Procesul lui Donald Trump îi împarte încă o dată în două tabere pe americani și divizează și mai mult țara, într-un moment în care SUA are împotriva sa Rusia și China.

SunMedia a stat de vorbă cu Corneliu Bjola, profesor de diplomație la Oxford, și cu analistul politic Cristian Pîrvulescu, despre cazul Trump și despre urmările pe care le-ar avea o eventuală candidatură a fostului președinte sau chiar o victorie în alegerile din 2024.

Primul președinte din istoria contemporană a Statelor Unite ale Americii judecat într-un proces penal, Donald Trump, contestă vehement decizia de inculpare și susține că este victima unor înscenări din partea rivalilor democrați.

Trump și cei din staff-ul său pretind că este vorba de un dosar politic și arată cu degetul spre tabăra adversă. Faptul că acest caz a fost instrumentat de Alvin Bragg, procuror democrat, demonstrează, spun republicanii, că adversarii lor au corupt justiția.

Profesorul Corneliu Bjola demontează acuzațiile reupublicanilor și este convins de corectitudinea justiției americane. Însuși faptul că o persoană politică de nivelul lui Donald Trump, fost președinte al Statelor Unite, a ajuns inculpat arată faptul că justiția americană funcționează ireproșabil.

Citește și: Un curent de opinie din SUA privind războiul din Ucraina. Abordările lui DeSantis și Pence

„Procesul în curs subliniază soliditatea justiției americane, unde nimeni nu este mai presus de lege, spre deosebire se pare de situația din România, unde mulți infractori beneficiază de prescripția oferită complice de Curtea Constituțională. Deși este încă prea devreme să anticipăm impactul definitiv al procesului, mitul lui Trump pare să se destrame treptat”, consideră Bjola.

Politologul Cristian Pîrvulescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, nu crede că Trump a reușit să-i impresioneze prea mult pe americani și spune că nu există niciun semn de întrebare în privința corectitudinii justiției americane. Mai mult, spune Pîrvulescu, isteria lui Donald Trump s-a lovit de reacția fermă a unei importante părți a presei americane, iar cele mai multe televiziuni au refuzat să-i transmită discursul ulterior sau l-au întrerupt.

„La New York, Trump și-a arătat încă o dată adevărata față. A sfidat legea și a comparat Statele Unite ale Americii cu o țară de lumea a treia.

Nici discursul de după nu a fost mai inspirat. Dar nici nu era de așteptat din partea unui om care a dovedit până acum de fiecare dată că este rasist, antisemit și xenofob. În schimb, justiția americană a dovedit, încă o dată, că nimeni nu e mai presus de lege și i-a reamintit acest lucru și lui Trump”, spune Pîrvulescu.

Finalul politicianului Trump?

Corneliu Bjola crede că acest proces va grăbi sfârșitul omului politic Donald Trump, care va ajunge în malaxorul istoriei. Și chiar dacă, potrivit Constituției Statelor Unite ale Americii, Donald Trump ar avea dreptul să candideze, șansele sale ar fi aproape nule.

Mai devreme sau mai târziu, republicanii, cu mici excepții, îl vor abandona, este de părere Corneliu Bjola. Asta nu înseamnă că Donald Trump se va împăca cu situația și nu va încerca să contraatace. Însă șansele sale sunt aproape de zero, mai cu seamă cu un alt proces se profilează pentru magnatul american, fost președinte al celei mai puternice națiuni.

„Trump va încerca, cu siguranță, să se folosească de proces pentru a-și consolida poziția în cursa de nominalizare internă a Partidului Republican.

S-ar putea însă să nu fie suficient, pentru că ancheta privind încercarea să de a răsturna rezultatelor din statul Georgia din ultima să campanie în 2020. 

Atunci, Trump îi cerea oficialului responsabil cu pregătirea alegerilor, un republican, să «găsească 11.780 de voturi» pentru a întoarce votul final în favoarea sa, se apropie de asemenea de final și e posibil să fie pus sub acuzare și în acel caz în curând”, anticipează Bjola.

Indiferent, însă, de modul în care vor decurge lucrurile, finalul carierei politice a lui Donald Trump este mai aproape de final decât ar putea el să accepte.

„Spre deosebire de 2016, agenda actuala a lui Donald Trump este că problemele sale  personale sunt și probleme americanilor.

Tema asta nu a prins la alegerile de midterms din noiembrie (n.r.- alegerile de la mijlocul mandatului președinților americani) și nu cred că va prinde nici acum, când situația e mult mai ridicolă. Va avea succes cel mult în cadrul unor grupuri republicane radicalizate”, completează profesorul.

Rău cu Trump, rău și cu DeSantis

Mai rezervat este profesorul Cristian Pîrvulescu, care atrage atenția că „falanga trumpistă”, adică radicalii republicani, ar fi gata să-l susțină pe fostul președinte în continuare. De altfel, ultimele sondaje au arătat că în momentul de față Trump are o susținere mult mai mare în cadrul partidului republican decât principalul său contracandidat, DeSantis. Însă nici Ron DeSantis nu este departe de virulența și de radicalismul arătat de Donald Trump, spune profesorul Pîrvulescu.

„Există mai multe sondaje și care au mai multe rezultate, dar se pare că Trump se bucură încă de susținerea celor mai mulți dintre republicani. În plus, nici o victorie a lui DeSantis nu ar schimba foarte mult lucrurile. Prin politica sa, guvernatorul Floridei, DeSantis, a arătat că în unele privințe este chiar mai radical decât Donald Trump.

Între cei doi va fi o luptă care nu se anunță simplă, dar deocamdată se vede că Trump are prim-planul, deși există și undele sondaje care ar arăta că începe să mai piardă din susținere”, explică Pîrvulescu.

Dezbinarea americanilor, o veste bună pentru Rusia lui Putin

Procesul de la New York a captat atenția unei întregi lumi, inclusiv pe cea a Chinei și Rusiei, rivalele Statelor Unite. În același timp, pe plan intern, ceea ce se întâmplă acum reprezintă o palmă dată republicanilor, care l-au susținut și încă îl mai susțin pe Donald Trump, în pofida suspiciunilor ce planează asupra sa.

Cristian Pîrvulescu spune că Rusia urmărește cu interes desfășurarea evenimentelor. Pentru Putin și apropiații săi, victoria lui Trump la alegerile din 2024 ar fi o veste bună, spune profesorul.

„Niciodată, de la Nixon încoace, republicanii nu au fost critici foarte vehemenți ai Rusiei.

Mai mult, pentru Putin ar fi o veste bună ca republicanii radicali să aibă câștig de cauză. Rușii nu văd nici ei în republicanii radicali niște oponenți, ba chiar și-ar dori ca ei să câștige”, adaugă profesorul.

O opinie similară are și Corneliu Bjola, care observă că divizarea Statelor Unite este cea mai bună veste pe care o putea primi Kremlinul.

„Procesul lui Trump va avea implicații internaționale, Rusia și China privind acest proces ca pe o slăbiciune a sistemului american și o oportunitate de a crea și mai multă polarizare.

Rusia ar putea fi încurajată în special de acest spectacol, sperând că această divizare va crea probleme suficiente pentru administrația Biden care să o determine să își reducă sprijinul pentru Ucraina”, mai arată expertul.

Iar reverberațiile serii de marți, 4 aprilie, persistă inclusiv în țări ca România, unde populiștii păreau că au făcut pași importanți. Însă un eșec pentru Trump ar însemna și o palmă dată acestora.

„Populiștii din alte țări, inclusiv din România, care îl privesc pe Donald Trump ca pe un mentor, se vor teme de asemenea că o înfrângere a lui Trump va conduce eventual și la o marginalizare a pozițiilor lor politice, așa cum victoria lui în 2016 a împuternicit mișcările populiste din Europa care s-au grăbit să îi copy & paste temele și tacticile”, este convins profesorul de la Universitatea Oxford.

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm să introduci comentariul tău!
Introdu aici numele tău