Mai nou, premierul populist, xenofob, rasist și pseudoconservator al Ungariei împarte națiunile lumii în „țări” și „slabe”. Este o falsă dihotomie menită să justifice agresiunea putinistă și alte asemenea criminale isprăvi iliberale.

Extinderea UE nu a fost și nu este inevitabilă. E vorba de decizii omenești, nu de determinisme „inexorabile”. Proiectul Europei Unite este înrădăcinat în conștientizarea efectelor catastrofale ale ideologiilor excluziunii și intoleranței. UE afirmă valorile incluziunii și diversității.

Trei dintre părinții fondatori erau creștin-democrati. Dar nu se băteau cu pumnul în piept cu al lor creștinism și susțineau statul secular de drept.

De peste două decenii, Viktor Orban și camarazii săi coboară în direcția funestă a etnocrației xenofobe. Cel desemnat ca Străin este demonizat. Idealul este comunitatea Blut und Boden. În interbelicul românesc, se scria masiv și nefast despre „glasul sângelui” și „porunca vremii”.

UE înseamnă primatul spiritului deschis asupra brazdei mitologice și metapoliticii tribaliste. Unora ca Viktor Orban, acest spirit liberal le repugna. Dar UE nu are motive să se lase intimidată de micul faraon budapestan. Trăncăneala isteroidă despre „agenții LGBT” care încearcă să pătrundă în grădinițe și școli este doar un exemplu de delir demagogic și de instrumentalizare cinică a celui mai jos și josnic numitor comun.

UE este un club. Are reguli de primire și norme de comportament. Tropăitul, grohăitul, râgâitul, flatulența etc sunt inacceptabile. Un scriitor maghiar a spus în chip memorabil: „Vacile și antisemiții nu se primesc în casă”. Nici în sufrageria UE.


Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la University of Maryland și autor a numeroase cărți despre totalitarisme, ideologii, utopii și revoluții.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău