor luxoase, maeștrii în industria silei dezvoltată la RTV rănjesc hipersalivând seară de seară: „vă e silă? V-am luat banii!”


Sorin Bocancea este profesor și Rector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Este Directorul revistei Polis și Președinte al Institutului de Studiere a Ideologiilor (ISI). Printre lucrările publicate se numără: „Instituţii şi politici publice în Uniunea Europeană” (2004), „Cetatea lui Platon” (2010), „Noi și postcomunismul” (2012) și „Trei decenii de învățământ superior privat în România. Universitatea „Petre Andrei” din Iași” (2021). A coordonat 12 volume colective (dintre care 4 în colaborare) și a realizat alte 5 în coautorat. A publicat peste 60 de articole științifice în reviste și în volume colective.         

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău