Orice miroase a teocrație fundamentalistă reprezintă o primejdie pentru valorile liberale. Benjamin Netanyahu a flirtat și continuă sa flirteze cu partide care detestă incluziunea și diversitatea. Nu am afinități valorice cu personajul. Dar Israelul nu este o dictatură.

Ne plac sau nu, nimeni nu pune la îndoială onestitatea alegerilor din Israel. Iată câteva motive pentru care e bine să nu ne grăbim în a ne da cu presupusul despre lucruri pe care le cunoaștem prea puțin. 

Explozia de la Spitalul Ahli din Gaza a generat un tsunami de indignare. Nu împotriva violenței în sine, indiferent cine e vinovatul, ci împotriva Israelului.

Prezumția de nevinovăție a fost ignorată. Obligația argumentării factuale a fost uitată cu desăvârșire.

Un autodesemnat tribunal al internetului a decis. Oricâte probe s-ar aduce în favoarea judecării obiective, sentința a fost dată pe bază de bullying.

Oricine apelează la rațiune e acuzat fie că este evreu, fie că s-a pus în slujba „evreimii mondiale”. Ies la suprafață din subteranele urii nu doar teroriștii, ci si simpatizanții lor. Ce simt? Titlul acestui text vorbește de la sine.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău