Cresc tensiunile în zona Indo-Pacific, iar Taiwanul este practic înconjurat de flota de război a Chinei. Există voci care prevestesc un război de proporții, iar printre experții care cred că se va întâmpla acest lucru se află și un român.

SunMedia a discutat cu doi cunoscuți politologi și cu un general în încercarea de a afla ce se întâmplă în realitate în Pacific și ce ar putea să oprească un conflict în zonă.

China pare decisă dacă nu să atace Taiwanul cel puțin să facă o nouă demonstrație de forță, astfel că o bună parte din flota navală chineză se află în jurul insulei considerată „rebelă” de către Beijing. În replică, mai multe nave americane de război se află în zonă, iar de la Washington mesajul e unul singur: „Ne vom apăra aliatul (Taiwan)!”

Iar lucrurile par că se complică: „China e gata de război”, a atenționat ministrul de externe al Taiwanului. Totuși, mulți experți mizează pe faptul că China nu va intra într-un război potențial mondial (și nuclear), dar care ar însemna ruinarea economiei sale. Dar cât de dependentă e China de relațiile economice cu Occidentul și în ce măsură asta ar opri-o să declanșeze un război în Taiwan? Pe cealaltă parte, cât de dependent e Occidentul de relațiile cu China ca să închidă ochii la ce se întâmplă în Taiwan, dacă chinezii atacă?

Vor încerca să ne răspundă doi cunoscuți politologi – Cristian Pîrvulescu și Valentin Naumescu, dar și un generalul Cristian Barbu.

Naumescu vede război, mai devreme sau mai târziu

Valentin Naumescu (foto), profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, și președintele ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană), un think-tank al cărui scop este promovarea prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, este printre cei care crede că un conflict între SUA și China este inevitabil. Nu neapărat acum, dar mai devreme sau mai târziu există toate elementele pentru o asemenea confruntare.

Printre lucrările sale se numără și cartea „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea”.

Citește și: Se va transforma Taiwan într-o Ucraină a Asiei? Cum ar putea evolua relația cu China

În prezent, spune el, ne aflăm într-un fel de război rece, asemănător cu cel încheiat în 1990. Există însă o diferență: pe durata Războiului Rece dintre lumea occidentală și fosta Uniune Sovietică, China a fost neutră, ba chiar mai apropiată în multe momente de SUA, deși la Beijing exista și atunci un regim comunist.

Diferendurile dintre fosta URSS și China, dar și politica abilă americană începând cu cea a administrației Nixon, care a știut să se apropie de Beijing, a făcut ca cele două state comuniste – China și URSS – să fie rivale și să nu formeze o alianță. Azi, lucrurile stau cu totul altfel, chiar dacă între Rusia lui Putin și China lui Xi Jinping nu există tratate militare. Însă nici Statele Unite nu sunt singure în zona Indo-Pacific.

„Să spunem, prietenia sino-rusă este cimentată de elementul comun și anume opțiunea anti-americană, anti-occidentală.

Ei bine, la fel funcționează și alianțele Statelor Unite în Asia și în Indo-Pacific, pe opțiunea anti-chineză sau împotriva pericolului expansiunii chineze pe care încep să o aibă din ce în ce mai multe state din acest bazin indo-pacific. Deci așa funcționează alianțele, sistemul de alianțe.

Așa a funcționat și în etapa primului război rece, în anii 60-70, și așa se pare că funcționează și acum, doar că nu mai este împotriva Uniunii Sovietice, ci este împotriva Chinei”, explică profesorul clujean.

Critici dure la adresa lui Macron

El a criticat dur ultimele declarații făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, după vizita făcută la Beijing. Atunci, șeful statului francez a afirmat că Europa ar trebui să rămână neutră în privința Taiwanului și să nu urmeze nici China, dar nici SUA. Declarația lui Macron a fost una extrem de neinspirată și nu a făcut decât să decredibilizeze Uniunea Europeană, a criticat Naumescu.

„În numele cui a vorbit oare Macron, în și după vizita din China, spunând că «nu trebuie să alegem o tabără sau alta (adică SUA sau China) în chestiunea Taiwanului»? Când lumea începe tot mai clar să se împartă în două blocuri, cel al democrațiilor și cel al dictaturilor revizioniste, europenii să stea să se mai gândească dacă e bine sau nu să fii de o parte sau alta a viitoarei ordini bipolare?”, se întreabă Naumescu.

În acest fel, nu doar că Macron ar fi decredibilizat Uniunea Europeană, dar ar fi încurajat China să recurgă la gesturi provocatoare față de Taiwan.

„Nu cred să existe vreun discurs mai eficient de decredibilizare a UE, de anulare a ideii politicii bazate pe valori, decât pretinsa «opțiune neutră» și tot mai confuza «autonomie» europeană despre care vorbește, în multiple sensuri, președintele Franței. Abia ce încercau să ne convingă că autonomia UE nu înseamnă decuplarea de SUA și o ipocrită neutralitate în conflictul provocat de dictaturile orientale revizioniste…”

Valentin Naumescu amintește și faptul că președintele francez a declarat și în trecut că „NATO este în moarte cerebrală”.

„Dacă SUA ar judeca la fel în Războiul lui Putin din Europa, cum ar fi, domnule Macron? Să nu aleagă SUA nicio parte? Sau poate ați fi fost mai liniștit și mai confortabil cu «negocierea unei ordini de securitate europene care să țină cont de îngrijorările și interesele Rusiei» și dacă tot ne spuneați în noiembrie 2019, cu doar doi ani și trei luni înainte de invazia Rusiei, că «NATO este în moarte cerebrală? (Acum înțelegem ce voia să spună și de la cine s-ar fi tras moartea cerebrală» a NATO).”

Citește și: Pericolul axei Beijing – Moscova. Profesor român la Universitatea Johns Hopkins: Rusia și China vor lucra pentru a slăbi bazele ordinii liberale internaționale

În opinia sa, Emmanuel Macron riscă să facă mult rău Uniunii Europene și să o blocheze. „În dorința de a fi și el important pe plan global, Macron se simte dator să iasă în evidență spunând prostii care nu fac decât să încurce și mai rău relațiile între statele europene. Ceea ce știam de mult că este anti-americanismul francezilor, dar măcar era așa, de vodevil, începe să ia formele politice deranjante ale pretinsei reprezentări a Uniunii Europene.

Nu, Președintele Franței nu vorbește în numele Uniunii Europene. Iar dacă va forța o poziție a UE pe această temă, mă tem că tot ce poate obține este blocarea UE într-un scandal steril, fără nicio decizie, care să arate că, de fapt, UE nu există ca actor global (mare putere) în sistemul relațiilor internaționale”, a adăugat politologul.

În opinia sa, o poziție corectă a avut președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Macron ar suferi de sindromul adolescentului nerecunoscut ca adult.

„Mult mai bună, mai clară, mai hotărâtă, mai articulată mi s-a părut Ursula von der Leyen. Nu mi-e clar deocamdată dacă Macron suferă de sindromul adolescentului nerecunoscut ca adult și neluat în serios, (deși se apropie de jumătatea celui de-al doilea mandat) sau vrea doar să spună lucruri mai mari decât el?”, a încheiat Naumescu.

Pîrvulescu e mai optimist

Dacă Valentin Naumescu crede că ne îndreptăm inevitabil spre un conflict în zonă, mai optimist este politologul Cristian Pîrvulescu (foto). În opinia sa, războiul poate fi evitat. În opinia sa, atât SUA cât și China sunt vinovate pentru escaladare situației.

Cristian Pîrvulescu amintește și de episodul balonului de spionaj, care a făcut ca tensiunile sino-americane să explodeze.

„Statele Unite ale Americii au escaladat tensiuni într-un moment în care Blinken trebuia să mergă la Beijing folosind prilejul acelui balon de spionaj. Acum ne asigură că balonul era de spionaj, că au putut să identifice aparatura de spionaj, că au obținut tot felul de informații foarte interesante.

Nu știu de ce aveau nevoie chinezii de baloane de spionaj și nu erau suficienți sateliții. Nu au reușit să ne explice în mod convingător care ar fi utilitatea baloanelor de spionaj. Dar dincolo de asta, este clar că în ambele capitale există oameni care sunt interesați să susțină retorica conflictului. D

acă despre Xi Jinping putem spune că va mai guverna ceva vreme, despre Biden nu suntem la fel de siguri. Deci impredictibilitatea este de partea americanilor, nu de partea Chinei”, spune profesorul bucureștean.

În opinia sa, China nu intenționează, cel puțin în acest moment, să provoace un război și ar vrea ca mai degrabă să pună mâna pe Taiwan prin mijloace politice, prin partidele taiwaneze apropiate Beijingului, și nu prin război.

„Să nu credem că China este interesată de o confruntare directă militară cu Statele Unite ale Americii. Pentru că dinamica economică chineză funcționează în favoarea Cinei și nu în favoarea Americii”, mai spune Pîrvulescu.

De altfel, China este mai degrabă izolată în zonă, spune cunoscutul politolog, în vreme ce Statele Unite au închegat un sistem puternic de alianțe, în zonă. Acest lucru face ca Beijingul să se gândească de două ori înainte să acționeze, mai ales că în această perioadă a pierdut până și sprijinul vechilor aliați precum Vietnam.

„Din punct de vedere al alianțelor, aici întotdeauna Statele Unite au avut această formidabilă inteligență strategică și diplomatică de a avea alianțe. Sistemul de alianțe al Statelor Unite în lume este, practic, de departe cel mai puternic. Nici nu se compară cu nici o altă mare putere.

Nici Rusia, nici China nu au, practic, alianțe. Și e vorba și de alianțe la nivel global și de alianțe la nivel regional. Statele Unite sunt foarte active și foarte eficiente și în ceea ce privește alianțele regionale. Chestiunea este, de fapt, cunoscută. La un moment dat chiar și în cărțile lui Henry Kissinger despre China, el fiind foarte bun specialist, observă acest avantaj competitiv enorm pe care îl are America în fața Chinei, de a avea un cerc, practic, de aliați în jurul Chinei.

Dacă ne gândim la cei tradiționali din epoca războiului rece precum Japonia, Coreea de Sud, mă rog, chiar Australia venind spre sudul Asiei, până la cei mai noi”, mai spune cunoscutul politolog.

Ce așteaptă China

Apreciatul general Cristian Barbu (foto), consilier al miniștrilor Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, crede că  aparent ne îndreptăm într-adevăr spre o confruntare în Marea Chinei de Sud. Totuși, aceasta nu ar fi inevitabilă. Motivele sunt simple.

Deocamdată cel puțin, deși este cea mai numeroasă armată din lume, armata chineză nu ar riscă un război cu SUA. Chiar dacă armata Chinei este mult mai puternică și mai bine dotată decât în urmă cu 10-15 ani, este încă inferioară armatei americane.

Aviația chineză, dar și flota de război a Beijingului nu ar  avea șanse într-un război cu Statele Unite și cu aliații săi din Indo-Pacific. Și ar mai două argumente, spune reputatul general.

„China a urmărit cu atenție războiul din Ucraina și a putut să constate că deși pe hârtie rușii erau net superiori, în realitate, pe front, este un echilibru aproape total de forțe. Ori Beijingul știe că Taiwanul este foarte bine înarmat și știe că și dacă ar reuși să ajungă pe teritoriul Taiwanului ar avea de înfruntat o rezistență acerbă.

Taiwan este suficient de bine înarmată și are chiar planuri ca în cazul în care va fi atacat să opună o rezistență puternică încă din largul mării, susținută de trupele americane”, adaugă generalul.

Și nu numai atât. China știe prea bine că anul viitor vor fi alegeri atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Taiwan. Ar fi suficient ca rezultatele să fie convenabile Beijingului doar în una dintre cele două țări pentru ca lucrurile să se schimbe diametral și să nu mai aibă niciun motiv să atace.

„Dacă în SUA ar ieși republicanii, chiar dacă în timpul lui Trump America a fost fermă cu Beijingul, acum lucrurile s-ar putea schimba și s-ar putea discuta și negocia multe. Republicanii vor să se concentreze pe problemele interne ale Statelor Unite ale Americii și nu să se implice în războaie.

Și mai e o discuție. Vor fi alegeri și în Taiwan, tot în 2024. Există un partid în Taiwan care susține reunificarea cu China, iar acest partid nu stă rău în sondaje. Iar dacă acest partid ar câștiga alegerile, China ar avea Taiwanul fără să tragă niciun foc de armă, așa că de ce să pornească de pe acum în lupte care ar face victime și ar ostiliza populația Taiwanului?”, a încheiat reputatul general.

Citește și: Până unde e dispusă China să-l sprijine pe Putin. Expert: „N-au de gînd să schimbe ordinea mondială”

 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău