Comuniștii și fasciștii susțin Rusia putinistă. Primii, zicând că se împotrivesc „naziștilor” ucraineni. Ceilalti, pretinzând că se opun Occidentului, acuzat a fi decadent, blazat, debusolat, „efeminat”, pe scurt, în putrefacție.

În realitate, Rusia putinistă este un imperiu/reality show bazat pe PR kaghebist, cu costume și măști mereu schimbate, dar în mod constant pedalând pe mituri și simboluri menite să excite și să mobilizeze „masele”. Sunt alcooluri tari pe care mulți le consumă pe stomacul gol.

În România, cripto-dughiniștii sunt suveraniști și deplâng catastrofa identitară. De la dughinistul afișat de Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, (de)formator vreme de decenii a generații de sociologi, au preluat tezele despre „națiunile proletare” și despre „straturile suprapuse”, fără rădăcini și fără patrie.

Citește și: Alfabetul Luminilor

Ethnosul e brazda eternă, sistemul vascular amenințat de venetici, de alogenii „pripășiți pe-aici”. Azi ni se vorbește despre „Sudul global” umilit și spoliat de cosmopolitismul „murdar materialist”.

Umbra lui Soros ca încărnare a „capitalismului jefuitor”, planează malefic, în acest scenariu paranoic, peste întreaga planetă. Este un apocaliptic nor radioactiv. Sunt acolo, de aici și de dincolo, Pavel Coruț cu bubulii, CV Tudor cu ungurii care mănâncă carne crudă de sub sea, Radu Theodoru și Ion Coja cu al lor delir antisemit, protocroniștii de ieri și de azi, Claudiu Târziu și revista Rost, Neamțu, Platon, Lavric, Ghilezan, Capsali, Simion.

Plus denunțarea europenismului sincronist pentru că, ni se spune, Europa e incurabil bolnavă și ei, catehonții Noului Bizant, trebuie să apere sistemul imunitar al civilizației etnic pură. Altminteri, vom fi sclavii Marii Resetări poruncită de știti voi cine.

P.S.: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a radicalizat mișcările populiste încurajate și sprijinite de Kremlin. Este important să distingem între insatisfacțiile reale și cele construite artificial. Mă gândesc la AUR și demagogia crucilor și troițelor. În momentul acesta, când România trăiește o erupție de indignare antipesedistă, AUR se ocupă de morminte și cimitire.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

1 COMENTARIU

  1. REINCARNAREA LEGIONARISMULUI SUB FORMA A.U.R ista. Mai bine zis aiurista. Teoreticianul iON COJA bate campii lui antimeti. In engleza l-as numi :turncoat si-a intors haina pe dos din ROSU comunist in VERDE Quasi-legionar.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău