Am spus-o și o repet. Opusul clarității morale e paralizia simțului realității, igrasia amorală, complacerea în „stați să vedeți”, FSB e criminal, dar nici FBI nu-i „ușă de biserică. Sunt lucruri care trebuie afirmate răspicat, fără ocolișuri, paranteze și ambiguități: Regimul putinist este unul fundamental mincinos.

Totul este fabricație, născocire, joc de oglinzi. Totul este fals, ipocrit, specios. Vorbesc aici despre o dictatură teroristă, o profitocratie cleptocratică și parazitară care își anihiliează oponenții interni și organizează masacre în masă împotriva civililor ucraineni.

Are la dispoziție un aparat propagandistic cel puțin la fel de vicios și de pervers precum cel din vremea lui Andrei Jdanov și Mihail Suslov. Să încerci sa „nuanțezi” aceste adevăruri factuale e o poltronerie dezgustătoare. O infamie.

Nu se poate purta o discuție rațională cu cei care disprețuiesc rațiunea.

Pentru Vaclav Havel, coșmarul postcomunist consta în supremația cinismului, a nemerniciei și a demagogiei. Sunt cele trei patologii (la care, firește, se adaugă și altele, precum fariseismul, oportunismul, parvenitismul, lichelismul) care, asemeni unor paraziți, blochează necesara transparență democratică.

În absența limpezimii morale, spiritul democrației se sufoca. Spun spiritul democrației în sensul lui Max Weber din cartea esențială a sociologiei moderne, „Etica protestantă și spiritul capitalismului”.

Da, chiar exista un Geist der Demokratie, nu e o nălucire, o himera. Nu e vorba nici de purism, de rigorism, ori de absolutism etic. E vorba de pudoare, de bun-simț, de buna socotință.

Claritatea morală înseamnă asumarea eticii responsabilității. Trăim în plină criză a noțiunii de adevăr.

Nu pentru ca adevărul obiectiv n-ar exista, ci pentru ca prestidigitatorii relativiști și-au făcut o profesiune din a-l schilodi, a-l ponegri și a-l desfide drept un idol fals. Să ne regăsim busola și să ne străduim să nu confundăm punctele cardinale. Doar de noi depinde ca haosul sa nu se eternizeze.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții. 

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău