Inițiativa cetățenească europeană pentru un mediu fără tutun și prima generație europeană fără tutun până în anul 2030 a fost lansată luni, 16 ianuarie 2023

Inițiativa cetățenească europeană este o modalitate unică prin care cetățenii Uniunii Europene se pot implica activ în procesul de elaborare a politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să propună noi acte legislative. Dacă în decurs de un an inițiativa obține 1 milion de semnături, Comisia trebuie să adopte măsuri corespunzătoare la nivelul Uniunii.

Pandemia de tutun este prima cauză a mortalității care poate fi evitată și, prin această inițiativă, cetățenii europeni solicită Comisiei adoptarea de măsuri clare pentru protejarea generațiilor viitoare de efectele negative ale consumului produselor din tutun și dependenței de nicotină prin:

  • extinderea spațiilor în care nu sunt permise țigările și țigările electronice, în special spațiile care sunt frecventate de minori (parcuri, piscine, centre sportive, terasele restaurantelor etc).
  • eliminarea materialelor publicitare care promovează produsele din tutun și prezența produselor din tutun în producțiile audiovizuale, mijloacele de comunicare socială, abordând în special publicitatea disimulată prin influențatori și plasarea de produse.

Un alt element important al acestei inițiative
este protejarea mediului inconjurător.

Mucurile de țigară și plasticul din care sunt fabricate noile dispozitive pentru consumul de tutun și nicotină contaminează solul și apa. În acest sens, inițiatorii solicită Comisiei Europene:

  • să se creeze o rețea europeană de plaje și maluri de râuri fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și mai durabile din punctul de vedere al mediului.
  • să se creeze o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie protejate prin reducerea contaminării cu plastic și, implicit, a riscului de incendii.

Pentru ca noile generații să nu devină dependente de tutun și nicotină, pe lângă contracararea cu fermitate a riscurilor pe care mucurile de țigară și dispozitivele din plastic le reprezintă pentru mediu și pe lângă combaterea fumatului, este necesar să se pună capăt vânzării produselor din tutun și nicotină cetățenilor născuți începând cu anul 2010. Astfel ca, până în anii 2028-2030, să avem primele generații de cetățeni europeni care nu consumă produse din tutun sau produse care conțin nicotină.

Acest obiectiv este aliniat cu Planul European de Combatere a Cancerului în care se prevede ca, până în 2040, mai puțin de 5% din populația Uniunii Europene să consume tutun

Desigur, o atenție deosebită este îndreptată către cei care deja suferă în urma consumului de tutun și nicotină, iar în acest sens inițiativa solicită Comisiei Europene să finanțeze proiecte de cercetare și dezvoltare privind bolile cauzate de consumul de tutun, astfel încât să se îmbunătățească evoluția bolilor și șansele pacienților de vindecare.

Semnează pe site-ul Comisiei Europene pentru această inițiativă și dă o șansă generațiilor viitoare de a trăi întro societate europeană fără tutun!

Citește și: Europa: reflecții asupra stării Uniunii


Cornel RADU-LOGHIN este Secretar General la Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului în Bruxelles. Are o experiență de 30 de ani în domeniul sănătății publice, este autor și co-autor a numeroase articole științifice în domeniul prevenirii tabagismului. În anul 2021, a primit premiul Organizației Mondiale a Sănătătii, cu ocazia Zilei Internaționale fără Tutun.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău