E prea mult ce se întâmplă în țara asta, fără ca cineva să răspundă. E dezmăț în instituțiile publice. O corupție generalizată, o bătaie de joc față de banul public, față de cetățenii de bună-credință.

Cetățeni care, pur și simplu, muncesc până la epuizare pentru a-și plăti taxele din care se lăfăie un întreg sistem bugetar obez și mereu înfometat, format, în cea mai mare parte, din pile, neamuri, amante, prințișori. 

Dacă ești un om la locul tău, nu ai absolut nicio șansă să trăiești nechinuit în țara asta. Niciuna. La orice pas, când interacționezi cu oamenii statului, își vor bate joc de tine, te vor umili și, dacă te ambiționezi și ai putere să te lupți cu ei, îți vor face viața un calvar. 

A mai trecut o zi în care șeful Poliției Române, Benone-Marian Matei, e încă în fotoliul lui călduț, după nenorocirea de la 2 Mai, în care doi tineri au fost uciși din cauza unui blat criminal dintre polițiști și șoferul de 19 ani. 

A mai trecut o zi în care Bogdan Despescu, secretarul de stat din MAI care are atribuții în privința Poliției Române, având în fișa postului ordinea și siguranța publică, e de neclintit din funcție. 

A mai trecut o zi în care Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța, e în continuare pe poziție, deși polițiștii din subordinea lui au contribuit la moartea celor doi tineri, închizând ochii la absolut toate ilegalitățile comise de șoferul Vlad Pascu, între care deținerea de droguri sau lipsa RCA-ului mașinii. 

Președintele Iohannis, când se uită la cazul ăsta înfiorător, oare ce părere are? Sunt în regulă Glugă, Despescu și Benone Matei, nu? Arată bine sistemul condus de ei, nu?

Mă întreb dacă în țara asta lucrurile se mai rezolvă doar ieșind sute de mii de oameni în stradă? Doar dacă lumea își iese din fire și începe o presiune publică până când măcar ceva-ceva cedează din acest sistem de stat criminal? Oare de asta este nevoie acum, pentru ca cineva să fie clintit din funcție?

Mă gândesc la părinții celor doi tineri uciși la Constanța, oamenii sunt, cu siguranță, devastați. N-ai cum să-ți revii după așa ceva, să mai fii vreodată întreg. Acești oameni vor trebui, de aici înainte, să facă față nu doar suferinței teribile, ci și acestui întreg sistem criminal care l-a ajutat pe Vlad Pascu să scape de lege. 

Aflăm că tânărul a avut, până acum, două dosare penale pentru deținere și consum de canabis, ambele clasate. Primul s-a clasat pentru că avea 13 ani și nu răspundea penal. Al doilea i s-a deschis când avea 18 ani, dar s-a clasat, procurorul invocând, între altele: „Circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei.“ 

„O atitudine sinceră”, vă dați seama, în condițiile în care mai exista un dosar penal (primul clasat), dar și contul de Instagram al șoferului, plin cu mesaje de tipul „drogurile sunt viața mea” sau „Oxicodona este viața noastră. Noi nu suntem toxicomani, noi suntem oxicomani”. Orice polițist și procuror de bună-credință, care ar fi vrut să știe pe cine au în față, ar fi avut acces la multe informații publice care arătau că Vlad Pascu avea probleme grave. 

Însă nimeni nu a vrut să vadă nimic. Toți au închis ochii, până s-a ajuns la morții de acum.

Convingerea mea este că părinții lui Vlad Pascu, plini de bani și cu încrengături dubioase cu interlopii, au „cumpărat” tot sistemul. Inclusiv polițiști și procurori. 

Cu toți acești ticăloși care au știut clar ce e cu băiatul ăsta, ce pericol reprezintă și pentru el, și pentru cei din jur, acoperindu-l de fiecare dată, vor trebui să lupte părinții celor doi tineri uciși în accident. 

Nu știu cum și dacă acești oameni vor rezista durerii, sper doar să își găsească puterea. Dar ce știu e că, dacă noi toți nu ne trezim odată din adormirea în care am căzut de mulți ani, sistemul ăsta ne va îngropa pe toți. Cine va mai putea va fugi unde va vedea cu ochii. Cine nu, acela va slugări aici și va înghiți toată bătaia de joc.

Revin însă la președintele Iohannis. Oare cum e să privești pe geamul de la Cotroceni, în timp ce țara ta e ucisă de un sistem de stat care a bătut palma cu infractorii, iar tu să nu vezi nimic? Să nu auzi nimic. Să închizi ochii la fel ca toți cei care fac parte din acest sistem de stat criminal.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău