Revoluția română din decembrie 1989, singura violentă, singura unde regimul a recurs la masacru împotriva populației civile (peste 1.100 de morți), a avut neîndoios un caracter anticomunist, chiar dacă unii dintre profitorii acestui moment crucial au negat și neagă acest lucru.

Născută din disperare socială și revolta morală, Revoluția a căpătat cu o viteză fulgerătoare o orientare categorică și fățisă de repudiere nu a unui vag definit totalitarism, ci a comunismului din România, în toate înfățișările sale, inclusiv cele „reformiste”. 

Citez din Concluziile Raportului Final al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste: „Deoarece N. Ceaușescu și clica sa ajunseseră să fie identificați cu comunismul ca regim și ca ideologie (PCR-Partidul, Ceaușescu, România), era normal ca această revoltă populară să dobândească rapid un caracter anticomunist.

La fel de previzibilă fost reacția panicată și agresivă  a nomenclaturii renăscute  (de fapt, niciodată complet distrusă). Deturnarea caracterului anticomunist al Revoluției din decembrie 1989 au constituit acte deliberate de asfixiere a pluralismului democratic și tentative de instaurare a unui regim autoritar, de tip dictatorial”. (ediția Humanitas, p. 777)  

Nu discut aici cât a fost revoltă spontană (reală) și cât complot (tot real) în ceea ce s-a petrecut în acel însângerat decembrie. Este însă limpede că acțiunile forțelor anticomuniste, resurecția partidelor istorice, renașterea societății civile au provocat reacția brutală și perfidă a birocrației comunist-securiste, coalizată în jurul lui Ion Iliescu, devenit portdrapelul uzurpării de tip perestroikist a Revoluției. 

Departe de a fi un Imre Nagy sau un Dubcek, Iliescu a preferat atunci să joace rolul minabil al „despotului luminat”. O mare parte a românilor (mă refer la cei informați și imuni la propaganda fesenistă) au refuzat să accepte asemenea tertipuri bolșevice.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău