Prima discuție la nivelul șefilor de stat ucrainean și chinez, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost catalogată de unii analiști drept un „eveniment istoric”.

Totuși, pacea pare încă departe, deși președintele Xi Jinping a lăsat de înțeles că țara sa o dorește și e gata să se implice pentru asta.

Director al Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Silviu Nate a explicat, pentru SunMedia, de ce China nu e neapărat credibilă în acest demers, chiar dacă Beijingul are unele interese directe în Ucraina.

Prima discuţie telefonică dintre Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, de la invadarea Ucrainei, a fost privită cu un oarecare optimism în cancelariile vest-europene, dar și la Bruxelles și Washington.

Atât reprezentanții Comisiei Europene, cât și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA, au salutat convorbirea telefonică dintre cei doi șefi de stat și au apreciat că există un element cu adevărat pozitiv, faptul că sunt menținute canalale oficiale de comunicare și că există astfel de inițiative pentru pace.

Însă președintele Zelenski a fost primul care a agitat steagul optimismului cu un mesaj pe Twitter: „Am avut o convorbire telefonică îndelungată și consistentă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale.”

Citește și: Război și pace: situație explozivă între China și Taiwan. Analist militar: „Totul depinde de alegerile din SUA și din Taiwan”

Deși nici Zelenski și nici Xi Jinping nu au oferit niciun fel de detalii despre discuția lor privată, Serhi Nikiforov, purtătorul de cuvânt al liderului ucrainean, a scris pe Facebook că cei doi președinți au avut o discuție de aproape o oră. Postarea sa a fost preluată de toate agențiile de presă.

Ecoul a ajuns imediat la Bruxelles: „Uniunea Europeană a încurajat întotdeauna China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să împărtăşească responsabilitatea mondială de a face să fie respectate Carta Naţiunilor Unite şi principiile dreptului internaţional”, a fost mesajul diplomat al Comisiei Europene, care a mai adăugat că aşteaptă mai multe detalii asupra acestei iniţiative.

Peste Atlantic, reacția a fost una asemănătoare. „Considerăm că este un lucru bun. Sunt doi lideri suverani și ne bucurăm să vedem că au vorbit”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA,  citat de agențiile internaționale de presă. Nici el nu a uitat însă să adauge că nici Zelenski și nici Jinping nu au făcut publică discuția și a evitat să comenteze dacă aceasta poate conduce la o iniţiativă, o propunere sau un plan de pace serios.

De ce analiștii nu sunt impresionați

Dacă la nivel oficial semnalele au fost pozitive, analiștii politici par mai degrabă rezervați. Asta și pentru că China nu a condamnat oficial invadarea Ucrainei de către Rusia, ba chiar a semnat mai multe înțelegeri cu Moscova, în tot acest timp.

Chiar dacă Beijingul a refuzat să-l ajute pe Vladimir Putin cu arme, chinezii au lăsat în tot acest timp impresia că ar fi mai degrabă de partea Fecerației Ruse, deși nu au făcut mai nimic în sprijinul Kremlinului, ci doar s-au limitat la unele declarații critice la adresa Occidentului. De altfel, în opinia liderilor chinezi SUA ar fi principala vinovată pentru războiul din Ucraina și nu Rusia.

Printre analiștii mai degrabă reținuți se numără și Silviu Nate (foto), director al Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu o importantă expertiză în domeniul științelor politice, relațiilor internaționale și studiilor de securitate.

Însă și profesorul sibian consideră că situația este mai complexă decât ar putea să pară la prima vedere.

„Eu, de regulă, privesc cu scepticism toate ideile Chinei și tot ce înseamnă dialog, pentru că nivelul de predictibilitate în relații este foarte scazută, și atunci de la declarații până la anumite fapte mai e mult.

Iar una dintre tendințele pe care eu le observ la nivel regional este că Asia Centrală, Caucazul sunt zone noi vizate de influența geo-economică în primul rând pentru China și într-o oarecare măsură și Ucraina poate deveni un obiectiv apetisant în conectarea Chinei cu restul Europei”, consideră Nate.

Interesele Beijingului în Ucraina

Mergând mai departe pe acest fir, China ar putea să vadă oportunități importante în procesul de reconstrucție al Ucrainei, după încheierea războiului. Asta cu atât mai mult cu cât Beijingul nu a renunțat la planul său de a dezvolta și mai mult relațiile comerciale cu statele europene.

„Aici e un subiect despre care nimeni nu vorbește, nu știu câți se uită spre el. China va fi un contributor important la reconstrucția Ucrainei. Nu știm ce scenariu economic va urma în Europa și nu numai în Europa. Valurile de alegeri care urmează și în SUA și în Europa vor încuraja investiția și plasarea de bani în Ucraina și atunci e posibil ca Occidentul în prima faza să nu fie atât de dispus să deconteze nota de plata privind reconstrucția Ucrainei la o anvergură prea mare. Atunci, China ar putea deveni un game changer pe chestia asta.”

Citește și: Pericolul axei Beijing – Moscova. Profesor român la Universitatea Johns Hopkins: Rusia și China vor lucra pentru a slăbi bazele ordinii liberale internaționale

Deocamdată, spune el, nu este clar în ce măsură Ucraina și-ar dori să intre cumva și în sfera de influență chineză. În contextul delicat în care se află Kievul, cu un război distrugător pe teritoriul său, este normal ca ucrainenii să ia în calcule orice variantă și să accepte orice fel de sprijin.

„Trebuie să vedem și ce își dorește președintele Volodimir Zelenski, care a fost și este susținut de Occident și în același timp tot discursul lui pe parcursul a mai mult de un an de invazie a fost foarte precaut vizavi de Beijing. Și noi știm că, în raport cu Occidentul, și-a permis să mai fie și obraznic, și de multe ori foarte incisiv. Deci sunt niște variabile care încă nu ne dau răspunsuri concrete, dar ne ridică o serie de întrebări”, mai spune el.

Ucrainenii, mai amabili cu China chiar decât cu SUA

De altfel, în ultimul an, oficialii ucraineni au fost în repetate rânduri critici chiar la adresa unor țări din Occident, cărora le-au reproșat faptul că nu ar sprijini suficient Ucraina. Doar două țări au fost scutite de astfel de critici din partea diplomației de la Kiev: China și Israelul. Inclusiv Statele Unite ale Americii au fost criticate, în unele momente, deși ajutorul dat de administrația Biden a depășit 50 de miliarde de euro, bani și arme. Profesorul sibian a remarcat și el faptul că China nu a fost niciodată criticată de către ucraineni.

„Nici măcar cu Statele Unite n-au lucrat cu pensetă. Chiar și acolo și-au exprimat nemulțumirile, nevoia de ajutor. Au fost destul de direcți. În schimb, în ceea ce privește relația cu China a existat o precauție majoră.

Și e interesant dacă Kievul vede China un actor fundamental, un actor capital pentru tranșarea situației dintre Rusia și Ucraina. E interesant. Nu e foarte clar ce vrea Kievul din această perspectivă”, explică el.

Dacă China are numeroase investiții în Ucraina, iar companiile chineze au investit cu precădere în agricultura ucraineană, este normal ca Beijingul să își dorească să-și protejeze cumva aceste investiții. Însă nu este singurul aspect de luat în calcule, spune Nate.

„Mai este un indicator important: după Rusia, cel mai mare furnizor de armament până la declanșarea invaziei pentru China, a două piață de unde China cumpăra armament era Ucraina. Deci interdependențele economice sunt destul de puternice între cele două state. Foarte probabil, ele vor continua și în procesul de reconstrucție se vor reflectă relațiile comerciale mai vechi cumva într-o relație nouă.”

Ucraina vs. BRICS

Totuși, Silviu Nate e sceptic în privința unei apropieri între Ucraina și statele BRICS, în condițiile în care Kievul și-a exprimat dorința de integrare europeană și euroatlanitcă.

„Trebuie să vedem. E greu. E posibil cumva ca Ucraina să cocheteze cu opțiuni, să vadă ce poate să îi ofere China, sub ce formulă. Noi aici percepem China cu o anumită doză de scepticism. Știți care e cea mai mare temere a mea pe termen lung, dar cam evit să o spun:

China, și prin proiectul Belt and Road (Noul drum al mătăsii), dar și prin altele, încearcă într-o oarecare măsură să apropie Georgia și Turcia pentru a-și facilita accesul spre Marea Neagră și mai departe spre Europa.

Dacă și Ucraina ar întra într-o ecuație de interes validată, adică va intra într-un joc comercial mai pregnant și se va conecta prin diverse rute cu China, am avea o situație destul de complicată, în sensul că piciorul chinez aici va câștiga mai multă influență nu doar economică, ci și de altă natură”, avertizează Nate.

El detaliază și jocul pe care l-ar putea face China în această zonă a Europei, în Ucraina în particular, dar și modul în care ar putea pune problema, inclusiv în raport cu Taiwanul. Iar China ar putea fi tentată chiar să negocieze cu SUA pe tema Ucrainei, presupunând că ar reuși să își extindă și mai mult influența asupra Kievului.

Până unde e dispusă China să-l sprijine pe Putin. Expert: „N-au de gînd să schimbe ordinea mondială”

„În acest scenariu, China ar câștiga active geopolitice pe care le-ar putea vedea într-un viitor de 10 ani ca pe o formă de compensare geopolitică în raport cu Taiwanul. Așa ar putea să spună: «A, vă deranjează că noi suntem aici, în Marea Neagră, și că avem atâta influență? Uite, suntem dispuși să facem un pas în lateral, dar condiția noastră este să vă schimbați politica față de Taiwan».  Americanilor să le spună asta, evident”, încheie Silviu Nate.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău