După ce a mulțumit Congresului American pentru ajutorul trimis Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor americani că „nu este suficient”. Președintele ucrainean le-a explicat celor din Congres că aprobarea acestor ajutoare nu trebuie privită ca un act de caritate, ci ca o investiție în democrație.

Zelenski a transmis un mesaj puternic, folosind un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor, le-a spus ca Ucraina este „alive and kicking”. Pentru a mări impactul emoțional al mesajului său, liderul de la Kiev s-a folosit eficient de simboluri, făcând referire la diferite momente de cumpănă din istorie. La nivel de impresie artistică și impact emoțional, discursul ținut într-o engleza fluentă și-a atins scopul, drept dovadă și reprizele lungi de aplauze care au întrerupt din când în când discursul sau.

Dar Zelenski nu s-a dus în Statele Unite ca să fie aplaudat. Putea să facă acest lucru prin video-conferință.

După cum bine observă The Economist în ”Editor’s Note” din 22 decembrie, președintele Ucrainei nu a avut cu el o „listă de cumpărături” pe care să încerce să o obțină de la americani. Nici nu era nevoie, având în vedere ca exista o comunicare excelentă la nivel operațional intre americani și ucraineni.

Editorialiștii de la New York Times au remarcat, printre rânduri, în discursul președintelui Zelenski, și îngrijorările acestuia pentru anul următor. Oficialii ucraineni știu foarte bine că alungarea invadatorilor ruși de pe teritoriul țării lor este un proces de lungă durată și nu este ireversibil în acest moment. Sprijinul de care s-a bucurat pană acum Ucraina este rezultatul unei cooperări între multe state. Însă cea mai mică fisură în alianța statelor susținătoare devine o problemă serioasă pentru ucraineni. Iar Rusia știe foarte bine să fie răbdătoare, să aștepte și să profite de orice oportunitate care ar putea să apară.

Citește și: Ioan Stanomir: Dacă Rusia câștigă, Europa de Est poate fi folosită ca monedă de schimb

Dincolo de simbolistica vizitei, programată în preajma Crăciunului, Zelenski a știut că acum este momentul să facă o impresie bună și să câștige de partea sa și mica, dar vocala minoritate republicană care consideră că banii alocați Ucrainei pot fi mai bine investiți acasă, în consolidarea graniței sudice a Statelor Unite. Din ianuarie, majoritatea în Camera Reprezentanților va fi deținută de republicani, iar în timpuri grele este bine să ai cât mai mulți prieteni.

Zelenski a vorbit și despre rolul pe care Iranul începe sa îl joace în confruntarea din Ucraina. A introdus subtil în discuție ideea că acesta nu este doar războiul Ucrainei, ci este și războiul împotriva unui stat pe care Washingtonul îl consideră ca fiind sponsor al terorismului.

Mesajul președintelui ucrainean a vorbit și despre greșeala pe care Ucraina și susținătorii săi ar putea să o facă: să îi dea lui Putin timp să se regrupeze și oportunitatea de a folosi iarna ca pe un aliat. Pentru Putin acesta ar fi un cadou minunat de Crăciun. 

Citește și:

Antioccidentaliștii sau putiniștii mai „soft”

Războiul din Ucraina, rezistența și puterea presei. Corespondență din Chișinău

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău